Belföld

Csökkent a nélkülöző szépkorúak száma

Tíz százalékkal nőtt a nyugdíjak vásárlóereje a 2010 óta eltelt kilenc esztendőben– Nyolcvanegy milliárd forint értékben kaptak Erzsébet utalványt az időskorúak

Folyamatosan csökken a nyugdíjas jövedelmi szegénység – hangzott el egy közelmúltban rendezett konferencián. A magyar gazdaság jó teljesítménye miatt 2019 már a harmadik esztendő, hogy a kormány nyugdíjprémiumot folyósít az arra jogosultaknak.

Csökkent a nélkülöző szépkorúak száma
A gazdasági növekedés áldásaiból az idős korosztály is részesül
Fotó: MH

Az elmúlt években csökkent a szegénység az idősek körében, köszönhetően annak, hogy 2010 után harminchárom százalékos nyugdíjemelkedés történt, ami tízszázalékos vásárlóérték-növekedést jelentett – közölte egy minapi konferencián Rétvári Bence, az Emmiparlamenti államtitkára. Hangsúlyozta, hogy Magyarországon az uniós szint alatti a nyugdíjas jövedelmi szegénység: míg az EU országaiban átlagosan 18,2, addig idehaza 14,2 százalék. A nélkülözésnek kitett időskorúak aránya az elmúlt egy év alatt is jelentősen csökkent, 12,8-ról 7,4 százalékra.

Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az elmúlt héten jelentette be, hogy a kormány döntése értelmében átlagosan húszezer forint nyugdíjprémiumot és 11 ezer forint nyugdíj-kiegészítést kapnak a szépkorúak e hónap folyamán. A nyugdíjprémium folyósítására már harmadik alkalommal került sor. Amint arra Orbán Viktor miniszterelnök a közelmúltban rendezett Idősek Tanácsa ülésén rámutatott, a nyugdíjprémium – a nyugdíjasokkal kötött megállapodás alapján – a gazdaság jó teljesítményével, a nyugdíj-kiegészítés pedig az infláció mértékével függ össze. Két évvel ezelőtt 24, tavaly 41,3, idén pedig már 52 milliárd forintot fizettek ki nyugdíjprémiumként.

A kormányfő emlékeztetett arra is, hogy a nyugdíjasoknak az előző években Erzsébet-utalvány formájában biztosítottak időközönként különböző juttatásokat, idén pedig – miután az Erzsébet-utalvány megszűnt – pénzügyi segítségként rezsiutalványt kaptak. A kilencezer forint értékű rezsiutalványt minden nyugdíjasnak postázták szep­tember 30-ig. Ahogy egy augusztusi Kormányinfón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter leszögezte, minden várakozásnál jobban teljesített a magyar gazdaság, amiből az idősebb korosztálynak is részesednie kell.

A negyedik Orbán-kormánynak nem csupán ezek voltak a nyugdíjasokat érintő kedvező döntései. Erzsébet-utalványt 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban is kaptak a nyugdíjasok, összesen 81 milliárd forint értékben. Tavaly októberben jelentették be, hogy a cégeknek idén már sem szociális hozzájárulási adót, sem szakképzési hozzájárulást nem kell fizetniük, ha nyugdíjas munkavállalót alkalmaznak. Az öregségi nyugdíj mellett dolgozók munkavégzése kapcsán így csupán egyetlen közterhet, a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell leróniuk.

Idén 2,7 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, ami egy átlagos nyugdíj esetében éves szinten 42 ezer forintos növekedést jelent. A kormány a rezsicsökkentéssel szintén segítette az időseket, míg az Erzsébet-programban 2010 óta 260 ezer nyugdíjas tudott részt venni. A Nők 40 programban ugyanakkor 240 ezer hölgy igényelhette a kedvezményes nyugellátást, 2020. január1-jétől a családvédelmi akcióterv keretében pedig bevezetik a nagyszülői gyedet, ráadásul több unoka után több is igénybe vehető.

Kapcsolódó írásaink