Belföld

Vállalhatatlan jelöltek

Nacsa Lőrinc: Az ellenzék olyan szintre süllyedt, hogy a Fidesz–KDNP-sekkel szembeni induláshoz gyakorlatilag csak az ellenünk való gyűlölet maradt az egyetlen feltétel

Egyre bizonyosabb, hogy nem lesz országos összellenzéki egység az önkormányzati választásra. Ferencvárosban elúszni látszik már az előválasztás is. Nagy Blanka önkormányzati képviselőnek való jelölése pedig a Fidesz–KDNP szerint sajnálatos módon a teljes balliberális ellenzék állapotát mutatja.

Vállalhatatlan jelöltek
A szintén idén érettségizett Kálló Dániel, aki az MSZP EP-listájának 5. helyén állt, Frans Timmermans és Nagy Blanka a szocialisták februári kongresszusán
Fotó: Facebook

A II. kerületben az „összellenzéki” polgármesterjelölt mögé a Jobbikot már meg sem próbálták beállítani. Vácott összeomlott a helyi DK-szervezet, mert nem sikerült a városban összellenzéki jelöltet állítani. Feddhetetlen jelöltek híján egyre több rovott múltú politikust kénytelen elindítani az októberi voksoláson az ellenzék. Az UD Zrt.-ügyben kényszerítés bűntettében társtettesként jogerősen elítélt Herényi Károly például Balatonföldváron indul polgármesterjelöltként, a szintén jogerősen elítélt volt erzsébetvárosi polgármester, Hunvald György pedig a VII. kerületben.

A mind szakmailag, mind erkölcsileg vállalhatatlan jelöltek versenyének dobogós helyezettje ugyanakkor a trágár beszédéről elhíresült, frissen érettségizett Nagy Blanka. Amint azt megírtuk, a szocialisták belső levelezésből kiderült: a kiskunfélegyházi MSZP független képviselőjelöltként indítaná el.

A köztársasági elnökre durva, obszcén kifejezéseket használó „Trágárka” politikusi ambícióival kapcsolatban lapunk megkereste a Fidesz–KDNP-t, amelynek nevében a KDNP szóvivője, Nacsa Lőrinc nyilatkozott. Közölte, szomorú dolognak tartják, hogy a minősíthetetlen hangnemben megszólaló lányt független, civil önkormányzati képviselőjelöltként tervezi elindítani a bukott MSZP. „Az önkormányzati képviselőjelöltség helyett azt javasolnám Nagy Blankának, hogy inkább a tanulmányaira fókuszáljon” – mondta Nacsa Lőrinc. Hozzátette, nagyon sajnálatos dolog, hogy az MSZP és a teljes balliberális ellenzék olyan állapotban van, hogy már egy frissen érettségizett, tizennyolc éves trágár diáklányhoz kell fordulnia segítségért. „Szomorúságra ad okot, hogy az ellenzék olyan szintre süllyedt, hogy a Fidesz–KDNP polgármester- és képviselőjelöltjei ellen való induláshoz gyakorlatilag már csak az ellenünk való gyűlölet és a gyűlölettel való beszéd maradt az egyetlen feltétel” – fogalmazott a KDNP szóvivője.

A rosszabbnál rosszabb jelöltek mellett az sem segít az ellenzék helyzetén, hogy hiába jelentette be Karácsony Gergely már hetekkel ezelőtt, hogy az ellenzéki pártok megegyeztek a közös budapesti jelöltekről, sorra omlanak össze a kerületi megállapodások. Az ellenzék számára leglátványosabb összefogási kudarc a Ferencvárosban alakult ki, ahol ketten indulhatnak majd polgármesterjelöltként, miután ott eddig még az ellenzéki előválasztás feltételeiben sem sikerült megegyezniük a balliberális pártoknak. Nem tudták eldönteni, hogy Baranyi Krisztina vagy inkább Jancsó Andrea polgármesteri jelölését támogassák.

A Magyar György vezette Civil Választási Bizottság bejelentése szerint a kerületben tervezett ellenzéki előválasztás megtartását – úgymond a feltételek további egyeztetése miatt – elhalasztják, hivatalosan egy héttel. A Magyar Györgyéktől független ellenzéki források szerint azonban ez a „halasztás” valójá­­ban azt jelenti, hogy egyáltalán nem lesz ellenzéki előválasztás a IX. kerületben.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom