Belföld

A pesti oldal Millenárisa épülhet meg Zuglóban

Rozgonyi Zoltán: Kereskedelmi és kulturális centrumot, zöld közösségi teret hoznánk létre a Bosnyák térnél, a fővárossal együttműködve ez most megvalósíthatónak tűnik

Elég volt a káoszból, a Karácsony Gergely „őszödi beszédében” is említett sötét alkukból, fenyegetésekből, korrupciógyanús ügyekből. Zuglónak rendre és békés fejlődésre, valódi átláthatóságra van szüksége – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Rozgonyi Zoltán, a Fidesz–KDNP zuglói polgármesterjelöltje.

A pesti oldal Millenárisa épülhet meg Zuglóban
Június 13-ig visszamenőleg visszafizetjük a parkolási díjakat és az azóta kiszabott bírságokat – ígéri Rozgonyi
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

– Egy olyan puskaporos kerületben mint Zugló, ahol a kampány leginkább Karácsony Gergely polgármester alkalmatlanságáról szólt, mennyire jutott el a kormánypártok üzenete a választópolgárokhoz?

– Mi azzal kezdtük a kampányt, hogy megkérdeztük az emberek véleményét, javaslataikat, s ennek alapján fogalmaztuk meg a programunkat. Azt is figyelembe kellett vennünk, hogy Zugló a mostani ciklusban olyannyira lecsúszott a kerületek összevetésében, hogy a kívánatosnak tartott irányt s a szükséges változtatásokat a fővárossal és a kormánnyal történő együttműködéssel tudjuk megvalósítani. A munkát, ha bizalmat kapunk a választóktól, azzal kell kezdenünk, hogy stabilizáljuk a költségvetést. A gazdálkodás ugyanis a Karácsony-érában pazarló volt, a működési költségek felemésztették szinte az összes bevételi forrásunkat. Az önkormányzat kintlévőségei megközelítik a kétmilliárd forintot pusztán lakbérből, illetve üzlethelyiségek bérleti díjából, s akkor a parkolás helyzetéről még nem is beszéltem.

– Túl azon, hogy a parkolás mérlegét Zuglóban nehéz követni, az önkormányzat még mulasztásban is van, hiszen papíron június óta a kerületi autósok számára ingyenes a parkolás, és mégsem az…

– Valóban, a polgármester ebben is komoly mulasztásban van. Az itt élőknek annyit tudunk ígérni, hogy a képviselő-testület által megszabott eredeti határidőig, június 13-ig visszamenőleg visszafizetjük a parkolási díjakat és az azóta kiszabott bírságokat. Tudom, hogy ez erős vállalás, de így tisztességes, ha már az ingyenes parkolásról a testület döntött. A zuglói parkolási anomáliák nagymértékben csökkennének, ha Rákosrendezőn megépül a háromezer-ötszáz autót befogadni képes P+R parkoló. Az új, ingyenes parkolóhely környezete is teljesen megújulhat, szolgáltatások, irodák, üzletek épülhetnek meg, folyamatos adóbevételt jelentve a kerületnek. Ez lehet az aranytartalékunk.

– Karácsony polgármestersége idején az önkormányzat folyószámlahitel-keretét, kétmilliárdra emelték, a tervezett, csaknem hárommilliárd forintnyi ingatlan-eladás pedig csak kis részben vált valóra. Lehet ilyen körülmények között fejlesztésekre gondolni?

– Ha egy önkormányzat csupán lakásépítésben gondolkodik a fejlesztéseknél, az zsákutca. Ettől ugyanis önmagában a bevétel nem nő. Elemi érdek, hogy különféle szolgáltatások, vállalkozások települjenek Zuglóba, kormányzati és fővárosi projektek jöjjenek a kerületbe. A lakásépítések hasznát akkor élvezhetjük, ha azok a lerobbant területek szanálásával járnak együtt, tömbrehabilitációval, városrehabilitációval. A helyi adóbevételek növelésére van szükség, ami másképp nem megy, csak ha bekövetkezik a fordulat az önkormányzati telkek hasznosításában. Felmértük a lakosság igényeit, s ebből kiderült, elementárisan fontos kérdés az emberek számára az utcák, közterek, játszóterek állapotának folyamatos javítása. Sokan érzik úgy, hogy jelenleg nem megfelelő a zöldterületek fenntartása, koszosak, szemetesek, elhanyagoltak a köztereink, megjelent a hajléktalanság problémája is, az utcai italozással és a kábítószer-fogyasztással együtt. Ezen változtatni kell, rendet kell tenni a közterületeken.

– Miként képzeli ezt el?

– Bevezetnénk a parkőrszolgálatot, hatékonyabb ellenőrzést valósítanánk meg a rendőrség bevonásával az önkormányzati rendészetnél, felszámolnánk az illegális szemétlerakást, s jelentős mértékben bővítenénk a zöldterületeket. Öt év alatt tizenötezer fa elültetését tervezzük Zuglóban. Továbbá kerületgondnoki rendszert építenénk ki, így gazdája lenne egy-egy körzetnek. Biztonságos, nyugodt, kellemes, zöld környezetet szeretnénk biztosítani az itt élők számára, amely méltó Zugló korábbi jó híréhez.

– Mi a helyzet a Bosnyák térrel, amelynek gondjai ciklusról ciklusra nem oldódnak meg?

– A Bosnyák téren szeretnénk a pesti oldal Millenárisát létrehozni a mai remiz területén, hangverseny- és színházteremmel, könyvtárral, kiállítóteremmel. A fővárossal való együttműködés keretében ez most megvalósíthatónak tűnik. Fontos a piac felújítása is, amely szintén fővárosi terület, de Zuglónak elemi érdeke, hogy a kerületi lakosok egy modern vásárcsarnokban, ám a korábbi minőségi és árszínvonalon vásárolhassanak. A Bosnyák utcát, amely viszont már szigorúan zuglói terület, sétálóutcává kívánjuk alakítani. Tizenhárom éve nem történt egy kapavágás sem az úgynevezett városközpont területén. Mi végre a fővárossal és a kormánnyal történő együttműködés keretében meg is valósítanánk. Kereskedelmi, kulturális centrumot, Budapest egyik legszebb modern, zöld közösségi terét hoznánk létre, ami a zuglóiak találkozóhelyévé válhat. Ehhez fontos elérni a 4-es metró meghosszabbítását a Bosnyák térig, hogy összeköthessük Zuglót a várossal. A tervek készen vannak, nincs akadálya, hogy a folyamatot elindítsuk. Ha felhatalmazást kapok, mindent meg fogok tenni, hogy ez meg is valósuljon. Harcból, háborúskodásból nem lehet építkezni. Elég volt a káoszból, a Karácsony Gergely „őszödi beszédében” is említett sötét alkukból, fenyegetésekből, korrupciógyanús ügyekből. Zuglónak rendre és békés fejlődésre, valódi átláthatóságra, tisztességes, számonkérhető városvezetésre van szüksége.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom