Belföld

Gyurcsány durva hangvétele Karácsonynak sem tetszik

A zuglói polgármester nyereségesnek látja a Fidesz szerint napi egymillió forint veszteséget okozó parkolást, mégsem tette azt ingyenessé a kerületben élők számára

Gyurcsány Ferenc Orbán Viktorral szembeni durva kijelentéseiről Karácsony Gergely lapunknak azt mondta: mindenkinek mélyen magába kell néznie, milyen mértékben részese a durvuló közbeszédnek.

Gyurcsány durva hangvétele Karácsonynak sem tetszik
Zuglóban is kétséges az egység. Kerpel-Fronius Gábor és Karácsony Gergely
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Egy keddi sajtótájékoztatón előkerült az elmúlt napokban a nyilvánosságból teljességgel eltűnt Karácsony Gergely. A zuglói polgármester lapunk kérdéseire dodonai módon válaszolt. Az MSZP–Párbeszéd főpolgármester-jelöltje így például nehezen értelmezhető magyarázatot adott azzal kapcsolatban, hogy az általa vezetett Zuglóban borul-e az ellenzéki összefogás, miután Janicsák István zenész önálló indulást tervez a polgármesterségért a Momentum támogatásával. Janicsákot jól ismerem, azt is mondhatom talán, hogy a barátom, neki szerintem helye van a közéletben, de az ellenzék jelöltje Horváth Csaba Zuglóban – mondta. Hasonlóan ködösítve fogalmazott azzal összefüggésben is, hogy Zuglóban – az ezt elrendelő döntések ellenére –  nem történt meg a kerületi lakosok ingyenes parkolásának az egész kerületre érvényes bevezetése.

„Ennek az az oka – magyarázta –, hogy az önkormányzat nem hozott eddig olyan döntést, amely érvényesíthető lenne a parkolás ügyében.” Hangsúlyozta: elvi döntés született, de a rendeletalkotás nem történt meg. Egyik napról a másikra ezt nem lehet bevezetni – tette hozzá. „A parkolás napi egymillió forintos nyeresége lehetővé teszi azt, hogy bővítsük a kedvezményeket” – közölte. A zuglói Fidesz szerint viszont a parkolás napi egymillió forint veszteséget okoz az itt élőknek.

A balliberális ellenzéki pártok budapesti főpolgármester-jelöltje megerősítette lapunknak, hogy az ő személyes beavatkozásának köszönhetően sikerült megegyeznie egymással a két egymással szemben álló ferencvárosi ellenzéki polgármesterjelöltnek. Mégis lesz Baranyi Krisztina és Jancsó Andrea között ellenzéki előválasztás a kerületben. „Létrejött egy olyan politikai megállapodás, amely szerint az előválasztás vesztese mindenképpen a tagja lesz a jövőbeli képviselő-testületnek, ugyanakkor Baranyi Krisztinának és az LMP-nek pedig – az előválasztás eredményétől függetlenül – lesz képviselete a ferencvárosi képviselő-testületben” – mondta Karácsony Gergely.

Megkérdeztük Karácsonytól, mit gondol arról, hogy Gyurcsány Ferenc a múlt héten egy Facebook–bejegyzésben szokatlanul alpári stílusban fenyegetőzve írt Orbán Viktorról. „Nem örülök a durvuló hangnemnek. Mindenkinek mélyen magába kell néznie, milyen mértékben részese a durvuló közbeszédnek. Ugyanakkor azt gondolom, hogy minimum felvethető a Fidesz-közeli véleményformálóknak néhány nagyon erős megjegyzése miatti felelőssége is, amely ennél sokkal súlyosabb” – mondta a főpolgármester-jelölt. Karácsony Gergely ezzel a szándékos csúsztatással megpróbálta alaptalanul hírbe hozni a durva kijelentésektől egyébként tartózkodó fideszes politikusokat. Ugyanakkor viszont az MSZP–Párbeszéd politikusa azt elismerte, hogy a balliberális oldalon előfordulnak a politikusok részéről durva hangnemű megnyilvánulások, amelyek szerinte is teljesen elfogadhatatlanok.

Kapcsolódó írásaink

Cserbenhagyott zuglói lakosok

ĀA polgármester új sarcot vezetett be a XIV. kerületben, a Karácsony-alkalmatlansági adót, amelyet csak a városrészben élő autósok kénytelenek fizetni – állítja a Fidesz

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom