Belföld

A tönk szélén a Jobbik és az LMP

A balliberálissá váló egykori radikális párt győztes polgármestereinek mindegyike helyi civil szervezetek mögé bújt

Kiújulhatnak a belső feszültségek az elnökválasztásra készülő Jobbikban, ahol az LMP-hez hasonlóan nem lehet túl nagy öröm az önkormányzati választási eredmény kapcsán. Most a Jobbik – saját nevén – önállóan egyetlen polgármesteri helyet sem szerzett.

A tönk szélén a Jobbik és az LMP
Helycsere. Jakab Péter beszél, mellette a távozó Jobbik-elnök, Sneider Tamás
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A mostani választások eredményei az ismert főadatokon kívül azt is bebizonyították, hogy az ellenzéki összefogás éllovasai, a Momentum, a DK és az MSZP mellett a Jobbiknak és az LMP-nek is életbe vágóan fontos volt az összefogásban való részvétel, ha nem akartak teljesen eltűnni a politikai térképről. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint öt évvel ezelőtt a Jobbik önállóan 468 megszerzett mandátumot tudott felmutatni az önkormányzati választáson: tizennégy polgármestert adott, 372 egyéni képviselői helyet szerzett, amihez még hozzájött 82 mandátum kompenzációs listán megyei közgyűlésekben és a fővárosi közgyűlésben. A most lezajlott választáson azonban a Jobbik – saját nevén – önállóan egyetlen polgármesteri helyet sem szerzett. Bár Egerben, Dunaújvárosban és Ózdon is saját győzelmükként ünnepelték a megszerzett polgármesteri helyeket, egyetlen megválasztott jelöltjük mellett sem a Jobbikot találjuk jelölőszervezetként.

Egerben Mirkóczki Ádám az Egységben a Városért színeiben, Pintér Tamás Dunaújvárosban a Rajta Újváros! Egyesület, Janiczak Dávid pedig az Ózdiakért és Ózdért Egyesület színeiben győzött. A Nemzeti Választási Iroda adataiból az is kiderül, hogy bár összesen 488 győztes egyéni vagy listás jelölt támogatásában vettek részt, önállóan mind­össze hetvenöt képviselői helyet szereztek. Önálló főpolgármester-jelöltjük most már nem volt, ellentétben az öt évvel ezelőtti választással, amikor Staudt Gábor indult a tisztségért.

Ennél is érdekesebb az LMP helyzete, amely a mostani választáson az NVI adatai szerint midössze három önálló mandátumot tudott összeszedni. Egy pécsi kompenzá­ciós listás, Budapest XIX. kerületében szintén egy kompenzációs listás helyet, ahogy a X. kerületben is. Igaz, 481 olyan ellenzéki képviselő szerzett mandátumot, akiknek a támogatásában ők is részt vettek. A vidéken szinte nem létező ellenzéki párt ehhez képest öt évvel ezelőtt még képes volt harmincnyolc egyéni képviselő helyet szerezni, megyei és fővárosi közgyűlésben pedig további hat kompenzációs mandátumot.

Visszatérve a Jobbikra: miután Sneider Tamás bejelentette, nem indul újra a Jobbik elnöki tisztségéért, megindultak a párton belüli mozgások. Előbb Jakab Péter frakcióvezető, pár nappal később, szombaton Varga-Damm Andrea jelezte, átvenné a rossz állapotban lévő szervezet irányítását. Az Origo szerint továbbra sem kímélik a Jobbikot a belső harcok, a tisztújító kongresszust november 9-én tartják.

Kapcsolódó írásaink

Csak báb lehet majd Karácsony Budapesten

ĀHétértékelő. A választók most szerezhetnek tudomást arról, hogy változás helyett legfeljebba 2010 előtti világba való visszarendeződés történik – véli Deák Dániel

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom