Belföld

Átfogó szakképzési reform

Novemberben kerülhet az Országgyűlés elé a törvénymódosítás, amely jobban a munka világához igazítaná az oktatást

A kormány várhatóan novemberben nyújtja be a szakképzési törvény módosítására irányuló javaslatot – derül ki a kabinet őszi törvényalkotási programjából.

Átfogó szakképzési reform
A szakképzési rendszer egyre inkább a gazdaság igényeihez igazodik
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A parlament honlapján elérhető dokumentum szerint a jogszabály módosítással új alapokra kívánják helyezni a magyar szakképzési rendszert. A cél, hogy a szakképző intézmények szerkezete, a képzések struktúrája és tartalma, a képzési módszerek, a számonkérés módjai rugalmasabban alkalmazkodjanak az elvárásokhoz, a gyakorlati képzések pedig még jobban igazodjanak a munka világához. A módosítás arra is irányul, hogy „zökkenőmentesebb” legyen a megfelelő szakmai felkészültségű és számottevő gyakorlati tapasztalattal rendelkező oktató, gazdasági szakember foglalkoztatása. A dokumentum szerint ezáltal egy piacorientált, az egész életen át tartó tanulást előtérbe helyező szakképzési rendszer alakulhat ki.

Ismert, a kormány elfogadta a Szakképzés 4.0 stratégiát, amelynek értelmében 2020 szeptemberében a mostani szakgimnáziumok ötéves technikummá, a szakközépiskolák pedig hároméves szakképző iskolákká alakulnak. A felmenő rendszerben induló ötéves technikumokban az első két évben ágazati alapképzést kapnak a diákok, ezt az időszakot ágazati alapvizsga zárja.

A következő három évben a tanulók növekvő képzési időt töltenek a vállalatoknál, akiket az is ösztönözhet majd, hogy a cégek választhatnak, kikkel kötnek közülük szerződést. Az ötödik év végén tesznek érettségit és technikusi vizsgát a diákok. Fontos változás, hogy a jövőre induló új rendszerben mindenki, aki bejut a szakképzésbe, valamilyen anyagi juttatást kaphat. Kétféle támogatás járhat a tanulóknak. Az egyik típusú az állam által finanszírozott juttatás, mint amilyen a tehetséges, hátrányos helyzetű fiatalok technikumi tanulását támogató Apáczai-ösztöndíjprogram vagy a szakképző iskolákban a szakképzési ösztöndíj. A másik típusú támogatási formát a gyakorlati képzőhely által biztosított juttatások jelentik.

A stratégia rögzítette azt is, hogy a szakképzésben dolgozó pedagógusok számára önálló életpályamodellt kell kialakítani, speciális foglalkoztatási és bérezési feltételekkel, és új minősítési rendszerre is szükség lesz.

Kapcsolódó írásaink