Belföld

Alig halad az átvilágítás Kispesten

Összesen öt büntetőeljárásban vizsgálja a rendőrség, illetve az adóhatóság az előző ciklus közpénzfelhasználását, valamint a Lackner-féle videón elhangzó korrupciós ügyeket

Kínosan lassan halad Budapest XIX. kerületi önkormányzatánál az ígért átvilágítás, még az átláthatósági biztosnak sem adják ki az ötmillió forint alatti szerződéseket.

Alig halad az átvilágítás Kispesten
Gajda Péter polgármesternek egyelőre nem volt ideje az érdemi munkára
Fotó: MH/Katona László

Az „összellenzéki” vezetésű kispesti önkormányzat közpénzköltései kapcsán öt büntetőeljárás is folyamatban van, a tényfeltáró bizottság egyelőre mégsem állt fel.

A képviselő-testület legközelebb várhatóan január végén ül össze, és dönt a bizottság összetételéről.

Az sem kizárt, hogy mire a Lackner-ügyként elhíresült videókon elhangzó korrupciógyanús ügyeket feltárják, borulhat a kispesti ellenzéki összefogás. Ennek előszele, hogy Kispesten a momentumos Paróczai Anikót jelölték átláthatósági tanácsnoknak, aki azzal kezdte a  munkáját, hogy kikért tizennyolc, ötmillió forint alatti szerződést a kispesti vagyonkezelőtől, ám ezeket a hangfelvételen a Mr. Negyven Százalékként említett MSZP-s Kránitz Krisztián nem adta ki. Az új többség a legutóbbi testületi ülésen egyébként leszavazta a fideszes indítványt, hogy valamennyi szerződést hozzák nyilvánosságra.

Dódity Gabriella, a Fidesz–KDNP kispesti frakcióvezetője a javaslat elutasítása kapcsán közösségi oldalán azt írta: „Most azon pörögnek, hogy kényszeríteni kell Kránitz Krisztián vagyonkezelő-igazgatót, adja oda azokat a dokumentumokat, amelyek kiadására jogszabály kötelezi.” Dódity Gabriella lapunknak azt mondta, már frakciók sincsenek Kispesten, hogy ne legyen kínos, ha valamely kérdésben nem tudnak megállapodni. Ugyanakkor Paróczai Anikó átláthatósági tanácsnok a közösségi médiában úgy próbálta nyugtatni a kedélyeket, hogy azt írta: „Megnyugtatásul közlöm, a munka már elkezdődött, csapatommal, jogászokkal és szakértőkkel elemezzük a szerződéseket. Átláthatóbb önkormányzatot szeretnék Kispestnek.”

Ezenközben Gajda Péter MSZP-s polgármester – mint azt megírtuk – a duplájára emelte a vagyonkezelő igazgatójának fizetését, mivel az előző ciklusban még képviselő Kránitzot az idei választáson már nem indították, így elesett a képviselőknek járó apanázstól. A csigalassúságú átláthatósági tempó Kispesten azért is érthetetlen, mert öt büntetőeljárás is folyik, ebből három a választások előtt kiszivárgott videó kapcsán. A Nemzeti Nyomozó Iroda vesztegetés, az ORFK kábítószerrel történő visszaélés, míg a NAV Közép-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatósága költségvetési csalás megalapozott gyanújával folytat eljárást. Ezeken kívül az önkormányzat gazdasági társaságánál, a Közparknál 43,5 millió forintos sikkasztás a gyanú, az Almavirág tér felújítása kapcsán szintén korrupciós ügyben vizsgálódnak.

Burány Sándor kispesti országgyűlési képviselő nem a nyugdíjasok helyzete, hanem a kispesti korrupt szocialisták fizetése miatt aggódik – írta a Fidesz az MTI-hez eljuttatott közleményében. A kormánypárt Burány javaslatára reagált, miszerint a legalacsonyabb nyugdíjakat néhány év alatt emeljék a létminimum szintjére, ugyanakkor arról is beszélt, hogy a kispesti városházán elég keveset keresnek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom