Belföld

Eldőlt, kik irányíthatják a leválasztott akadémiai kutatóintézeteket, a leendő tagok neves tudósok

Konszenzusos névsor

Összeállt az augusztus 1-jétől megalakuló Eötvös Loránd Kutatási Hálózat irányító testületének névsora, az elnök Maróth Miklós klasszika filológus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem korábbi dékánja lehet – erősítette meg a Hvg.hu információját kormányzati forrásunk.

Eldőlt, kik irányíthatják a leválasztott akadémiai kutatóintézeteket, a leendő tagok neves tudósok
Magyar Tudományos Akadémia
Fotó: MH

Úgy tudjuk, hogy bár – ahogyan arról lapunk beszámolt – Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökének konszenzus jelöltje Vizi E. Szilveszter volt, a Széchenyi-nagydíjas agykutató, farmakológus nem vállalta a posztot. Rajta kívül a kalapban volt még Stépán Gábor Széchenyi-díjas magyar gépészmérnöknek, Borhy Lászlónak, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektorának, valamint a végül befutónak számító Maróth Miklósnak a neve. A tizenkét plusz egy fős irányítótestületben kizárólag tudós, többnyire nemzetközi hírnévvel bíró emberek ülnek majd. Közülük öten lesznek a társadalomtudományok, négyen az élő, négyen pedig az élettelen természettudományok képviselői. A tizenkét főből összesen öten képviselik az MTA kutatóintézeteit, és nyolc személynek van egyetemi múltja. A pontos névsor a következő: az MTA által jelölt tagok Ádám Veronika, a Semmelweis Egyetem rektorhelyettese, szakterülete az idegtudományok, neurokémia; Bokor József, az MTA természettudományi alelnöke; Borhy László, az ELTE rektora; Borsos Balázs etnográfus, az MTA tudományos tanácsadója és igazgatóhelyettese; Freund Tamás, az MTA alelnöke, neurobiológus, világhírű agykutató; valamint Pálfy Péter Pál matematikus. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium jelöltjei: Gáspár Péter, szakterülete az irányításelmélet és járműirányítás; Grüner György nemzetközi hírű fizikus, a Kaliforniai Egyetem, Los Angeles professzora; Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, a Miskolci Egyetem korábbi rektorhelyettese; Kellermayer Miklós, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja, biofizikus; Mezei Ferenc Széchenyi-díjas fizikus; valamint Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora. Úgy tudjuk, hogy Lovász László szerint „kiváló” listát állított össze az ITM, és az irányítótestület vezetőjének személyéről napokon belül megszületik a végső döntés.

Kapcsolódó írásaink

Egy intézménybe kerülnek a magyar kiválóságok

ĀNemzetközi tendencia, hogy a tudásértékeket összevonják, van példa erre, az egyetemek és a kutatóintézetek pedig ezer szállal kapcsolódnak – nyilatkozta lapunknak az MTA ügyéről Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom