Belföld

Tárgyalják a családvédelmi akcióterv módosítását

Tárgyalják a családvédelmi akcióterv módosítását az Országgyűlés keddi plenáris ülésén.

Tárgyalják a családvédelmi akcióterv módosítását
Tárgyalják a családvédelmi akcióterv módosítását
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A családvédelmi akciótervvel összefüggő törvénycsomag általános vitájában Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára azt emelte ki: a javaslat a gyermekvállalók és a valóban rászorulók támogatását, a nagyszülő gyed-ben részesülők védelmét szolgálja.

Megemlítette: törvénybe emelik az egészségügyi és a foglalkoztatási rehabilitáció közé épülő elemi rehabilitáció szolgáltatását, amely segít az önálló életvitelre képessé tenni azokat, akik elvesztették látásukat.

Jelezte: adminisztratív könnyítést javasolnak a gyermekek otthonápolási díjában vagy ápolási díjban részesülőknek, támogatáshoz juttatnák két új informatikai rendszer kiépítéséhez a szociális és gyermekvédelmi intézményeket, erősítenék az egyházak szerepét a szociális ellátásban.

Hozzátette: bevezetnék a támogatott lakhatást a gyermekvédelem területén, valamint az idősgondozás egy új formáját.

A másik előterjesztő, Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára azt emelte ki: a javaslat célja az uniós jogharmonizáció, az egységes jogszabályi környezet megteremtése, valamint az adatvédelmi szabályok pontosítása is.

Fidesz: A családvédelmi akcióterv komoly segítség a gyermekvállaláshoz

Pósán László, a Fidesz vezérszónoka hangsúlyozta: a családvédelmi akcióterv sokaknak nyújt komoly segítséget a gyermekvállaláshoz, a gazdaság jó teljesítménye pedig lehetővé teszi a program bővítését.

Kiemelte: a csomag megteremti a nagyszülő gyed bevezetésének munkajogi alapjait. Közölte azt is, hogy a speciális szakterületeken több esetben kétharmados jogszabályt is kell módosítani ennek átvezetése érdekében.

Azt is megemlítette: a nagyrészt technikai és módosító jellegű javaslatcsomag széles társadalmi csoportok helyzetét javítja, majd annak a reményének adott hangot, hogy emiatt minden párt képviselői támogatni tudják majd az előterjesztést.

Kapcsolódó írásaink