Belföld

Segítség a speciális nevelési igényű diákoknak

Nő a gyógypedagógusokat képző felsőoktatási intézmények száma

Több mint kilencezer-ötszáz gyógypedagógus és konduktor dolgozik a nevelési-oktatási és pedagógiai szakszolgálati intézményekben, ugyanez a szám kilenc éve még csak ötezer-hétszáz volt – derült ki egy parlamenti válaszból.

Segítség a speciális nevelési igényű diákoknak
Fotó: MH

A kormányzat kiemelt figyelmet fordít a sajátos nevelési igényű és a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók nevelésére, oktatására, valamint nevelésük, oktatásuk során alkalmazható kedvezmények szakszerű meghatározására – válaszolt Rétvári Bence államtitkár a párbeszédes Tordai Bence írásban feltett kérdésére. A speciális nevelési igényű diákok nyelvvizsgaszerzésével kapcsolatban az ellenzéki politikus úgy vélte, hátrányos megkülönböztetés éri az érintetteket érettségi során. Rétvári Bence azonban leszögezte: a kormány 2010 óta számos kedvezményt vezetett be. Ilyen a vizsgának nem minősülő számonkérések során adható kedvezmények köre, a hosszabb felkészülési idő, a habilitá­ciós, rehabilitációs tevékenységek, a fejlesztő pedagógiai ellátáshoz kapcsolódó tevékenységek szabályozása, a magyar jelnyelv standardizációjának megkezdése, illetve az érettségi kapcsán adható engedmények és egyenértékűségi szabályok bővítése.

A kormány azért vezette be ezeket a kedvezményeket, hogy a kiemelt figyelmet igénylő tanulóknak javuljon az esélye az érettségi vizsga megszerzésére. Hozzátette, ez volt a szakmai szervezetek egyértelmű kérése, a kedvezmények ezért kerültek a hatályos jogszabályokba. Rámutatott, míg 2006 előtt csak egyetlen felsőoktatási intézmény képzett gyógypedagógusokat, azóta ez a szám folyamatosan emelkedik, ez év szeptemberétől nyolc egyetemen folyik gyógypedagógus-képzés. A Semmelweis Egyetemen emellett speciális szakmai tartalmú konduktor képzés zajlik. Ezzel szinkronban jelentősen megnövekedett a gyógypedagógus alapképzésre felvett hallgatók száma, hat év alatt több mint kétszeresére. Több mint kilence­zer–ötszáz gyógypedagógus és konduktor dolgozik a nevelési-oktatási és pedagógiai szakszolgálatoknál, kilenc éve még csak ötezer-hétszáz fő. A pedagógusok akkreditációs rendszerében jelenleg tizennégy olyan képzés található, amely a sajátos nevelési igényű tanulók képzésével és fejlesztésével foglalkozik.

Kapcsolódó írásaink

„Minden gyermeknek joga van játszani”

ĀAz ép és a sajátos nevelési igényű gyerekek a közös tevékenység során kommunikációt is tanulnak, lehetőséget kell adni nekik arra, hogy minél több időt töltsenek együtt

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom