Belföld

Megtörte a csendet Donáth László egyik áldozata

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az intézmény több dolgozóját is zaklathatta az egyik budapesti szeretetotthonban lelkészként dolgozó volt MSZP-s képviselő, Donáth László. Az egyik áldozat már feljelentést is tett a korábbi politikus ellen, ennek nyomán a BRFK szexuális kényszerítés miatt június óta nyomoz Donáth László ellen. Most az otthon egy korábbi dolgozója törte meg a csendet, aki részletesen mesélt arról, miket művelt az intézményben a lelkész.

Megtörte a csendet Donáth László egyik áldozata
Donáth László az otthon egy korábbi dolgozója szerint rendszeresen molesztálta az intézmény alkalmazottait
Fotó: MH

„Sokan és sokáig szenvedtünk tőle. Az idősek és a kövérek megúszták. Ahogy meghallottuk a hangját, amikor bejött az épületbe, már rohantunk. Volt, hogy a wc-be befutottunk elbújni, mert ha szembetalálkozott vele az ember, akkor mi volt? >>Jöjjön a tornaszobába, kedves!<< És akkor bevitt mindenkit, elkezdett beszélgetni persze, aztán mindig volt egy kis combfogdosás meg fenékpaskolás.

És ez csak a mindennapos, alap volt. Akivel csak lehetett, azzal kikezdett. A folyosón, a lépcsőn elkapta az embereket, ez ment éveken keresztül. És mindenki tudta. Ő ilyen volt egész életében. De senki nem lépett, féltek tőle.” - mondta a 888-nak név nélkül nyilatkozó áldozat.

Hozzátette, Donáth rendkívül karizmatikus személyiség, sokan egyenesen szerelmesek voltak belé, de a legtöbben azért tűrték el a viselkedését, mert tartottak tőle.

„Különböző praktikákat kellett bevetni ellene. Általában ez a menekülés maradt, de volt, hogy nem használt, mert alap volt, ha elment egy fiatal kolléga mellett, hogy rácsapott a fenekére. A többi lányt is pofátlanul elkapta, volt, akinek a mellét, a fenekét megfogdosta” - emlékezett vissza az otthon korábbi dolgozója.

Azt is elmondta, az egyházon belül is tudnak a lelkész viselt dolgairól, ennek ellenére semmit nem tesznek, pedig az otthon munkatársai többször is panaszkodtak nekik.

A névtelenséget kérő áldozat szerint Donáth felesége is tud a történtekről, de „őt már valószínűleg nem érdekli, teljesen mindegy már neki”.

Az interjúalany ezt követően Donáth furcsa „hódítási” módszereiről is mesélt:

„A Donáth-módszer, hogy megszerezzen egy nőt, az önbizalomcsökkentés módszere. Hát ő ezzel szokott indítani, hogy először odajön, ismerkedik, hogy >>Jajj kedves, mióta dolgozik itt?<< – megismerkedik.

Következő alkalommal jön: >>Minden rendben van?<< – igen hogyne. Következő alkalom: >>Jajj, látom meghízott egy kicsit. Valami probléma van? Nagyon karikás a szeme. Nagyon nem jól néz ki, ne hízzon el, olyan szép vékony nő volt.<< Direkt ezeket sulykolja.

És persze a negyedik alkalommal már ugye megtörik gyakorlatilag a stabil nő, és akkor, hát ugye… Persze rámozdul amúgy is az ilyen labilisebb nőkre. Hát jó, mindenkinél bepróbálkozik, de kifejezetten a gyengébbekre úszik ezzel a technikával. És akkor persze szegény önbizalomhiányos nő már: >>Jajj, de kedves velem a lelkész úr, hát törődik velem!<<”.

A 888-nak nyilatkozó nő kiemelte, hiába nem dolgozik már az otthonban, a mai napig tart a volt szocialista politikustól. Volt kollégáival a botrány kirobbanása óta beszélgettek a történtekről, és örülnek, hogy kiderültek a dolgok, de nem hiszik, hogy bármi történni fog.

„Attól félünk, hogy ő most ezt ki fogja hegyezni arra, hogy >>Jaj ezt most csak kitalálták ellene, mert az Anna a Momentumban van.<<” - mondta az áldozat arra utalva, hogy Donáth László annak a Donáth Annának az édesapja, aki a Momentum Mozgalom alelnöke és EP-képviselője.

Kapcsolódó írásaink