Belföld

Karácsony nem habozott a Gyurcsány-korszak embereinek visszahozásában

Karácsony Gergely megválasztását követően nem habozott sokat, mivel eszeveszett tempóban kezdődött meg a Gyurcsány-korszak embereinek a reaktiválása. Egyes hírek szerint Lamperth Mónika egykori belügyminiszterből főjegyző lehet. Karácsony kampányát segítette az MSZP-SZDSZ-korszak két szóvivője, Gál J. Zoltán és Batiz András is, akik minden bizonnyal szerepet kapnak majd a városházán.

Karácsony nem habozott a Gyurcsány-korszak embereinek visszahozásában
Bár csak néhány nap telt el Karácsony Gergely megválasztása óta, teljes erővel zajlik a Demszky- és Gyurcsány-korszak embereinek a reaktiválása
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Csak néhány nap telt el Karácsony Gergely megválasztása óta, teljes erővel zajlik a Demszky- és Gyurcsány-korszak embereinek a reaktiválása. Időrendben az elmúlt napok történései röviden:

Egy nappal az után, hogy Karácsony Gergely megnyerte a főpolgármester-választást, megszólalt Demszky Gábor, Budapest korábbi bukott, SZDSZ-es vezetője. A dolog szépsége, hogy a liberális politikus nem is olyan régen kirgiz népviseletben, tyubityelkában jelezte, szívesen elindulna ismét a választáson. A felvetést gyorsan levették a napirendről, azonban véleményére továbbra is adnak a balliberális elit köreiben. Bár Demszky az ellenzéki előválasztás második fordulójában Kálmán Olgát, a Demokratikus Koalíció (DK) jelöltjét támogatta, később azonban beállt a sorba, és Karácsony mellett érvelt - írja az Origo.

Demszky már a fővárosi választás másnapján elmondta a véleményét, és a Klubrádiónak nyilatkozva arról beszélt, hogy Karácsony első intézkedéseinek egyikeként nemzetközi pénzintézetekhez kellene fordulnia hitelért.

Újra kapcsolatot kell kialakítani a Világbankkal, az Európai Beruházási Bankkal, illetve meg kell teremteni azt a lehetőséget, hogy egyes beruházásokhoz a főváros közvetlenül fordulhasson európai uniós forrásokat, nemzetközi segítséget kérve partnerszervezetekhez - szögezte le a rádió hétfői adásában a volt főpolgármester, aki ebben látja a kormány „megkerülésének” az útját. Azt is elárulta, már egy ideje bízott az ellenzék budapesti győzelmében, és előkészület gyanánt váltott néhány szót a budapesti ügyekről a balliberálisok egyik európai vezérével, Frans Timmermansszal. Azaz, Demszky Soros legmegbízhatóbb európai vezetőjével találkozott, aki egyébként Karácsonyt is kiparancsolta magához a kampány közepén. Nem kell nagy képzelőerő hozzá, hogy Karácsony az egykori SZDSZ-es főpolgármester nyomdokaiba lépve ismét eladósítaná a fővárost.

A lap legfrissebb hírei szerint több egykori gyurcsányista is Karácsony közelében jelenhet meg: többek között Lamperth Mónika, aki a XV. kerületet hagyja ott, hogy jegyzőből főjegyzővé lépjen elő. Lamperth Mónika egyébként két évig Gyurcsány Ferenc minisztere volt (ráadásul két évig belügyminiszter), de miniszter volt Medgyessy Péternél is.

Az is kiderült, hogy kik segítették Karácsony kampányát. Itt újabb két gyurcsánypárti került elő: Batiz András és Gál J. Zoltán. Gál J. Zoltán Medgyessy Péter bizalmasa volt egy ideig, de 2004-ben kiderült, hogy valójában Gyurcsány Ferenc embere, ugyanis ő irányította sokáig a kommunikációját.

Az sem véletlen persze, hogy a Gyurcsány-korszak jön vissza Karácsony Gergellyel. Emlékezhetünk, hogy amikor Karácsony már elkezdte beszédét a választás estéjén, Gyurcsány mosolyogva felcsörtetett a színpadra (még egyszer: a már megkezdett beszéd közben) azért, hogy a tévénézők számára is egyértelműsítse: ő az ellenzék vezetője, és persze Karácsony főnöke.

Kapcsolódó írásaink