Belföld

„Minden nagycsalád az első gyermekkel kezdődik”

Felvilágosító kampánnyal ösztönözné a fiatalokat a NOE a szűrővizsgálatokra a vetélések elkerülése érdekében

Kardosné Gyurkó Katalin szerint nemcsak a gépjármű-, hanem a kerékpárvásárlásokhoz is kaphatnának támogatást a legalább három gyermeket nevelők

„Minden nagycsalád az első  gyermekkel kezdődik”
Az elnök egy magyar modell kialakítását sürgeti
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Tudatosítani kell a fiatalokban, hogy nagyon jó dolog utazgatni, önmagunkat megvalósítani, de sokkal szegényebb lesz az életünk, ha nem születik gyermekünk – mondta lapunknak Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke. A júliusban bevezetett családvédelmi akcióterv kapcsán hangsúlyozta: még a szervezetet is meglepte, mekkora érdeklődés mutatkozott a kormány családvédelmi programja iránt.

– A legutóbbi adatok alapján negyvenhatezren vették már igénybe a családvédelmi akcióterv valamelyik formáját. Számítottak ekkora érdeklődésre?

– Összességében elmondhatjuk, hogy várakozáson felüli az igények benyújtásának száma. Ez is jelzi, hogy egy valódi, tényleges társadalmi igény áll a családtámogatások mögött. Magunk sem gondoltuk, hogy ilyen sok család fogja igényelni a támogatások valamelyikét, ami okoz némi problémát is. Mert ugyan a gépkocsivásárlásnál egyes márkák nagyon jó csomagokat állítottak össze, mégis több gyártó úgy véli, mivel mindenki autót akar venni, semmi nem kényszeríti rá, hogy csökkentse az árait vagy kedvezményeket adjon. Nem meglepő: egyes márkáknál hét-nyolc hónapos előrendeléseket rögzítettek.

– Milyen visszajelzések érkeztek a NOE-hoz a családvédelmi akciótervvel kapcsolatban? Mivel elégedettek leginkább a nagycsaládosok, és mit hiányolnak az intézkedéscsomagból?

– Az egyesületünkhöz ezerötszáz észrevétel érkezett, az akcióterv elemei folyamatosan foglalkoztatták és foglalkoztatják az embereket. Az egyik dicséret az akciótervvel kapcsolatban éppen az, hogy mindenki szeretett volna belőle részesülni. A négygyermekes édesanyák élethosszig tartó személyijövedelemadó-mentessége kapcsán például többen érdeklődtek aziránt, elképzelhető-e, hogy az intézkedést később a háromgyermekes édesanyákra is kiterjesszék.

– A kedvezményes autóvásárlási támogatás a NOE javaslata nyomán került a családvédelmi akciótervbe. Milyen mélységben folytak bele az előkészületekbe?

– Felméréseink szerint a nagycsaládosok többsége elöregedett autót használ, ezért erre nagyon nagy igény mutatkozott. Azt tapasztaltuk, hogy a kisebb jármű gyakran korlátja a további gyermekek vállalásának. Ha egy családban egymás után érkeznek a gyermekek, és két-három kicsit kell a babahordozóba vagy a gyermekülésbe bekötni, továbbá a babakocsit, a csomagokat bepakolni, az szinte lehetetlen. Azt is mi kértük a kormánytól, hogy a várandósság igazolásától lehessen autót vásárolni. A Magyar Államkincstár a családi pótlék folyósításához köti a jogosultságot, ezzel kapcsolatban több család jelezte, hogy idén érettségizett a gyermekük, így ők már nem kerülhettek be a programba, volt, akinél egy napon múlt. Nyilván döntés kérdése, hogy a gyermekvállalást segítjük, és az újszülött esetében segítünk, vagy ott (is), ahol kirepülőfélben van a harmadik gyermek. Dönteni kellett, és a NOE is arra az álláspontra helyezkedett, hogy a kisgyermekeseket támogassuk, ne egy elavult, kicsi jármű legyen az oka a gyermekvállalás elmaradásának.

– Várható-e, hogy a NOE további javaslatokat fogalmaz meg a kormány részére a nagycsaládosok visszajelzései alapján?

– Stratégiai partnere vagyunk a kormánynak, de mi is tudjuk, hogy mindent egyszerre nem lehet. Három terület azonban akad, ahol még lehetnek közös feladataink. Évente átlagban kilencvenezer gyermek jön világra, emellett tizenötezer vetélés következik be, vagyis ennyi kívánt gyermek nem születik meg, továbbá évente harmincezer abortuszra kerül sor. Azaz negyvenötezer magzati veszteséggel kell számolnia az országnak évente.

– Mi tehetne e téren még a kormány?

– Véleményem szerint a tizenötezer vetélés egy részét biztos megelőzhetnénk, ha egyfajta egészségtudatossági, felvilágosító kampánnyal a fiatalokat rá tudnánk venni a szűrővizsgálatokra, egyáltalán vizsgálnánk a női és férfi meddőség és a mindennapi stressz okait. Mindezek segíthetnének minket abban, hogy a kívánt gyermekek megszülessenek.

– Mi a másik két terület?

