Belföld

A kerületek minden korábbinál gyorsabban aszfaltozhatják földútjaikat

A magyar kormány ismét segítő kezet nyújtott a budapesti kerületeknek, amelyek így a korábbiaknál nagyobb ütemben valósíthatják meg földútjaik aszfaltozását - mondta Borbély Lénárd, Csepel polgármestere (Fidesz-KDNP) csütörtökön, a városrészben tartott sajtótájékoztatón.

A kerületek minden korábbinál gyorsabban aszfaltozhatják földútjaikat
Borbély Lénárd
Fotó: MH/Purger Tamás

A kerületi vezető kifejtette, Csepelen 2010-ben még több mint 50 kilométert tettek ki az aszfaltozatlan utak, ami mára mintegy 30 kilométerre csökkent.

Kiemelte, a Budapesti Útépítési Program első körében Csepel nyerte el a legnagyobb támogatást, mintegy másfél milliárd forintot, amit közel ugyanekkora mértékű önerővel egészített ki, hogy a felújított utak melletti járdaszakaszok, csatornabekötések és gépkocsibeállók is elkészüljenek. Csepelen a megpályázott 7,3 kilométerből több mint 4 kilométert építettek meg, és a fennmaradó szakaszok kivitelezése is zajlik - tette hozzá a polgármester.

Borbély Lénárd szerint ebből a programból is jól látszik, hogy azok az önkormányzatok tudnak valójában sikeresek lenni, amelyek összefognak a magyar kormánnyal. Budapesten mindez úgy igaz, hogy a kabinet, a fővárosi önkormányzat és a kerületek hármas összefogása vezethet sikerre - tette hozzá.

A XXI. kerület vezetője aláhúzta, Csepel számít a kormány további támogatására és a következő pályázatokon is indulni kíván, mivel saját erőből nem lenne képes ilyen ütemben elvégezni a földutak burkolását.

Borbély Lénárd a magyar kormány támogatása mellett Tarlós István főpolgármesternek is köszönetet mondott a felújításokkal összefüggő közbenjárásáért.

Szatmáry Kristóf, a Budapesti Útépítési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos megerősítette, a kormány célja, hogy a következő 3-4 évben valamennyi budapesti földutat leaszfaltozza, ezért a jövő évi költségvetés is tartalmaz forrásokat erre a célra.

Közölte, a kabinet az idei évben már harmadik körben írt ki pályázatokat az önkormányzatoknak. Az első két körben 14 kerületi önkormányzat összesen 44 kilométer földút leaszfaltozását kérte, amiből öt kilométert már át is adtak, további 30 kilométeren jelenleg is zajlanak a munkák, míg a fennmaradó részen a szerződéskötések történnek - fejtette ki a miniszteri biztos.
 

Kapcsolódó írásaink