Belföld

Még nyomoznak a szcientológia egyház ügyében

Személyes adattal visszaélés a gyanú

Nincs még gyanúsítottja a Magyarországi Szcientológia Egyházzal kapcsolatban 2017-ben indult nyomozásnak, miközben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) már kétszer is megbüntette őket.

Még nyomoznak a szcientológia egyház ügyében
A rendőrség megszállta az egyház Váci úti székházát 2017 októberében
Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Továbbra is nyomoz a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a Magyarországi Szcientológia Egyházzal kapcsolatban személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen – tudta meg lapunk az ORFK-tól, ám a nyomozás érdekei­re tekintettel bővebb tájékoztatást nem adtak az ügyről. A rendőrség 2017 októberében kezdett nyomozni, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal embereivel együtt egy napra megszállták az egyház Váci úti központját, emellett sajtóértesülések szerint még több mint harminc helyszínen tartottak házkutatást, és dokumentumokat, adathordozókat foglaltak le.

Az egyházzal szemben a PéterfalviAttila által irányított NAIH 2016-ban eljárást indított, amelynek során megállapította, hogy az egyház és a központi szervezet jogellenes adatkezelési tevékenységet folytat, mert megszegték az előzetes tájékoztatási kötelezettségüket, a célhoz kötött adatkezelés és a tisztességes adatkezelés elvét, az adatbiztonság követelményeit és jogalap nélküli adatkezelést végeztek. A NAIH határozatában megtiltotta a további jogellenes adatkezelést, illetve az Egyházat és a Központi Szervezetet egyaránt húsz–húsz millió forint adatvédelmi bírság megfizetésére kötelezte. Péterfalvi Attila lapunknak azt mondta, ilyen szintű jogsértéssel még nem találkoztak, az egyház gyakorlatilag az összes adatvédelmi szabályt megszegte. A határozatot a szcien­tológusok bíróságon támadták meg, ám idén márciusban a Fővárosi Törvényszék elutasította a keresetet. A bíróság egyetértett a hatósággal, hogy az érintettek személyes adatait tartalmazó dossziék strukturált adatállománynak minősülnek, ezért azokat a hatóság vizsgálhatta, ahogy az Egyház és a Központi Szervezet adatkezelési gyakorlatát.

Kitértek arra is, hogy a felperesek keresetlevelükben, valamint a tárgyalások során csupán hivatkoztak a NAIH határozatának és eljárásának jogsértő voltára, azonban a megjelölt jogszabálysértések mellé a hatóság megállapításait cáfoló tényállítást nem társítottak. A hatóság annak érdekében, hogy az egyház helyi szervezeteinek, úgynevezett misszióinak adatkezelési gyakorlatát is megismerje és értékelje később eljárást indított a szcientológia egyház nyíregyházi missziójának vizsgálatára is, amelynek során hasonló hiányosságokat állapított meg, és az egyházat valamint a missziót is egyenként tizenkétmillió forint bírság megfizetésére kötelezte.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom