Belföld

Deák Dániel: Karácsony Gergelyék szerint nekik joguk van a felelőtlen ígérgetéshez

A balliberális politikusok szerint a valóság felülírja a választási programokat és Karácsony Gergely szemmel láthatóan szívesen lenne miniszterelnök jelölt – mondta el a Magyar Hírlap Online számára nyilatkozva Deák Dániel politológus azzal összefüggésben, hogy az új budapesti főpolgármester több balliberális lapnak adott év végi interjúban (168 óra, Hírklikk) is gyakorlatilag bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök jelölti posztjára. A XXI. Század Intézet vezető elemzője arról is beszélt, hogy az ellenzék csak politikai kifizetőhelyként tekint az önkormányzatokra, a minden tényleges cél, vízió és stratégia nélkül politizáló Karácsony Gergelyt pedig szemmel láthatóan nagyon meglepte az, hogy a kormány együttműködést kínált neki.

Deák Dániel: Karácsony Gergelyék szerint nekik joguk van a felelőtlen ígérgetéshez
Karácsony Gergely mögött Gyurcsány Ferenc és Kunhalmi Ágnes
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

- A baráti lapoknak adott interjúkban Karácsony Gergely nem beszél egyik olyan be nem váltott választási ígéretéről sem, mint például a 14 év alatti gyermekek ingyenes BKV kedvezménye, vagy a nyugdíjasoknak megígért fűtési támogatás. Beszél viszont arról, hogy megvédi a színházak függetlenségét, miközben azt is elmondja, hogy egyáltalán nincs veszélyben minden színház és nem is akar minden színházat tisztán fővárosi támogatásúként tovább üzemeltetni. Ez az „ő ott sem volt” hozzáállás milyen politikai, kommunikációs stratégia része lehet?

- Nincsen abban semmi meglepő, hogy Karácsony Gergely sorra megszegi a választási ígéreteit, hiszen a 2010 előtti időszakban ez bevett gyakorlat volt a balliberális politikusok részéről, most e tekintetben is visszatért a múlt. Böcskei Balázs – a Karácsony-féle fővárosi vezetés önkormányzati főtanácsadója – például nyíltan beszélt egy novemberi interjúban arról, hogy „irrelevánsnak” tartja a választási ígéretek számonkérését az ellenzéki politikusokon, hiszen szerinte a valóság felülírja a választási programokat. Magyarán a balliberálisok szerint a kampányban felelőtlenül ígérgethetnek olyanokat, amiket a választást követően nem szabad számonkérni rajtuk. Jól érződik ez a felfogás az új városvezetésen, amely mindenféle stratégia, vízió nélkül irányítja a várost és a nemzeti oldal építő politikájával szemben a rombolás útját választja és gáncsoskodnak a tervezett budapesti fejlesztések kapcsán. Ennek tudható be az látványkommunikáció, amit Karácsony Gergely folytat: hasonlóan Gyurcsány Ferenchez – aki miniszterelnöksége idején egyik programot ötlötte ki a másik után, amelyekből semmi sem valósult meg – a főpolgármester is kreál olyan, a balliberális tábornak kedves ügyeket, amelyekkel szerepelhet a sajtóban és elterelheti a figyelmet a kudarcairól. Ilyen téma a színházak függetlenségének védelme, amely szintén egy mesterséges konfliktus, hiszen a valóságban senki sem akarja ezeknek az intézményeknek a függetlenségét elvenni.

Mi lehet annak az oka, hogy - az érintettek szerint - politikai okokból megtörtént kirúgások a fővárosi cégeknél, azok Karácsony szerint nem is politikai okokból történtek meg, illetve meg sem történtek? Karácsonynak Fogalma sincs kirúgásokról: „a főváros csak időt adott magának a Szabad Tér Színház igazgatói pályázata kapcsán”. De a főpolgármester szerint teljesen normális, hogy valaki egy nap alatt összedob egy önéletrajzot a Budapesti Városüzemeltetési Holding (BVH) Zrt. pályázatára. Walter Katalin pedig nem azért lett BVH vezetője, mert a Soros-egyetemen tanított, hanem mert alkalmas a pozícióra – mondta a városvezető.

