Belföld

Budapest lett a régió egyik legbiztonságosabb városa

Németországban 1647, Nagy-Britanniában 1652, Franciaországban 541, míg hazánkban 32 antiszemita támadás történt

„Egy zsidó számára – aki láthatóan magán viseli a zsidó identitása jeleit – Magyarország az egyik legjobb hely, ahol ma élhet. Az elmúlt évben 1647 antiszemita támadás történt Németországban, 541 Franciaországban, 1652 Nagy-Britanniában és 32 Magyarországon. A 32-ből egy esetben történt fizikai inzultus.

Budapest lett a régió egyik legbiztonságosabb városa
Köves Slomó: Orbán Izrael barátja
Fotó: MH

Budapest mára a régió egyik legbiztonságosabb nagyvárosának számít, ahol senkinek nem kell zsidó vallása miatt félelemben éreznie magát” – nyilatkozta Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija a Neokohn.hu portálnak annak kapcsán, hogy a The Washington Post írást közölt a hazai zsidó közösségekről. Ebben idézték Kövest, ám nyilatkozatát nem hozták le teljes terjedelmében. A cikkből ugyanakkor kiderül, hogy új koncepció mentén folytatódik a Sorsok Háza projekt kidolgozása, aminek előkészítő munkáit Yitzhak Mais professzor vezeti, aki húsz éven át a Jad Vasem történelmi igazgatójaként dolgozott, továbbá az intézmény várhatóan 2021-ben nyitja meg kapuit. A józsefvárosi létesítmény évek óta viták kereszttüzében van, az eddig ismert elképzelések egyik legfőbb kritikusa itthon a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége.

A vezető rabbi kitért arra is, hogy bár az úgynevezett Soros-kampány korántsem volt az ízlésének megfelelő, ám a vádakkal ellentétben nem volt antiszemita. A Medián Kutatóintézet által közzétett és a nyilvánosság számára is elérhető társadalmi kutatások eredményei szerint a magyaroknak csak két százaléka azonosítja Soros Györgyöt zsidóként. A legtöbb ember számára, akik fogékonyak az összeesküvés-elméletekre, ő az erkölcstelen globalista kapitalistát jeleníti meg, de nem a zsidót – erősítette meg Köves Slomó, aki szerint egy átlagos magyar szavazó számára Izrael ezerszer inkább megjeleníti a zsidóságot, mint Soros. Márpedig az EU megbélyegző címkézési politikájával szemben Orbán Viktor miniszterelnök baráti támogatásáról biztosította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, és korábban példaértékű mintának is nevezte Izraelt – mutatott rá.

Kapcsolódó írásaink