Belföld

„Doktor úr, már nem fut a betű!”

A Katolikus Karitász orvosmissziója 2017 óta vizsgál és szűr gyermekeket Kárpátalján

Harmincadik útjára indul ma a Katolikus Karitász kárpátaljai orvosmissziója, amely két éve vizsgál gyermekeket és felnőtteket a Magyarországtól elszakított területen. A most induló misszió Huszton végez majd egészségügyi szűréseket.

„Doktor úr, már nem fut  a betű!”
Az iskolások között nem volt szemüveges, mivel korábban nem vizsgálta meg őket szemészorvos
Fotó: Karitasz.hu

A Karitász orvosmissziója 2017 szeptemberében látogatott először a kárpátaljai Gyertyánligetre, ahol előttük még senki nem végzett prevenciós szűrést, sem Ukrajnából, sem az anyaországból. Écsy Gábor atya, a Karitász országos igazgatója vette észre egyik látogatása alkalmával, hogy az egyik felkeresett településen az iskolások közül senki nem viselt szemüveget. Amikor ezt megemlítette Vojcek Lászlónak, a Budai Irgalmasrendi Kórház főorvosának, a doktor azt felelte az atyának: érdekli az eset, mert valószínűleg genetikai mutációval állnak szemben. Ugyanis általában a gyermekek 8-12 százalékának van szemüvegigénye. Persze szó sem volt mutációról, a kárpátaljai gyerekek is nagyjából ilyen arányban szorultak szemüvegre, csakhogy korábban még soha nem járt szemészorvos a vidékükön.

Innen indult a gondolat, hogy az ellátatlanságot az anyaországban nem nézhetik tétlenül, ezért medikusok, rezidensek, szakorvosok, megyei főorvosok és professzorok bekapcsolódásával létrehozták a Katolikus Karitász orvosmisszióját. Az ottaniak arról számoltak be, hogy településükön korábban nem történt szűrés, legfeljebb Munkácson vagy Ungváron akadt példa olyan, hatéves korban elvégzett vizsgálatra, amelyről azt lehet állítani, hogy felér egy szűrővizsgálattal. „E mulasztás az ukrán állam felelőssége” – jelentette ki lapunknak Vojcek László, hozzátéve, hogy az egészségügyi világszervezet (WHO) előírja: a gyermekek fejlődését követni kell, ami mindenkor az állam feladata.

A főorvos felidézte azt is, hogy sok gyermek rendszeresen végtagfájdalmakra panaszkodott. Amikor megvizsgálták őket, megállapították, hogy némely gyermeknek 4-6 centiméterrel rövidebb volt az egyik lába. Száz fiatalból egyet-kettőt mindig találtak az orvosok, akinél veleszületett, ám elhanyagolt csípőficamot diagnosztizálták.

Ez az elváltozás az egyén életét gyökeresen befolyásolja, a pályaválasztást, az önfenntartást, egészen addig, amíg szerencsés esetben egy nagy műtét során csípőprotézist nem kap. A szűrések alkalmával világossá vált, hogy a gyermekek fogai elhanyagoltak. Ezért egy éven át rendszeresen fogászati, szemészeti és mozgásszervi szűréseket végeztek Kárpátalján. Az eddigi 29 misszió során 2600, 4–16 éves kor közötti gyermeket vizsgáltak meg. Egy év elteltével a misszió tagjai rádöbbentek, hogy a gyermekeket kísérő anyukák, nagymamák, édesapák, nagypapák soha életükben nem estek át vércukor- vagy vérnyomásvizsgálaton, miközben tele voltak panasszal. Vojcek László megszervezte, hogy a felnőttek vércukor- és vérnyomás-, valamint EKG-vizsgálatokon vehessenek részt. Csaknem 1800 felnőttet vizsgáltak meg, erre 29 hétvégén került sor.

„Szeress, és tégy, amit akarsz”, idézte a főorvos Szent Ágostont, amivel arra célzott: az ötvenegy orvos nem áldozatot hoz, amikor Kárpátaljára látogat, hiszen ott szeretetet, hálás tekintet kap. „Mi is gazdagodunk a missziókban, amikor azt halljuk: doktor úr, már nem fut a betű, már könnyebb a mozgás” – idézte fel a Budai Irgalmasrendi Kórház főorvosa.

Az orvosmissziót a kormány mellett a Katolikus Karitász és a magyar nép támogatja. Az 1356-os adományvonal tárcsázásával ugyanis ötszáz forinttal közvetve az orvosmissziót is segítik az önzetlen adományozók. Elég arra gondolni, hogy Rahó, Terebesfejérpatak, Gyertyánliget vagy Kőrösmező ötszáz kilométerre fekszik Budapesttől, ami jelentős üzemanyagköltség. Az állam is dotálja a missziót: a nemzetpolitikai államtitkárságon Grezsa István miniszteri biztos állt az orvoscsoport mögé, a vizsgálatokhoz szükséges műszerekkel, orvosi eszközökkel. Viszonyításképpen: egy EKG-műszer két-háromszáz ezer forint, míg egy szemvizsgálathoz használt réslámpa egymillió forintnál kezdődik.

Huszonhárom helyszínen jártak az orvosok, és minden évben visszatérnek a kontrollvizsgálatokra. Ellenőrzik, hogy a felírt gerincfűző, lábboltozat-emelő, lúdtalpbetét jó-e még, nem nőtte-e ki a beteg, szükséges-e a gyerekeknek egy új szemüvegkeret vagy -lencse.

Kapcsolódó írásaink