Belföld

Karácsony Gergely csődbe vitte Zuglót

Karácsony Gergely vezetésével Zugló gyakorlatilag működésképtelenné vált. Fejlesztésre semmit se költenek, a túlélést egy kétmilliárdos hitelkeret biztosítja, és még a Gyurcsány-kormány korábbi államtitkárából lett jelenlegi jegyző szerint is csoda, hogy a költségvetés még nem omlott össze.

Karácsony Gergely csődbe vitte Zuglót
Karácsony Gergely vezetése mellett Zugló szinte működésképtelenné vált
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A zuglói önkormányzat Pénzügyi és Költségvetési Bizottságának tavaly december 14-i üléséről kerültek jegyzőkönyvek az Origo birtokába. Itt a kerület költségvetési rendeletének megalkotása szerepelt napirendi pontként, aminek előterjesztője Karácsony Gergely, az alkalmatlan polgármester volt.

A pénzügyi bizottság decemberi ülésének jegyzőkönyve
A pénzügyi bizottság decemberi ülésének jegyzőkönyve
Fotó: Origo

Az ülésen szóba került az is, milyen kintlévősége van a XIV. kerületnek. Szegvári Etelka gazdasági osztályvezető ekkor rávilágított, hogy a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltatónak olyan kétmilliárdos követelése van, amelynek a behajtására esély sincs, mert az érintett cégek nagy része már vagy megszűnt, vagy éppen felszámolás alatt áll.

Papp Imre jegyző, aki korábban két Gyurcsány-kormányban is államtitkár volt, vagyis nem állhat érdekében a baloldali vezetéssel szembemenni, sokkoló megállapításokat tett. Elmondta azt is, hogy több mint száz olyan döntés született, aminek „a költségvetésben nem volt lába”, vagyis nem létező pénzt osztottak szét.

„Zugló valójában hitelből él és a 2 milliárd forint a védőpajzs, ami a költségvetést hónapról hónapra életben tartja” - mondta Papp Imre. Továbbá az is kiderült, hogy Karácsonyék az önkormányzati vagyon kiárusításából akartak túlélni, de már nem nagyon volt mit eladni.

Papp Imre jegyző kemény szavakkal bírálta a kerületet
Papp Imre jegyző kemény szavakkal bírálta a kerületet
Fotó: Origo

A hivatalba lépésekor a jegyző így jellemezte az akkori állapotot: „augusztusban került a hivatalba, akkor már ellepte az ár az Önkormányzatot, mert a kötelezettségvállalások bőven meghaladták azt a forrást, ami bevételi oldalon rendelkezésre állt.” Ez azt jelenti, hogy Zugló gyakorlatilag csődbe ment.

Amikor pedig a gazdasági osztályvezető megpróbálta védeni a költségvetést, a jegyző keményen válaszolt.

„Zugló egyensúlyát az teremtette meg, hogy nem fejlődött, működésre költötte el a költségvetését. 2018-ban, amikor beruházások történtek, működés és fejlesztés együtt, ilyen bevételi kondíciók mellett tarthatatlanná vált.”

„Csoda, hogy még működőképes a költségvetés”
„Csoda, hogy még működőképes a költségvetés”
Fotó: Origo

„Az csoda, hogy a zuglói költségvetés még működőképes” - tette hozzá sokkolóan a jegyző. Később pedig így jellemezte a kerületet: „Zugló mindenről és mindenkitől lemaradt. Alföldi középvárosokban különb az egészségügy, különb az óvoda és a bölcsőde. Tényszerűen megállapítható, hogy Zugló iszonyatosan le van maradva.”

Papp Imre szerint a költségvetésből 3,5 milliárd forint plusz ÁFA hiányzik - ennyivel tervezték túl a bevételeket.

Végül a zuglói önkormányzat Pénzügyi és Költségvetési Bizottsága egy ellenszavazattal és 5 tartózkodással nem támogatta a 2019-es költségvetési rendeletet.

„Zugló mindenkitől lemaradt”
„Zugló mindenkitől lemaradt”
Fotó: Origo

Kapcsolódó írásaink