Belföld

Bővülő finanszírozás az egészségügyben

A kórházak mellett többletforráshoz jut a mentőszolgálat, továbbá visszamenőleg nőegyes traumatológiai ellátások díja is – olvasható ki az alapkezelő tájékoztatásából

A csaknem nyolcvanmilliárd forintos juttatáson túl, amelyet az állam a kórházaknak ítélt meg, hárommilliárd forint összértékben kapnak az egészségügyi szolgáltatók az év utolsó hónapjaiban támogatást, több területnek pedig január 1-jével emelkedik a finanszírozása. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő folyósítja az összegeket, amelyből jut iskolaegészségügyre, gyermekellátásra, betegszállításra és az Országos Mentőszolgálatnak is.

Bővülő finanszírozás az egészségügyben
Eszközbeszerzésre is több juthat az év végén kiosztott többletforrások révén
Fotó: MH/Purger Tamás

Közvetlenül az ünnepek előtt jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy csaknem nyolcvanmilliárd forintos pluszforrás kerül az egészségügybe, azon belül is a kórházaknak. Az intézmények az összeg egy részét fejlesztésre, a másik felét lejárt tartozásaik rendezésére fordíthatják, ami év végére körülbelül hetvenmilliárd forintra rúgott összesen.

Ennek apropóján összegyűjtöttük, az év utolsó hónapjaiban milyen tőkeinjekciók kerülnek még az ágazatba. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, azaz a NEAK tájékoztatást adott ki honlapján, amelynek alapján 2020-tól például a traumatológiai ellátások finanszírozási díjai összességében húszmilliárd forinttal emelkednek. Mindez összesen negyvenhét szolgáltatót és több, mint száztizenhatezer betegellátási intézményt érint évente, nem mellékesen az eddigi negyven helyett már hatvanmilliárd forintból gazdálkodhatnak az érintettek.

Ugyancsak változik az érsebészeti szakma finanszírozása, a terület rendelkezésre állási fix díja szintén 2020. január 1-jétől emelkedik. A traumatológiai és érsebészeti pluszforrások felhasználását egyébként az egészségügyi államtitkárság ellenőrzi, annak érdekében, hogy az emelés valóban a szakmában dolgozók leterheltségét, folyamatos rendelkezésére állását és a nem tervezhető ellátásokban való helytállásukat kompenzálja, szolgálja.

Egyszeri többlet kerül a fogászokhoz is, a heti harminc órában működtetett közfinanszírozott fogorvosi szolgálatok és szakrendelések esetében egyszeri 1,5 millió forintot fizettek ki, alacsonyabb rendelési idő esetén időarányosan csökkentett díjat állapított meg a NEAK. Az idei évben az egyszeri kiegészítő díjazás fedezete 4,46 milliárd forint.

A NEAK tájékoztatója szerint az iskola-egészségügyi ellátást nyújtó szolgáltatók részére a folyamatos működés biztosítása érdekében 300 millió forintot folyósítanak, tekintettel arra, hogy az iskolaorvosi ellátásban a rész- és teljes munkaidős formában működő szolgáltatók is egyszeri díjazásban részesüljenek. A maradvány több mint egy havi többletfinanszírozást eredményez, a prevenciós és a gyógyító tevékenységek elismerésére. A gyermeksebészeti osztályokon végzett traumatológiai ellátásokra is kiterjed a maradványból, így a fix díjat ez év szeptemberig visszamenőlegesen biztosítják, ami 169,6 millió forintot jelent.

Betegszállításra és mentésre 476,2 millió forint plusz jut. Ehhez kapcsolódik, hogy 2009. április 1. óta a betegszállító járművekként üzembe helyezett autók legfeljebb a gyártás évétől számított tíz évig üzemeltethetők. Ugyanakkor a finanszírozási szerződésekben lekötött betegszállító gépjárművek több mint tizenhárom százalékának, nyolcvannégy betegszállító gépjárműnek a cseréje válik esedékessé 2020. év végéig. Az Országos Mentőszolgálatnál a gépjárműpark fiatalítása már elindult. Azért, hogy mindez a szükséges ütemben valósulhasson meg, indokolt, hogy a szolgáltatók a maradvány terhére többletfinanszírozásban részesüljenek, így a betegszállító szolgáltatóknak 376,2 millió forintot fizetnek ki. A maradvány összegére az Országos Mentőszolgálat részére, kifejezetten és célzottan a koraszülött mentésre százmillió forintot állapítottak meg a maradvány összegéből, elismerve a feladat kiemelt jelentőségét.

A humántárca közlése szerint a gyermekek ellátása érdekében mintegy háromszázmillió forintot kapnak az oktatási intézményekben fontos egészségfejlesztő és felvilágosító munkát végző iskolaegészségügyi szolgálatok. Az iskolaorvosok és iskolavédőnők feladatkörébe tartozik többek között a kötelező védőoltások beadása, a szexuális felvilágosítás, és ők végzik a látás vagy gerincferdülés szűrést is, emellett egészségnapokat is szerveznek.

További egymilliárd forintot fordít a kormány az otthoni szakápolásra és hospice-ellátásra a magas szintű betegellátáshoz szükséges dolgozói létszám biztosítása, illet­ve a feladatellátásban részt vevő szolgálatok pénzügyi helyzetének javítása érdekében. Az országos gyógyintézetek, illetve a négy orvostudományi egyetem egyenként ötven-ötvenmillió forintos támogatásban, a speciális gerincstabilizáló műtéteket végző kórházak pedig 120 millió forintos kiegészítésben részesülnek, így összesen 870 millió forintos pluszforrás érkezik a progresszivitás legmagasabb szintjén álló intézményekhez.

Kapcsolódó írásaink