Belföld

Több száz milliót vesz ki a budapestiek zsebéből az új városvezetés

Osztogatásban már jó az ellenzék

Pozícióhalmozás és közpénzszórás jellemzi a balliberális oldal tevékenységét a fővárosban az önkormányzati választás után.

Több száz milliót vesz ki a budapestiek zsebéből az új városvezetés
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Karácsony Gergely és a Fővárosi Közgyűlés ellenzéki többségének döntése értelmében például háromról ötre emelkedett a főpolgármester-helyettesek száma, de a pozícióosztogatás mellett a városvezetők fizetéseit is megemelték, ami az elkövetkezendő öt évben összességében bruttó kétszázmillió forint többletkiadást jelent majd a budapestieknek. A főváros mellett több kerületben is osztogatásba kezdtek az ellenzéki összefogás pártjai, az MSZP, a Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció, a Momentum és a Jobbik. Pesterzsébeten például bruttó 411 ezer forintra emelték a képviselők javadalmazását, ami a most kezdődő önkormányzati ciklusban közel bruttó 420 millió forintos terhet jelent majd a XX. kerületieknek. Nem fukarkodtak a DK-s polgármester, Németh Angéla és a szocialista Szaniszló Sándor által vezetett városrészekben sem. Újpalotán ötven, Pestszentlőrincen száz százalékkal emelték a képviselői illetményeket. Mindkét városrész képviselő-testületében húsz fő dolgozik. A szintén DK-s László Imre által vezetett XI. kerületben pedig a frissen megválasztott négy alpolgármester, a momentumos Orosz Anna, a DK-s Bakai-Nagy Zita, a párbeszédes Barabás Richárd és a szocialista Hintsch György közel bruttó 260 millió forint közpénzt fog kivenni az újbudaiak zsebéből a most kezdődő ciklusban. Mindez összességében több száz milliós többletkiadást jelent a budapestiek számára úgy, hogy egyes balliberális vezetésű kerületben még össze sem ült a képviselő-testület. Nem csoda, hogy tömegével érkeznek a felháborodott hangvételű hozzászólások Karácsony Gergely közösségi oldalára: „A plusz két helyettes vörös segélye hány CT-készülék?” – tette fel a kérdést az egyik kommentelő. Egy másik hozzászóló a mértéktelen közpénzszórást vetette a főpolgármester szemére: „Mi a fészkes fene történik? Nem azért választottak meg, hogy egyből szórjátok a pénzt.” Egy harmadik kommentelő pedig megjegyezte: „Mit keres Karácsony stábjában Draskovics Tibor, Atkári János és Gál J. Zoltán?”

Karácsony Gergely bőkezűbben osztogatja a fővárosi önkormányzati cégekben járó fizetéseket, mint Tarlós István. Draskovics Tibor, Gyurcsány Ferenc egykori minisztere például 644 ezer forintot keres majd havonta, míg az elődjének 500 ezret szavaztak meg 2014-ben.

A Fővárosi Közgyűlés kedden megválasztotta a budapesti önkormányzati cégek új igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjait. Karácsonyék pedig nagyobb mértékben emeltek a 2014-ben megszavazott fizetéseken, mint amennyivel öt év alatt nőtt a minimálbér - írta a 444.

Draskovics kapja a legmagasabb fizetést

Gyurcsány Ferenc egykori minisztere, Draskovics Tibor, aki a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatóságának új elnöke lett, a minimálbér négyszeresét fogja kapni havonta, ami a jövő évi minimálbérrel számolva havi 644 ezret forintot jelent. Ezzel szemben 2014-ben Draskovics elődjének 500 ezer forintot szavaztak meg.

A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. igazgatósági elnöke Tordai Csaba lesz, aki szakállamtitkár volt a Bajnai-féle Miniszterelnöki Hivatalban, aztán ő lett az Átlátszó tulajdonosa, amiből most kiszáll. Tordai a minimálbér háromszorosát, 483 ezer forintot fogja megkapni havonta. Elődjének, Barts J. Balázsnak ennél jóval kevesebbet, 200 ezret szavaztak meg 2014-ben.

Szintén egy volt szocialista miniszternek, az egykori MSZMP-s Kolber Istvánnak 322 ezres havi fizetés jut jövőre, aki Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. igazgatóságába ül be. Ugyanennyit fog keresni Bodnár Zoltán, a Fodor Gábor-féle Liberálisok 2014-es főpolgármester-jelöltje, öt éve viszont csak 160 ezres fizetést szavaztak meg ugyanezekre a posztokra.

Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium egykori államtitkára, az MSZP korábbi pártigazgatója a BKV igazgatóságában folytatja, havi 322 ezer forintért cserébe, szemben az öt éve megszavazott 250 ezer forinttal.

Gyurcsány Ferenc egykori államtitkára és Karácsony idei kampányfőnöke, Gál J. Zoltán, 483 ezer forintot fog keresni jövőre a Városüzemeltetési Holding igazgatósági tagjaként.Pont annyit, mint Lakos Imre egykori újbudai alpolgármester, az SZDSZ volt budapesti elnöke.

A DK-s Élő Norbertnek a választáson nem sikerült bejutnia a közgyűlésbe, de felügyelőbizottsági tagként havi 290 ezer forinttal vigasztalódhat. 2014-ben csak 210 ezer járt volna neki.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom