Belföld

Gyűlöletversenyt akar nyerni a DK

„Gyurcsány a durva, provokáló kifejezések használatával ki akarja emelni pártját az egyre szürkébb ellenzéki masszából, és azt a látszatot kelti, hogy ő a Fidesz igazi ellenfele”

Az MSZP, a Jobbik és az LMP népszerűsége zuhan, a DK és a Momentum pedig a többi ellenzéki párt rovására akarja a pozícióit javítani ebben a helyzetben. Kiszelly Zoltán politológus szerint éppen ez az ellenzéken belüli, folyamatosan erősödő pozícióharc az oka a DK és Gyurcsány Ferenc egyre durvuló politikai kommunikációjának.

Gyűlöletversenyt akar nyerni a DK
Gyurcsány újra lendületben. Kihasználja a többi ellenzéki politikus gyengeségét
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Néhány nappal ezelőtt Gyurcsány Ferenc a hivatalos Facebook-oldalán azon élcelődött, hogy a MOL-Fehérvár, a Debrecen és a Honvéd focicsapata nem jutott tovább az Európa Ligában. A Demokratikus Koalíció vezetője a meccsek kapcsán példátlanul ritka ízléstelen és becsmérlő stílusban megfenyegette Orbán Viktort. „Így buknak el egy megveszekedett kormány és kormányfő tervei… Csúnya vége lesz ennek… Ez a pökhendi kisember egyszer még futni fog. De a nyomában leszünk, és azt kapja, amit megérdemel” – írta a sokak számára szemkilövetőként emlékezetes, bukott miniszterelnök.

A lapunk által megkérdezett Kiszelly Zoltán politológus szerint ennek a Facebook-bejegyzésnek az alpári hangvétele tudatos volt Gyurcsány Ferenc részéről. „Neki az a politikai stratégiája, hogy ő Orbán Viktor legádázabb ellenfele és ő ehhez a szerephez megfelelően választott most hangnemet. Azt gondolta, hogy ha a miniszterelnök kedvenc hobbija a sport, a foci, akkor neki ott kell támadnia. A támadással pedig Gyurcsány azt a látszatot akarja kelteni, hogy igazából csak ő és a DK a Fidesz ellenfele. Emellett Gyurcsányék a provokáló kifejezések használatával még az egyre szürkébb, ellenzéki masszából is ki akarták emelni a DK-t” – magyarázta a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Kiszelly szerint Gyurcsány DK-ja és a Momentum egyelőre sikeresen szorítja egyre hátrébb a többi balliberális ellenzéki pártot. Ennek az az oka, hogy az MSZP, a Jobbik és az LMP politikusai olyan B kategóriás vezetők, akik elértek egy bizonyos szintet, de nem érzik a politikát és már a tehetetlenségi erő sem viszi őket tovább. Így aztán az MSZP, a Jobbik és az LMP nem önmagától tekeri lejjebb a hangerejét, hanem egész egyszerűen nem telik többre a politikusaitól. Gyurcsány Ferenc viszont érti a politikát, tapasztalt, és kihasználja azt, hogy gyenge politikusok vezetik a többi ellenzéki pártot – mutatott rá az elemző. Úgy véli, az ellenzék legnagyobb ellensége az őszi választáson a saját tehetetlensége mellett az lesz majd, hogy a balliberális pártok között valójában egy pillanatra sem szűnik meg a rivalizálás és emiatt állandó a bizalmatlanság. Az MSZP, a Jobbik és az LMP lejtmenetben van, a DK és a Momentum pedig a többiek rovására akarja a pozícióit javítani. Most tehát azért dúl ádáz harc az ellenzéki térfélen, mert akinek sikerül most jobb pozíciót elfoglalnia, az előnyből indul majd a 2022-es összefogásban.

Nem csak az rontja az ellenzék esélyeit, hogy mindenki csak a másik rovására tud erősödni – folytatta Kiszelly Zoltán –, ennél is súlyosabb, hogy szinte nincs is érdemleges választási programjuk a balliberális pártoknak, illetve, hogy ami van, az rossz és népszerűtlen, hiszen csak a brüsszeli kötelező migránsbetelepítési politikának a szajkózása, tehát nem csak, hogy nem önálló politika, de még elutasított is. Mivel nincs elfogadható programjuk, ezért nem tudnak új szavazókat megszólítani sem a Fidesz, sem a pártsemlegesek táborából, így viszont csak ugyanazt az egyre szűkülő szavazótábort próbálják meg újraosztani, ez pedig óhatatlanul egyre élesebb konfliktusokhoz vezet az ellenzéken belül – hangsúlyozta a politológus.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom