Belföld

Gyurcsányba bukhat bele Márki-Zay

A DK titokban megállapodott Hódmezővásárhely polgármesterével, aki elfogadta a párt által javasolt jelöltek személyét

Hódmezővásárhelyen egyre nagyobb felháborodást okoz, hogy Márki-Zay Péter a Gyurcsány Ferenccel megkötött titkos választási paktumáról és az Olaszországból Vásárhelyre importált olasz hulladék ügyében is titkolózik.

Gyurcsányba bukhat bele Márki-Zay
Márki-Zay Péter Gyurcsányné Dobrev Klárával. Lepergett az álcivil máz
Fotó: MH

Néhány hete óriási botrányt okozott, amikor nyilvánosságra került, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester tudtával összesen tizenkétezer tonna, Olaszországból származó hulladék befogadására és deponálására kerül sor a mintegy negyvenszázalékos önkormányzati tulajdonrésszel bíró FCC Hódmezővásárhely Kft. Lelei úti hulladéklerakójába. Ráadásul az is kiderült, hogy nem egyszeri esetről van szó, már újabb húszezer tonna tovább nem hasznosítható hulladék Hódmezővásárhelyre szállítását is kezdeményezte egy másik olasz cég, amire az illetékes Pest Megyei Kormányhivatal nem adott engedélyt.

A múlt pénteken pedig még botrányosabb fordulatot vett Márki-Zay Péter szemétügye. Az történt ugyanis, hogy a helyi média számára megtagadta a vitatott hasznúnak és egészségkárosítónak tartott olaszországi hulladék behozataláról szóló szerződések kiadását az FCC Hódmezővásárhely Kft.. Az erről beszámoló Promenad online híroldal szerint elfogadhatatlan, hogy a részben az önkormányzat tulajdonában lévő cég üzleti érdekekre hivatkozva nem szolgáltat adatokat egy olyan ügyben, ami Hódmezővásárhely pénzügyi helyzetére, a város lakosainak egészségügyi állapotára hatással van.

A szemétbotrány mellett Márki-Zay joggal aggódhat a Gyurcsány Ferenccel titokban megkötött választási paktuma miatt is. A Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) álcivil és áljobboldali elnöke végképp hiteltelenné tette magát azzal, hogy a napokban Gyurcsány Ferenc pártjával kötötte meg első hivatalos szövetségét az őszi önkormányzati választásra. A közvélemény elől gyakorlatilag teljesen elhallgatott Gyurcsány–Márki-Zay-paktum megkötésére csak Mucsi Tamásnak, a DK vásárhelyi választókerületi elnökének egyik Facebook-bejegyzéséből derült fény. „A Demokratikus Koalíció megállapodott Márki-Zay Péterrel, hogy Hódmezővásárhelyen nem indít önálló jelölteket. A város jelenlegi és reményeink szerint jövőbeni polgármestere elfogadta az általunk javasolt jelöltek személyét” – írta a DK politikusa. Bővebb informá­ciót nem közöltek a titkos paktumról, így nem tudni, mit is kért a polgármester támogatásáért cserébe a DK, illetve pontosan milyen gyurcsá­nyista jelöltek személyét fogadta el stábjában az MMM elnöke.

Kaltenbach Jenő is elhagyja a Mindenki Magyarországát

A kisebbségi jogok egykori biztosa, Kaltenbach Jenő rendkívül csalódott, mert vállalhatatlanná vált számára a Márki-Zay Péterhez köthető Mindenki Magyarországa Mozgalom, ezért ő is kilép belőle. A volt ombudsman az ATV-ben azt mondta, az alapító tagok több mint fele inaktívvá vált vagy formálisan is kilépett a mozgalomból, amely jelenleg az összeomlás felé tart. A távozók szerint a szervezet működése átláthatatlan és vállalhatatlan. Személyzeti problémákat emlegetnek és arról is beszélnek, az MMM-nek nem látszik a helye és a szerepe a jelenlegi politikai palettán, miután tőle függetlenül is megvalósult az ellenzék összefogása. Kaltenbach szerint az elnököt körülvevő, ám az elnökség elől az információkat elzáró titkos klikk miatt vált vállalhatatlanná a mozgalom.
(JZs)

Kapcsolódó írásaink

„Jogos kritikákkal élek, személyeskedéssel nem”

ĀSzámomra nemcsak választási szlogen, hanem valódi program, hogy a felelősség egymásra tologatása és a meddő viták helyett békét kell kötni – mondta lapunknak Grezsa István hódmezővásárhelyi polgármesterjelölt, Márki-Zay Péter kihívója