Belföld

Egy napig sem tartott a váci ellenzéki egység

Matkovich Ilona péntek délelőtt sajtótájékoztató keretében jelentette be: 7 párt és 2 civil szervezet összefogásának jelöltjeként indul az októberi polgármester-választáson. Délután a KlubRádiónak nyilatkozva önmagát az ellenzék jelöltjeként pozícionálta, ám a VácOnlinenak nyilatkozó ellenzéki politikusok kijelentették: továbbra is támogatják Néveri István ügyvéd jelölését, tehát továbbra is ketten tartják magukat az ellenzéki összefogás jelöltjének Vácon.

Matkovich Ilona sajtótájékoztatójáról számos, a váci közéletben fontos szerepet játszó ellenzéki politikus hiányzott, javarészt a pártok országos központjainak küldöttjei álltak csak mögötte. Mint később kiderült, a távol lévők tudatosan cselekedtek. Matkovich - a Magyar Narancs korábbi újságírója - inkább a budapesti pártközpontokból erőltetett jelölt, helyben erős indulatokat gerjeszt az ellenzéki táboron belül is.

A lap megkeresésére péntek délután Krauze István, a Demokratikus Koalíció helyi alapszervezetének korábbi elnöke kijelentette: azért nem vett részt az eseményen, mert éppen Matkovich indulása miatt lépett ki egykori pártjából.

A bejelentésre reagálva leszögezte: „próbálkozni mindenkinek van lehetősége, de a mi összefogásunk erősebb lesz”. A VácOnline kérdésére válaszolva hangsúlyozta: Bóth Jánossal, az MSZP váci elnökével és Csereklye Károllyal, a Vác Városért Választási Egyesület elnökével kitartanak korábbi döntésük mellett és támogatják Néveri István indulását a polgármesteri posztért.

Ez azt jelenti, hogy továbbra is működik a Váci Szívvel választási mozgalom és két ellenzéki összefogás szerveződik a városban.

Krauze István lapunknak nyilatkozva azt mondta, nem tud arról, hogy az MSZP Matkovichot támogatná, hozzátette azonban, hogy az információnak még utána kell néznie.

Néveri István megkeresésünkre kifejtette: őt nem hívták meg a sajtóeseményre, amelyen elméletileg széleskörű összefogást hirdettek meg. Az ügyvéd hangsúlyozta: továbbra is független polgármester-jelöltként tekint magára és megméreti magát az őszi helyhatósági választáson. 

Kapcsolódó írásaink