Belföld

Megrészegült a hatalomvágytól az érdekkoalíció

Hétértékelő. A nemzetellenes erők uniós színtéren is áskálódnak, most Várhelyi Olivér bizottsági tagságát akadályozzák

Az ellenzéki pártok országos küzdelmei önkormányzati szinten is meg fognak jelenni – mondta Deák Dániel politikai elemző.

Megrészegült a hatalomvágytól az érdekkoalíció
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Alig egy hónap telt el az önkormányzati választás óta, máris több helyen felbomlott az ellenzéki szivárványkoalíció. A budafoki eset arra világít rá, hogy több ellenzéki párt számára fontosabbak az aktuálpolitikai csatározások a települések megfelelő irányításánál, így a balliberálisok közül sokan rögtön rátámadtak azokra az ellenzéki képviselőkre, akik Budafok jövőjének biztosítása érdekében hajlandóak voltak együttműködni a kormányoldallal – jelentette ki lapunknak Deák Dániel politológus. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint az ilyen és ehhez hasonló szituációk további éles helyzeteket fognak eredményezni az egyes településeken, ráadásul a Demszky-korszakhoz hasonlóan – amikor az MSZP–SZDSZ-koalíció országos felbomlása a fővárosban is bekövetkezett – az ellenzéki pártok országos küzdelmei önkormányzati szinten is meg fognak jelenni. Deák úgy véli, ez az ellenzéki vezetésű településeken könnyen politikai bénultságot eredményezhet.

Az elemző rámutatott, mivel Gyurcsány Ferencnek és a Momentumnak is az a célja, hogy az ellenzék vezető ereje legyen, a 2022-es országgyűlési választásig komoly küzdelem várható e pártok között. Hozzátette, nem beszélve az MSZP-ről, amely igyekszik visszatérni a korábbi status quóhoz, amikor még ők dominálták az ellenzéki párbeszédet. Ennek ellenére a nemzeti oldalnak jól fel kell készülnie a következő választásra, hiszen október 13-a megmutatta, hogy a hatalomvágytól megrészegült érdekkoalíció veszélyt jelenthet.

A régi, 2010 előtti arcok visszatérésének köszönhetően – fogalmazott Deák Dániel – sok választó csak az elmúlt hetekben döbbent rá, hogy hiába jelentek meg új pártok a balliberális oldalon, hiába vannak új politikusok, a reflexek és a mentalitás semmit sem változott. Szerinte jó példa erre a Momentum újabb magyarellenes akciója, amelynek keretében az erdélyi magyarok ellen uszító pártok és politikusok mellett kampányoltak. Ismerős lehet ez sokaknak, hiszen 2010 előtt a liberális SZDSZ és a nekik megfelelni vágyó szocialisták ugyanígy viszonyultak a határainkon túl ragadt nemzettársainkhoz.

Az elemző kiemelte azt is, hogy a momentumosok továbbmentek szellemi elődjeiknél, ők nyíltan a nemzetállamok meghaladásáról beszélnek, beállva ezzel a bevándorláspárti globalista erők sorába. Nincs ez másként a balliberális újságírók körében sem, az Index munkatársa például odáig süllyedt, hogy a Puskás Aréna nyitóünnepségén a nemzeti összetartozás fontosságáról éneklő felvidéki gyerekeken gúnyolódott. Erre a rendkívül veszélyes, a magyar nemzetet alapjai­ban veszélyeztető politikára lépten- nyomon fel kell hívnia a figyelmet a nemzeti oldalnak – jelentette ki Deák –, hiszen sok fiatal választó számára a trendi szlogenek eltakarják a szomorú valóságot.

A nemzetellenes politikai erők uniós színtéren is áskálódnak, most éppen Várhelyi Olivér bizottsági tagságát igyekeznek megakadályozni – tette hozzá a politológus. Miután a jogi bizottság nem talált kivetnivalót a magyar jelölt személyében, most a szakbizott­ságban igyekeznek gáncsoskodni.Várhelyi évtizedes rutinjával várhatóan könnyen veszi ezen akadályokat, és átmegy ezen a meghallgatáson is. Miután megakadályozni nem tudják a kinevezését, Várhelyi nyilatkozatai kapcsán most több ellenzéki képviselő azt állítja, hogy megtagadta az Orbán-kormányt. Erről ugyanakkor Deák szerint szó sincs, Várhelyi csupán annak a kötelességének felel meg, hogy munkája során elsősorban az uniót képviseli és nem az őt delegáló tagállamot.

Kapcsolódó írásaink

Eljött az ellenzéki átigazolások ideje

ĀHétértékelő. Gyors hátraarcot mutatnak be például a stadionok ügyében az új önkormányzati vezetők, miközben luxusjuttatásokat szavaznak meg maguknak – véli Kiszelly