Belföld

Házkutatást tartott a rendőrség az ellenzék törvénytelen adatgyűjtése miatt

A rendőrség házkutatást tartott Pikó András ellenzéki polgármesterjelölt kampánystábjánál a Józsefvárosban.

Házkutatást tartott a rendőrség az ellenzék törvénytelen adatgyűjtése miatt
Pikó András ellenzéki polgármesterjelölt
Fotó: szeretlekmagyarorszag.hu

A rendőrség kedden közölte, hogy nyomozást indított a VIII. kerületi ellenzéki ajánlóíveket érintő adatkezelésével kapcsolatban választás rendje elleni bűncselekmény, valamint személyes adattal visszaélés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Ezután szálltak ki szerdán délután 17 órakor a rendőrök a Józsefvárosba, az ellenzék polgármester-jelöltje, Pikó András kampánystábjához. 

A nyomozás egy, a Magyar Nemzetben megjelent cikk alapján indult, ugyanis a lap birtokába jutott dokumentumok és fotók is arra utalnak, hogy tiltott választói adatbázist épít és használ a Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt vezette ellenzék kampánycsapata Budapesten.

A szerdai házkutatás kapcsán az Origónak a rendőrség ezt nyilatkozta:  „A Budapesti Rendőr-főkapitányság feljelentés alapján 2019. szeptember 10-én választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény, valamint személyes adattal visszaélés gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen.
Ennek a folyamatban lévő nyomozásnak a keretében a rendőrök a mai napon, 2019. szeptember 11-én 17 óra utáni időben egy VIII. kerületi Baross utcai irodában megjelentek, mert ott nyomozati cselekmény végrehajtása vált szükségessé
”.

Négy-öt rendőr érkezett délután a helyszínre, gyanúsítotti meghallgatás nem volt, senkit sem állítottak elő, csak tanúmeghallgatás volt. Egyelőre nem tudni, lefoglaltak-e bármit.

A rendőrök több portál tudósítása szerint Udvarhelyi Tessza kampányfőnököt hallgatták meg. 

Pikó András fél hét után indult a helyszínre, tudatta a hvg.hu. A jelölt úgy tudja, a helyi választási iroda kért vizsgálatot ismeretlen tettes ellen a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól és a rendőrségtől is. Pikó nem mehetett be az irodába, amíg a rendőrök jegyzőkönyvet vettek fel Udvarhelyi Tesszával. 

A portálnak nyilatkozva Pikó elmondta: a vizsgálatról nem kapott hivatalos értesítést, a rendőrök érkezése nem volt előre bejelentve. Elmondta, szó volt arról, hogy lefoglalják a bent lévő laptopokat és kihallgatják a kampányfőnökét. Ugyanakkor nem gondolja, hogy bármi oka lenne arra, hogy visszalépjen.

A házkutatás helyszínén az este folyamán több ellenzéki politikus is megjelent. Köztük volt Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt, aki „biztos Pikóék ártatlanságában”. Ott volt Gulyás Márton aktivista is, aki elzavarta a helyszínről a HírTv stábját.

Kapcsolódó írásaink