Belföld

Gátlástalanság és cinizmus

Hétértékelő. Mindenért a kormányt fogja hibáztatni az új fővárosi vezetés

Nettó nemzetárulás, hogy Fekete-Győr András nem a magyar, hanem egy román jelölt mellett kampányol a román elnökválasztáson – mondta Boros Bánk Levente, aki mérhetetlen cinizmusnak nevezte, hogy azok döntenek majd a fővárosban a közpénzekről, akik 2010 előtt gyakorlatilag csődbe vitték az országot.

Gátlástalanság és cinizmus
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Mindig is tudtuk, hogy Gyurcsány áll a háttérben, de ilyen szemérmetlen módon az emberek képébe vágni, hogy „visszajöttünk”, talán nem is lehet – mondta hétértékelőjében Boros Bánk Levente, a Médianéző igazgatója a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésére utalva. Mint mondta, van egy szimbolikája, hogy éppen a bukott miniszterelnök ült az első sorban, és volt miniszterei, bizalmasai kaptak fizetős pozíciókat. Akik gyakorlatilag csődbe vitték 2010 előtt az országot, azokat nemcsak hogy közpénzből fogják fizetni, hanem ők is döntenek majd a közpénzekről. A politológus szerint ez mérhetetlen cinizmus. De innentől kezdve világos a helyzet, nem lehet bujkálni és a felelőtlenség látszatát kelteni. Ugyanakkor az elemző szerint a főváros új vezetői mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a kormányra mutogassanak saját tehetségtelenségük vagy sikertelenségeik miatt.

A fővárosi fejlesztések ügye Boros Bánk szerint egy kommunikációs kérdés lesz, ahogy anno az olimpia megrendezése is. Az ellenzék negatív kampány folytatott, hangoztatva, hogy a rendezés miért lenne káros. De most is negatív kampányt folytatnak, hiszen a fejlesztésekkel szemben hoznak döntéseket. El kell majd magyarázniuk a választóknak, miért hiszik, hogy nekik van igazuk. A kormányoldalnak pedig arra lesz lehetősége, hogy lerántsa róluk a leplet.

A pénzosztás és pozícióhalmozás kapcsán az elemző megjegyezte: az ellenzék rögtön kimutatta a foga fehérjét, nyilvánvalóvá téve, hogy mi a motivációja. Az elsődleges szempontjuk, hogy nekik és a pártjaiknak jó legyen. Hogy a fővárosnak vagy a kerületeknek jó lesz-e, az már mindegy.

Boros Bánk azonban azt tartja a legfelháborítóbbnak, hogy a DK-s kerületek a 2010 előtt adócsalás miatt jogerősen elítélt, most milliárdos csalással vádolt Czeglédy Csaba ügyvédi irodájával kötöttek szerződést az önkormányzati szerződések átvilágítására. Egy elítélt adócsaló fogja a közpénzek elköltését ellenőrizni – hívta fel a figyelmet az elemző, aki szerint ez mutatja Gyurcsányék teljes gátlástalanságát.

A politológus nettó nemzetárulásnak nevezte, hogy Fekete-Győr András nem a magyar, hanem egy román jelölt mellett kampányol a román elnökválasztáson. Amikor a határon túli magyarság választ maga közül egy politikust, aki mögé fel tud sorakozni, egy magyarországi politikus kimegy és azt üzeni a helyi magyaroknak, hogy nem támogatja őket – magyarázta Boros Bánk. A török elnök látogatása kapcsán a kettős mérce tipikus példájaként említette, hogy amíg az ellenzék, Erdogan ellen tiltakozik, addig Gajda Péter, Kispest MSZP-s polgármestere a török elnök feleségét látja vendégül egy kerületi óvodában.

Kapcsolódó írásaink

Eljött az ellenzéki átigazolások ideje

ĀHétértékelő. Gyors hátraarcot mutatnak be például a stadionok ügyében az új önkormányzati vezetők, miközben luxusjuttatásokat szavaznak meg maguknak – véli Kiszelly