Belföld

Parlamenti tervek őszre

Októberben kerülhet az Országgyűlés elé a kormány újabb bürokráciacsökkentő csomagja, és még idén elfogadhatják a szakképzési törvény további módosítását

A szakképzési törvény módosítása és a hatósági eljárások csökkentésére vonatkozó indítvány is szerepel a kormány őszi jogalkotási menetrendjében, de a parlament változtathat a honvédelmi törvényen és a cégeljárási szabályokon is.

Parlamenti tervek őszre
Vélhetően csak az önkormányzati választás után ül össze az Országgyűlés
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Még nincs hivatalos döntés arról, hogy az önkormányzati választások függvényében hogyan alakul az Országgyűlés őszi ülésszaka, de egyes hírek szerint az sem elképzelhetetlen, hogy az október 13-i voksolás előtt nem ül össze a parlament. A kormány törvényalkotási programja szerint mindenesetre csak egy, a 2018-as költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslat benyújtására készül a kabinet szeptemberben, amelynek elfogadását decemberre tervezik. A kormány a tervek szerint októberben újabb bürokráciacsökkentő csomagot is beterjeszt, amely egyes eljárások egyszerűsítésének, illetve az elektromos ügyintézés kiszélesítésének részleteit tartalmazza. Erről egyébként Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár is beszélt korábban lapunknak.

Szintén októberben terjeszthetik be a törvényszéki végrehajtási ügyeknek az adóhatósághoz való delegálását rendező javaslatot.

A cégnyilvánosságról és a cégeljárásról szóló javaslat is ebben a hónapban kerülhet a parlament elé, ezzel a kabinet a cégnyilvántartás és a hozzájuk kapcsolódó bírósági eljárások haladó szemléletű átformálását akarja elérni.

A program szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium a helyközi autóbuszos személyszállítási közszolgáltatás pályáztatási rendszerének módosítása, valamint a közös elektronikus jegyrendszer bevezetésének érdekében nyújt be törvénymódosítást. A Honvédelmi Minisztérium novemberben nyújthatja be az egyes honvédelmi tárgyú törvények módosítását a kiber-, valamint az úgynevezett hibrid katonai műveletekkel szembeni védekezés szabályaival kapcsolatos feladatrendszeri, hatáskörmegosztási előírások kidolgozása  érdekében. Az energetikai tárgyú törvények módosításától szóló javaslat célja egyebek mellett az erőművek energiahordozó-készletének biztonsági készletezésére vonatkozó komplex szabályozás kialakítása.

Novemberben kezdhetik tárgyalni a szakképzési törvény módosítását, amelynek célja új alapokra helyezni a szakképzési rendszert. Így az elvárásokhoz rugalmasabban alkalmazhatóvá tenni az intézmények szerkezetét, a képzések struktúráját, tartalmát, a képzési módszerek, az elsajátított tudás számonkérésének módjait. A javaslat nyomán az oktatók és a szakemberek foglalkoztatásának zökkenőmentesebbé tennék. Szintén novemberben kerülhet a Ház elé az a módosítás, amelynek elsődleges célja a kisgyermekes anyák foglalkoztatását támogató, valamint a nagyszülői gyermekgondozási díj bevezetésével kapcsolatos munkajogi szabályok megalkotása.

Kapcsolódó írásaink

Átfogó szakképzési reform

ĀNovemberben kerülhet az Országgyűlés elé a törvénymódosítás, amely jobban a munka világához igazítaná az oktatást

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom