Belföld

Orbán Viktor: Európát csak az mentheti meg, ha visszatalál keresztény identitásához

A keresztényüldözésről szóló második nemzetközi konferencia megnyitóján a kormányfő kiemelte: Európa megmentéshez nekünk azok adhatják a legnagyobb segítséget, akiknek most mi segítünk.

Orbán Viktor: Európát csak az mentheti meg, ha visszatalál keresztény identitásához
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a keresztényüldözésről szóló második nemzetközi konferencia megnyitóján Budapesten
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Európát csak az mentheti meg, ha visszatalál valódi értékeinek forrásához, keresztény identitásához - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten.

A keresztényüldözésről szóló második nemzetközi konferencia megnyitóján a kormányfő kiemelte: Európa megmentéshez nekünk azok adhatják a legnagyobb segítséget, akiknek most mi segítünk. Mi azt adjuk az üldözött keresztényeknek, amire nekik szükségük van, otthont, kórházat, iskolát, és azt kapjuk vissza, amire Európának a legnagyobb szüksége van: keresztény hitet, szeretetet, kitartást – fogalmazott.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a magyar nép és kormány hiszi, hogy a keresztény erények békéhez és boldogsághoz vezethetik azt, aki gyakorolja azokat, ezért az alkotmány is kimondja, hogy Magyarország alkotmányos önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme az állam minden szervének kötelessége. Ez az örökség kötelez, hogy a magunk erejének megfelelően megvédjük a világban azokat a keresztény közösségeket, amelyek üldöztetést szenvednek – mondta.

Az esemény fő résztvevői Orbán Viktor miniszterelnök,Matthew Hassan Kukah, nigériai püspök, és III. Gewargis, az Asszír keleti egyház pátriárkája lesz
Az esemény fő résztvevői Orbán Viktor miniszterelnök,Matthew Hassan Kukah, nigériai püspök, és III. Gewargis, az Asszír keleti egyház pátriárkája lesz
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Felidézte: a magyar törzsek zöme, több százezer ember 1100 éve érkezett ide, rendezte be itt az életét. Előttük sok nép érkezett és tűnt el. A magyarokat máig furdalja kíváncsiság, hogy mi miért maradtunk meg. A legelfogadottabb válasz szerint katonai erényeink és vitathatatlan életerőnk nem lett volna elegendő, “megmaradásunk kulcsmozzanata a keresztény hit felvétele volt” – közölte.

Objektum doboz

Vannak, akik ezt elsősorban diplomáciai bravúrnak, államszervezési teljesítménynek gondolják – folytatta -, és az is volt, de mindezt megelőzően lelki újjászületés és valódi megtérés is.

Arról is beszélt, hogy a keresztény lelkület sajátos válfaja, sajátos magyar keresztény államrendje született meg itt ezer éve, és a történelem során mindig visszataláltunk erre az útra. Ezért mondja ki a magyar alkotmány, hogy elismerjük a kereszténység nemzetmegtartó erejét. A magyar nép és kormány hisz abban, hogy a kereszténység segítheti a népek, nemzetek megmaradását, ahogy az velünk is történt – mondta.

Emlékeztetett: első keresztény királyunk több volt, mint kiemelkedő uralkodó, látnok is volt, aki útmutatást írt, “lelki és politikai iránytűt”. Bár ezt a fiának írta, úgy olvassuk, mint nekünk szóló személyes üzenetet – fogalmazott -, és ha megfogadjuk, amit írt, erős hazát, virágzó kultúrát, szerető otthont és boldog családot építhetünk magunknak. Ez a magyarok politikai kézikönyve, “ma is ebből dolgozunk” – tette hozzá.

Közölte: ebben az útmutatásban az áll, hogy “minden ember azonos állapotban születik”, és “semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség”.

Orbán Viktor szerint van értelme Magyarország kiállásának, mert a jó jót inspirál, a magyarok kiállása bátorságot szül, “a példa messzire terjedhet, a cselekvés felszabadíthatja a bénultakat és visszaadja a személyes tett értelmébe vetett hitet”.

Úgy látja, felmerülhet a kérdés, hogy nincs-e elég teendő a keresztényellenességgel Európában, miért kell más kontinenseknek segítséget nyújtani. A kereszténység bajai Európában és a keresztények üldözése máshol azonban nem választható el egymástól – vélekedett.

A kormányfő kitért rá: “Európa csendes”, “egy rejtélyes erő lezárja az európai politikusok száját és megbénítja karjaikat”. Európában a keresztényüldözés csak emberi jogi kérdés lehet, a keresztények külön nem nevezhetők meg, csak a többi hitéért üldözöttel együtt, így a keresztényüldözés beleolvad a vallási üldözöttek sokszínű családjába – közölte.

Mint mondta, ezt sem szabad lebecsülni, de akik a keresztényüldözést csak humanitárius problémaként kezelik, nem beszélnek arról, ami a legfontosabb: nemcsak egyes emberek, közösségek, hanem egy egész kultúra áll szervezett és átfogó támadás alatt. A mi kultúránk, civilizációnk, az eddig legsikeresebb keresztény civilizáció, Európa földjén is. A támadás formái változatosak: “népességcsere, bevándorlás, megbélyegzés, kigúnyolás, a politikai korrektség szájkosara” – sorolta.

Orbán Viktor kifejtette: sok jó és igaz keresztény politikus dolgozik ma Európában, de a mai európai korszellemben, a mai média-erőviszonyok között, a folyamatos koalíciós egyeztetések súlya alatt nem tudnak, nem mernek, nem akarnak megszólalni. Ezzel szemben Magyarországon más a helyzet, itt politikai stabilitás, bevándorlásellenes közhangulat, a keresztény kultúra megvédését követelő többség van – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: a magyar politika kiindulópontja, hogy nekünk, keresztényeknek jogunk van megvédeni kultúránkat és az ebből fakadó életformánkat.

A miniszterelnök kitért rá: a támogatást közvetlenül a bajba jutott közösségekhez kell eljuttatni, ezért az érintett egyházak vezetőivel keresik a kapcsolatot, mert ők kitartanak az áldatlan körülmények közepette is.

Elmondta: sok európai ország politikusaival szemben szerintünk az embereket arra kell ösztönözni, hogy ott tudjanak élni és megerősödni, ahol az őseik évszázadok óta élnek. A Hungary Helps program keretében ezért iskolákat, kórházakat, lakóházakat építenek újjá számukra, továbbá fiataljaik továbbtanulását biztosítják magyarországi egyetemeken – sorolta. 

Orbán Viktor kiemelte: a legnagyobb tévedés, amelyet egy európai ember a keresztényüldözésről hallva mondhat, hogy ez vele, az ő országában sosem történhet meg. Pedig a terror már eddig is többször lecsapott Európában, Európa nyugati országai sok katonát adtak az Iszlám Államnak, és az illegális migrációval ellenőrizetlenül jöttek a radikális iszlámot követő tömegek Európába – közölte. Hozzátette: a demográfiai előrejelzések szerint a nem távoli jövőben lesznek olyan európai országok, ahol a vallási, kulturális arányok gyorsan megváltoznak.

Európát ettől csak az mentheti meg, ha visszatalál keresztény identitásához – hangoztatta.

Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Gebran Baszil libanoni külügyminisztert, a keresztényüldözésről szóló budapesti második nemzetközi konferencia vendégét a Karmelita kolostorban 2019. november 26-án
Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Gebran Baszil libanoni külügyminisztert, a keresztényüldözésről szóló budapesti második nemzetközi konferencia vendégét a Karmelita kolostorban 2019. november 26-án
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A konferencia célja, hogy rávilágítson a keresztények helyzetére az egész világon, és nemzetközi platform jöjjön létre a keresztényüldözéssel szembeni globális fellépés érdekében.A konferencia egyes résztvevői már hétfőn megérkeztek, a rendezvény azonban kedden kezdődik. Antiokheia és a Kelet pátriárkája, II. Ignatius Aphrem arámi nyelven mond imát az ebéd előtt.

Az esemény fő résztvevői Orbán Viktor miniszterelnök,Matthew Hassan Kukah, nigériai püspök, és III. Gewargis, az Asszír keleti egyház pátriárkája lesz.

A pénzügyi és logisztikai támogatás segít abban, hogy a keresztényeknek ne kelljen gazdasági okokból elhagyniuk hazájukat.

A magyar kormány azért indította el a programot, mert a kereszténység a legüldözöttebb vallás lett a világon, és Magyarország keresztény nemzet – idézi a lap Azbej Tristant, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkárát.

A vallásuk miatt üldözött emberek 80 százaléka keresztény, vagyis évente mintegy 245 millió ember szenved üldöztetést azért, mert Krisztus követőjének vallja magát - írja az Origo.

A konferencia november 23-26-ig tart.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

Szijjártó Péter: Bátorságra van szükség

ĀA magyar kormány visszautasítja azt a nemzetközi közösség részéről sokszor jelentkező megközelítést, miszerint a keresztényfóbia, a kereszténygyűlölet bármely formája elfogadható