- A balliberális oldal kifizetőhelyként tekint az önkormányzatokra, lassan már mindegyik ellenzéki politikus munkanélküli hozzátartozója kapott állást valamelyik önkormányzatnál vagy önkormányzati cégnél. A korábbi állításaival ellentétben megindult a politikai tisztogatás is Budapesten. Ne legyenek kétségeink, mindenki helyett mást fognak keresni, aki nem illik bele a balliberális kánonba. Ezzel szemben Tarlós István például a színházak vezetése kapcsán is nagyvonalú volt, számos ellenzékiségéről híres igazgató maradt pozíciójában, sosem volt példa olyanra, amit Karácsony Gergelyék már az első hetekben megengedtek maguknak. Várhatóan sok ellenzéki szavazó is ki fog ábrándulni az ilyen lépések miatt a balliberális oldalból, hiszen sokuk most ébred rá, hogy itt nem egy új politikai generációról vagy másfajta politizálásról van szó, hanem a 2010 előtti világ újraéledéséről.

- Az embereket be kell vonni a döntésekbe: A jó válasz pedig az, hogy az embereket még inkább bevonjuk a döntésekbe” - mondja a 168 órának adott interjújában a főpolgármester. Mire gondolhat az emberek megkérdezéséről Karácsony, miközben még senkit nem kérdezett meg semmiről. Meddig lehet folytatni ezt a fajta üres kampányfrazeológiát?

- Előbb-utóbb a többségnek világos lesz, hogy Karácsony Gergelyék inkompetensek, csupán üres szlogeneket puffogtatnak a város valódi vezetése helyett. Míg a nemzeti oldal mindig is rendelkezett vízióval és kialakított egy érthető keretrendszer, addig ez a balliberális oldalra nem mondható el. Ha rajtuk múlt volna, akkor még az Országház épülete – amelynek a mai napig milliók járnak csodájára – sem készült volna el az 1900-as évek elején, hiszen azt pénzkidobásnak, felesleges nagyzolásnak tartották volna, ellentétben a nemzeti oldallal, amely mindig is szeretett maradandót alkotni, építeni az országot. Úgy tűnik a jobboldalnak ez a sors jutott, évtizedről- évtizedre a balliberálisok után hagyott romokat kell eltakarítania, hogy aztán azok visszatérve ismét rombolásba tudjanak kezdeni.

- Milyen következtetés vonható le abból, hogy, mindkét interjúban kiemelt módon szerepel az a „spontán” kérdésfeltevés, hogy vállalná-e az ellenzék miniszterelnök-jelöltségét? Szeretne miniszterelnök jelölt lenni, csak önmaga nem mer bejelentkezni a posztra? Karácsony bejelentkezett a miniszterelnöki posztra?

- Mivel főpolgármesterként sok maradandó dolgot várhatóan nem fog alkotni Karácsony Gergely, könnyen lehet, hogy előre menekül és 2022-ben ismét megpróbálkozik a miniszterelnök-jelöltséggel. Sokszor láttunk már olyat – például Bajnai Gordon esetében –, hogy valaki azt állítja, nem akar miniszterelnök-jelölt lenni, majd pár év múlva az ő arcával van teleplakátolva az ország a választási kampányban. Az azonban biztos, hogy mindehhez Gyurcsány Ferencnek is lesz egy- két szava, aki szemmel láthatóan azon dolgozik, hogy felesége, Dobrev Klára legyen az ellenzéki miniszterelnök-jelölt 2022-ben.

- Az, hogy a balliberális főpolgármester az előválasztás szükségességéről beszél az ellenzék 2022-es miniszterelnök jelöltjének kiválasztásáról, az azt jelzi, hogy ez a balliberális belső választási kampány már el is kezdődött?

- Tartja magát az a mondás, hogy a következő választási kampány egyből a választás másnapján már el is kezdődik. Egyre látványosabb a helyezkedés az ellenzéki térfélen, zajlik a dominanciaharc az ellenzék új vezető erejének számító DK-Momentum páros és a korábbi status quo visszaállítását kívánó MSZP-Jobbik-LMP trió között. Az összefogással rövidtávon sikereket értek el ezek az ellenzéki pártok, de közép és hosszútávon saját magukat számolják fel, hiszen totálisan feladták identitásukat és a tartásukat. Így például nem sok jóra számíthat az új SZDSZ-nek számító Momentum sem, amely az SZDSZ 1994-es koalíciókötéséhez hasonlóan, 180 fokos fordulatot vett és összeállt a Gyurcsány-féle politikai garnitúrával. Az előválasztás hangoztatásával Karácsony az ellenzéken belüli feszültségeket igyekszik eltakarni, azt akarja elérni, hogy továbbra is együttműködjön ez a szivárványkoalíció.

- Mit jelez az, hogy Karácsony az interjúkban egyetlen egy alkalommal sem beszél sem a Párbeszédről, sem az MSZP-ről, mint saját anyapártjairól, illetve ugyanakkor egyetlen egy ellenzéki pártnevet sem említ meg, sem a városvezetés sem pedig az ellenzéki szövetségi politika kapcsán? Kinek a politikusa Karácsony és mi akar lenni, illetve mi lehet 2022-re?

- Karácsony Gergely így igyekszik magát pártok felett álló személyként feltüntetni, hiszen valahogy egyben kell tartania a számtalan ellentétes érdekkel rendelkező ellenzéki szivárványkoalíciót a fővárosban. Már az első hónapokban komoly ellentétek robbantak ki a fővárosi kerületekben és várhatóan Karácsonynak is akad majd problémája azzal, hogy az ellenzéki pártok a valóságban egymás ellenfelei. Könnyen előállhat majd az a helyzet, hogy Demszky Gáborhoz hasonlóan – aki az MSZP-SZDSZ-koalíció felbomlása miatt nem tudta irányítani a várost – béna kacsaként fog a város élén állni és a sajátjaival kell majd hadakoznia. Karácsonyra mindig is jellemző volt a színtelen, szagtalan politizálás, így nem meglepő tőle, hogy nincsen egy olyan politikai közössége, amelyet büszkén felvállal. Gyurcsány Ferenc teljesen be fogja darálni a gyenge kezű és politikai hátország nélküli Karácsonyt, és nem fogja hagyni, hogy 2022-re felépítse magát miniszterelnök- jelöltnek.

- Az év végi interjúiban Karácsony nehezen értelmezhetően nyilatkozik a kormánnyal való megállapodásról és a hosszú távú együttműködésről is. Komolyan lehet venni, hogy együtt akar működni a kormánnyal? A főpolgármester ugyanis arról beszél, hogy: „Budapest mindenkié – ezt nagyon komolyan gondolom. A mi politikánk lényege ugyanis nem az, hogy onnan folytatjuk, ahol a Fidesz abbahagyta, hanem az, hogy egy másik várost építünk.?”

- Karácsony Gergelyt szemmel láthatóan meglepte, hogy a kormány együttműködést kínált neki és tárgyalóasztaloknál kíván megállapodásokat kötni a budapesti fejlesztések kapcsán. Nem tud mit kezdeni ezzel a helyzettel, hiszen arra számított, hogy egy esetleges kormány-főváros közötti látványos konfliktussal el tudja majd terelni a figyelmet az inkompetenciájáról és fel tud rá építeni egy PR-kommunikációt. Ez a számítása nem jött be, már hivatalba lépését követően számos fontos kérdésről tárgyalnia kellett a kormánnyal. Az együttműködés ugyanakkor szemmel láthatóan sok Orbán-fóbiás ellenzékinek nem szimpatikus, támadják Karácsonyt amiatt, mert a kampányban ígért kemény ellenállás helyett tárgyalásokba bocsátkozott a kormánnyal. Emiatt előfordulhat, hogy olyan mesterséges konfliktusokat kreál, amelyre hivatkozva feláll a tárgyalóasztaltól és a kormányt teszi felelőssé a fejlesztések elmaradásáért.

- Miért beszél mellé Karácsony, amikor a Szabad Városok Szövetsége országon belüli együttműködésről beszél? Egyszerre már több ilyen együttműködés is van már. Nem teszi ez kérdésessé az összellenzéki együttműködést 2022-re?

- Mindegyik ellenzéki formáció igyekszik a gyakran hangoztatott ellenzéki együttműködés élére állni, hiszen mindegyikük abban reménykedik, hogy ezzel megalapozhatják a 2022-es vezető szerepüket. Ebben a versenyben jelenleg Gyurcsány Ferenc áll a legjobban, aki pár év alatt a semmiből építette fel a Demokratikus Koalíciót, amelyet mára az ellenzék vezető erejévé tett. Ez az ellenzéki helyezkedés várhatóan komoly konfliktusokat fog még okozni és erősen veszélyezteti ez ellenzék választási együttműködését.

Kapcsolódó írásaink