Belföld

Ma dönt a közgyűlés az atlétikai stadionról

Böröcz: Semmilyen konkrét intézkedési tervük nincs Karácsonyéknak a klímavészhelyzetre

A kormány javaslatnak tekinti Baranyi Krisztina és Karácsony Gergely ultimátumát, a főpolgármester pedig még csak dolgozik a nyugdíjasoknak ígért rezsitámogatás ügyén.

Ma dönt a közgyűlés az atlétikai stadionról
Baranyi Krisztina és Karácsony Gergely. Agresszív tétovaság
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A csepeli és a ferencvárosi képviselő-testület egyirányú állásfoglalása a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezését illetően biztosítja a szükséges támogatást, amely a nagyszabású esemény megrendezéséhez feltétlenül szükséges – reagált tegnap Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a két grémium döntésére. Szerinte ezzel eldőlt: az atlétikai világbajnokság megrendezhető a fővárosban, ugyanakkor várják még a Fővárosi Közgyűlés állásfoglalását is, amelyről a testület ma fog szavazni. Hozzátette, a kormány javaslatnak tekinti azokat a feltételeket, amelyeket a ferencvárosi képviselő-testület megfogalmazott, ám ezek olyanok, amelyek beépíthetők az atlétikai központ fejlesztésébe.

Ahogy lapunk is megírta, Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina, a IX. kerület vezetője hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be: kvázi ultimátumot adnak a kormánynak a verseny megrendezéséhez való hozzájárulásuk fejében. Baranyi azt mondta, feltételül szabja, hogy a majdani csarnok a verseny után a ferencvárosiak előtt is nyitva álljon. Szeretné továbbá, ha a Ferencvárosi Déli Zöldpartot más fejlesztésekkel is összekapcsolnák, emellett fontosnak tartaná, hogy a sok szennyvízterhelést kapott Ráckevei (Soroksári)-Dunát kikotorják. Karácsony Gergely az Egészséges Budapest Programon (EBP) felül ötvenmilliárd forintot kér a kormánytól a következő öt évben egészségügyi fejlesztésre, de feltételül szabta a Csepeli Nagyerdő Program beindítását, az új stadionnal kapcsolatos szerződések nyilvánosságát, illetve hogy a kormány tartsa fenn korábbi elkötelezettségét a nagy, fővárosi közlekedési célú beruházásokban.

A Fővárosi Közgyűlés ülésén ma szavazhatnak a képviselők a budapesti parkolás egységesítéséről is, illetve hogy Vásárhelyi Jánost, a bicskei gyermekotthon molesztálásért elítélt igazgatóját megfosszák kitüntetésétől. Ehhez kapcsolódik, hogy Karácsony tegnap bejelentette, országosan is kiterjesztené a Budapestre már az alakuló ülésen megszavazott klímavészhelyzetet. Ezzel kapcsolatban Böröcz László, a Fidesz frakcióvezető-helyettese úgy reagált, a fenntartható fejlődés bizottságában Karácsony Gergely kérdéseket kapott arról, hogy mi is az a klímavészhelyzet, a válaszából pedig az derült ki, hogy semmilyen konkrét intézkedési tervük nincs. „Így kénytelenek vagyunk azt gondolni, hogy ez egy politikai PR-fogás, egy kamu, amit bedobtak a Fővárosi Közgyűlésben” – fogalmazott.

Szintén tegnap Karácsony bejelentette azt is, a főváros vezetése szeretné létrehozni a Budapesti Idősügyi Tanács intézményét. A Budapesti Nyugdíjas Parlament keddi ülését megnyitó beszédében a városvezető arról beszélt, folyik a munka, amellyel megpróbálják összehangolni a budapesti kerületi szociális rendszereket annak érdekében, hogy minden fűtési szezonban a rászoruló idősemberek legalább húszezer forint támogatást kapjanak. Mindez azért érdekes, mert kampányígéreteinek egyike volt, hogy főpolgármesterré választása esetén a rezsitámogatás az egyik első intézkedése lesz a tizennégy év alattiak ingyenes tömegközlekedésének bevezetése és a stadionépítések leállítása mellett. Szintén ide tartozik az Oeconomus írása, amelyből kiderült: az előző önkormányzati ciklus során a fővárosi kerületekben mindössze ötvenhét alpolgármester kapott feladatot, az októberi választás követően az újonnan megalakult testületekben azonban ez a szám hetvenegyre emelkedett. Figyelembe véve, hogy három kerület esetében még nem elérhetők ezek az adatok, 48 340 410 forintot keresnek az alpolgármesterek összesen, ami mellé 6 877 646 forintnyi költségtérítés jár.

Kapcsolódó írásaink