Belföld

Intő példa lehet az olasz fordulat

Hétértékelő. Magyarország számára a legfontosabb feladat, hogy megszervezze Európábana bevándorlásellenes erőket, ennek jegyében utazott a miniszterelnök Rómába

A magyar választók számára intő példa lehet Olaszország, ahol a baloldali kormány első intézkedései között engedélyezte a migránsszállító hajók kikötését – mondta Deák Dániel. Kitért arra is, a friss közvélemény-kutatások alapján érthető Karácsony Gergely kétségbeesése.

Intő példa lehet az olasz fordulat
Fotó: AFP/sea-eye.org/Fabian Heinz

Egyre kétségbeesettebbnek tűnik Karácsony Gergely, menekül az újságírók elől, a Zuglóval kapcsolatos kérdésekre sem mer válaszolni. Ez érthető, a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint jelentős hátrányban van Tarlós Istvánnal szemben, aki jóval magasabb népszerűségnek örvend Budapesten, mint amekkora a Fidesz-KDNP támogatottsága – mutatott rá lapunknak Deák Dá­niel politológus, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Szerinte a kormányoldal számára legnegatívabb forgatókönyv megvalósulása esetén sem valószínű, hogy fordítani tud a Fővárosi Közgyűlésben az ellenzék. Így azon az összbenyomáson sem tudnak majd javítani, hogy elszalasztották az esélyt Budapesten. Mindez még inkább elbizonytalaníthatja az ellenzéki szimpatizánsokat, akik eleve nincsenek meggyőződve Karácsony alkalmasságáról.

Minél inkább távolodunk a fővárostól a kisebb települések felé, annál gyengébbek az ellenzék kilátásai a választáson, a megyei közgyűlésekben például ismételten a kormányoldal győzelme várható – közölte Deák Dániel. Szerinte ezzel az ellenzéki pártok is tisztában vannak, így a következő hetekben az eddigieknél is támadóbb kampányt fognak folytatni. Abban reménykednek, hogy ha sikerül minél több városban a bevándorláspárti jelölteket győzelemre segíteni, akkor azzal országos szinten is elérhető a bevándorláspolitikai fordulat.

A magyar választók számára intő példa lehet Olaszország, ahol a baloldali kormány első intézkedései között engedélyezte a migráns­szállító hajók kikötését, és elkezdett tárgyalni a többi európai bevándorláspárti kormánnyal arról, hogy ismét napirendre tűzzék Európában az auto­matikus migránselosztó mechanizmust, azaz a kötelező betelepítési kvótákat – figyelmeztetett az elemző. Hozzátette, hiába telt el négy év a 2015-ös migránshullám óta, továbbra sem tettek le a balliberálisok arról, hogy mind a huszonnyolc uniós tagállam bevándorlóországgá váljon.

Magyarország számára a legfontosabb feladat, hogy megszervezze a bevándorlásellenes erőket, s ennek egyik állomása volt Orbán Viktor hét végi római látogatása is, ahol Matteo Salvini támogatói elképesztő szeretettel fogadták a magyar miniszterelnököt – folytatta Deák Dániel. Hangsúlyozta, az éles támadások ellenére a V4-ek mellett fontos, hogy Olaszország és Ausztria is kiemelt partnerünk maradjon. Erre jók az esélyek, hiszen Olaszországban csak ideig-óráig működhet a választás – és így társadalmi legitimáció – hiányában felállított új bevándorláspárti kormány, Matteo Salvini jó eséllyel belátható időn belül miniszterelnök lesz – állapította meg az elemző. Szerinte Ausztriában ismét egy néppárti–szabadságpárti koalíció állhat fel a hét végi választás után, Sebastian Kurz lehet újra az osztrák kancellár. A lengyel PiS rekordmagas támogatottsággal fut neki az október 13-i választásnak, a cseh Andrej Babis is megőrizte népszerűségét, így a V4-ek és szövetségeseik kellő erőt tudnak majd felmutatni az uniós tárgyalásokon.

Kapcsolódó írásaink

Gyurcsány mosolya nem őszinte

ĀHétértékelő. Magáról állít ki szegénységi bizonyítványt az ellenzéki pártok közös főpolgármester-jelöltje