– A jelenleg kereskedelmi forgalomban beszerezhető kerékpárok mintha picit túl lennének árazva, a nagycsaládosoknak mindenképpen, ezért a gépkocsivásárlási támogatáshoz hasonlóan egy biciklivásárlási támogatást is el tudnánk képzelni. Akár úgy, hogy magyar gyártók a nagycsaládosoknak biztosítanának bizonyos kedvezményt. Emellett szükségesnek tartjuk biztonságos kerékpárutak építését országszerte. A tagságunktól érkeztek jelzések a nők 40 programmal kapcsolatban is. Vannak, akik nem értik, hogy egy édesanyának, aki sok gyermeket vállalt, és otthon maradt velük, még dolgoznia kell, míg akinek nem vagy kevesebb gyermeke született, már elmehetett nyugdíjba. Ugyanakkor meg kell jegyeznem: ismerek olyan négygyermekes anyukát is, aki tudott élni a nők 40 program nyújtotta lehetőségekkel, mert szükség volt annak idején a keresetére. Ráadásul a családvédelmi akcióterv jövő januárban életbe lépő elemei között szerepel, hogy a még aktívan dolgozó nagyszülők otthon maradhatnak gyeden a gyermekekkel.

– Bár a szervezet nevében szerepel, hogy elsősorban a nagycsaládosokra fókuszál, fordulhatnak önökhöz olyanok is problémáikkal, akik nem élnek kapcsolatban, házasságban, és gyermekük sincs?

– Persze, bárki lehet a pártoló tagunk. A Facebook-csoportunk – amelyhez könnyebb csatlakozni – több tagot számlál, mint
a hivatalos NOE-tagság, köztük olyanok is vannak, akiknek nincs gyermekük. Persze jó lenne, ha 24 évesen már családot alapítanának a fiatalok, de a helyzet egyelőre nem ez. Nekünk mindenkinek a problémájával foglalkoznunk kell, hiszen minden nagycsalád az első gyermekkel kezdődik. Sokat elárul, hogy többen üdvözölték a családvédelmi akcióterv kapcsán az igénylési korhatár negyvenéves korig történő kitolását, hiszen a mai fiatalok később kezdenek gyermeket vállalni. De hogy a kérdésre is feleljek: korábban több olyan lépésünk is volt, aminek nemcsak a nagycsaládosok élvezték az előnyeit, hanem minden család. Példaként említhetem azt az esetet, amikor azért emeltünk szót, hogy a családi pótlék ne képezze az adóalap részét, és ne büntessék azokat, akik gyermeket vállalnak.

– Minapi hír, hogy elemzők szerint a babaváró támogatás bevezetése az ingatlanárak további emelkedését hozhatja magával. Ez éppen a nagycsaládokat érintené legkellemetlenebbül.

– Ha a csokot, a babavárót és az egyéb lehetőségeket összeadjuk, végeredményben szép összeget kapunk, az ingatlanárak pedig „szeretik” követni a rendelkezésre álló forrásokat. Mégis, jobb ötlet a saját otthonhoz való hozzásegítés, mint a fecskeházak építése (amellett, hogy azokra is szükség van). A fecskeházakról mi azt hittük, nagy segítséget jelentenének, ám kiderült: az emberek leginkább a saját tulajdonukban szeretnének élni. Harmincötmillió forint azért elég sok pénz, a családok is segíthetik egymást az építkezésben vagy a felújítás során, mások könnyűszerkezetes házat építenek. Vidéken még ma is lehet találni öt-hét millió forintért felújítandó házakat. S ugyan Budapesten a legmagasabbak az ingatlanárak, ám a fővárosban a legkisebb a termékenységi ráta is.

– Ugyancsak nemrégen jelentette be a KSH, hogy az év első felében továbbra is kevesebb volt a születések, mint a halálozások száma. Végeztek számításokat arra vonatkozóan, hogy a családvédelmi akcióterv bevezetésének köszönhetően mennyivel emelkedhet a születésszám?

– Mi nem végeztünk, ez az államtitkárság egyik feladata. Meg kell jegyeznem ugyanakkor, hogy ha nem tűzünk ki célokat, nem tudjuk, mit akarunk, nem összpontosítjuk az erőin­ket, nem fog történni semmi, és céltalanul sodródunk. Hinni kell abban, hogy sikerülhet. Ha azt akarjuk, hogy a Kárpát-medencében továbbra is magyarok éljenek, akkor ki kell tűzni egy célt, a 2,1-es termékenységi rátát, és egy magyar modellt kialakítani. Az elmúlt tíz évben folyamatos lépések történtek az adókedvezményekkel, a gyed extrával, a csokkal, és most a családvédelmi akciótervvel. Tudatosítani kell a fiatalokban, hogy nagyon jó dolog utazgatni, önmagunkat megvalósítani, de sokkal szegényebb lesz az életünk, ha nem születik gyermekünk.

A NOE Őszi Találkozója keretében öt fiatal pár kötött egy időben házasságot
Forrás: MH/Purger Tamás

Az idei év első felében a házasságkötések száma közel nyolc százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, vagyis Magyarországon a házasságkötés a reneszánszát éli – mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szombaton Szentendrén, ahol a NOE Őszi Találkozója keretében öt fiatal pár kötött egy időben házasságot. A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum amfiteátrumában tartott ceremónián a politikus hangsúlyozta: idén június végéig huszonnégyezer pár mondott igent a közös életre, ami azt jelenti, hogy közel kétszázezerrel élnek most többen házasságban 2010-hez képest. Az államtitkár köszönetet mondott a NOE-nak, amely több mint harminc éve dolgozik a magyar családokért határokon innen és túl, és megköszönte annak az öt fiatal párnak a bátorságát, akik vállalták, hogy megosztják örömüket, boldogságukat a nagyjából háromezer-ötszáz fős közönséggel. Novák Katalin úgy fogalmazott: a házasságkötés, a gyermekvállalás, a családalapítás a legszemélyesebb közügy, hiszen olyan magánügy, amelynek értéke van a közösség számára. Ezért indította el a kormány a babaváró támogatást, az otthonteremtési programot, és segíti a férfiakat és a nőket abban, hogy házasságot köthessenek egymással, ezért védi a férfi és nő házasságát, a családokat és gyermekeket Magyarországon.

Kapcsolódó írásaink