Belföld

A maximális összeget kérelmezi a többség

Tízezren igényelték már a nagycsaládosok gépkocsivásárlásához nyújtott állami támogatást

A családvédelmi akcióterv július elsejei indulása óta több mint húszezren adtak be igénylést valamelyik támogatási formára - tudtuk meg.

A maximális összeget kérelmezi a többség
Sok család többféle lehetőséggel is él (képünk illusztráció)
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

„Családok tízezreinek az életét könnyíthetik meg a családvédelmi akcióterv támogatásai Az a célunk, hogy ott segítsünk, ahol szükség van rá, a fiatalokat az önálló életkezdésben, a családokat pedig további gyermekek vállalásában” – nyilatkozta lapunknak Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Hozzátette: a családvédelmi akcióterv július 1-jei indulása óta már több mint húszezren igényelték valamelyik támogatási formát. Az igénylők között akadnak olyan családok és házaspárok, akik több támogatást is igénybe vesznek. Babaváró támogatási szerződést mostanáig több mint kilencezret kötöttek, a legtöbben a maximálisan kérhető tízmillió forintot igényelték. A nagycsaládosok gépkocsivásárlásához nyújtott állami támogatásra eddig csaknem tízezren nyújtottak be kérelmet, ötödüknél már a kedvező határozat is megszületett. Ugyancsak népszerű a jelzáloghitel-elengedés, sokan élnek ezzel a lehetőséggel is. A családvédelmi akcióterv kapcsán felmerülő kérdések miatt eddig majdnem tizennégyezer megkeresést válaszoltak meg a 1818 kormányzati ügyfélvonal munkatársai.

Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár az M1-en közölte, több mint ötszázan igényelték a két hete bejelentett, havi legfeljebb negyvenezer forintos bölcsődei támogatást. Ezt azok a családok kaphatják, amelyek húszhetesnél idősebb gyereküket helyhiány miatt nem tudják államilag finanszírozott bölcsődében elhelyezni, ezért a munkavégzés idejére családi vagy munkahelyi szolgáltatást kell igénybe venniük. A családvédelmi akcióterv egyik leghangsúlyosabb eleme a bölcsődei férőhelyek bővítése – hangsúlyozta Beneda Attila. A számítások szerint a következő három évben tízezer bölcsődei férőhelyet tudnak támogatni a rendelkezésre álló uniós forrásból.

Kapcsolódó írásaink