Belföld

Karácsony lehet az új Falus Ferenc

Hétértékelő. Az Európai Bizottság új elnöke még miniszterként szembeszállt Angela Merkellel, és támogatta a balkáni migrációs útvonal lezárását – mondta Deák Dániel

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság múlt héten megválasztott következő elnöke szerint nagyobb megértéssel kell viszonyulni a közép- és kelet-európai országokhoz, szakítani kell azzal a kioktató hangnemmel, ami az elmúlt öt évben jellemezte a brüsszeli politikát – mondta lapunknak Deák Dániel politológus.

Karácsony lehet  az új Falus Ferenc
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Ismét arcul csapta a valóság a balliberális megmondóembereket, akik a május végi  EP-választások óta megállás nélkül azt szajkózták, hogy beszűkült Orbán Viktor mozgástere Európában, a V4-ek szerepe jelentéktelen, illetve az Európai Bizottság új vezetése ott folytatja majd, ahol a Juncker-féle abbahagyja – mondta lapunknak a múlt hét történéseit értékelve Deák Dániel politológus. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint a valóság ezzel szemben az, hogy soha nem volt még ilyen erős a V4-országok együttműködése, sikerült megakadályozniuk a bevándorláspárti csúcsjelöltek győzelmét és elérték a számukra sokkal kedvezőbb Ursula von der Leyen győzelmét. Deák úgy véli, az Európai Bizottság új elnöke változást hozhat a brüsszeli politikában. Magyarország számára az ő megválasztása várhatóan kedvező lesz, ami már az első nyilatkozataiból is látszik – fogalmazott az elemző. Von der Leyen szerint ugyanis sokkal nagyobb megértéssel kell viszonyulni a közép- és kelet-európai országokhoz, szakítani kell azzal a kioktató hangnemmel, ami az elmúlt öt évben jellemezte a brüsszeli politikát.

Deák Dániel fölhívta a figyelmet arra is, hogy Ursula von der Leyen a bevándorláspolitikában is a határvédelem oldalára helyezkedett. Ez nem meglepő, hiszen Sebastian Kurz nemrég megjelent életrajzi könyvéből kiderül, 2016-ban Von der Leyen védelmi miniszterként informális csatornákon szembeszállt Angela Merkellel és támogatta a balkáni migrációs útvonal lezárását, helyeselte Kurz akkori bevándorlást megállító intézkedéseit. Hiába állítja tehát sok balliberális véleményformáló, hogy Von der Leyen bevándorláspárti, a tények ismételten cáfolják őket – tette hozzá az elemző.
De nemcsak külpolitikai színtéren, hanem a hazai politikában is kudarcot kudarcra halmoz az ellenzéki oldal – hangsúlyozta Deák.

Hiába jelentette be ugyanis Karácsony Gergely nemrég, hogy teljes az ellenzéki összefogás Budapesten, tovább zajlanak a belső hatalmi harcok, a Demokratikus Koalíció és a Momentum mindent elkövet annak érdekében, hogy végleg kiszorítsa
a többi ellenzéki pártot. Úgy vélekedett, Gyurcsány Ferenc célja, hogy az MSZP a lehető legkevesebb településen tudjon nyerni, hiszen így bebetonozhatja az EP-választáson megszerzett első helyét az ellenzéki térfélen.

Ebből fakadóan – folytatta –, az ellenzéki pártok az EP-választáshoz hasonlóan az önkormányzati választást is arra kívánják felhasználni, hogy leszámoljanak egymással. Mindeközben Karácsony Gergelyről is bebizonyosodott, hogy nem alkalmas a városvezetésre, hiszen az elmúlt napokban számtalan olyan hír jelent meg, ami azt mutatja, még egy kerületet sem tud sikeresen vezetni. A politológus szerint elképzelhető, hogy Karácsonyból egy új Falus Ferenc lesz, akit majd a kampány kellős közepén kell leszedni és helyére mást kell jelölni. Jól jelzi az alkalmatlanságát, hogy újabbnál újabb alternatív főpolgármester-jelöltek tűnnek fel, ezúttal Berki Krisztián személyében.

Deák ugyanakkor hozzáfűzte, a komikus jelenetek ellenére az ellenzék még mindig tud ártani a nemzeti érdekeknek, az Európai Parlamentben több magyar képviselő megválasztását megakasztották a bosszúvágyból fakadó lobbizásukkal. Ezzel az ellenzéki EP-képviselők szerinte szintet léptek, hiszen arra még sosem volt példa, hogy egy egész európai pártcsaládot arra biztassanak magyar képviselők, hogy a szintén magyar kormánypárti képviselők munkáját lehetetlenítsék el Brüsszelben. Ezzel azonban – fogalmazott Deák – saját maguknak ártanak, hiszen a választók többsége elítéli az ilyen, a nemzeti érdekekkel gyökeresen szembehelyezkedő politikai akciókat.

Kapcsolódó írásaink

Blokádtörő hajókon érkezik a kvótaterv

ĀHétértékelő. Nem véletlen a migránsokat szállító NGO-k próbálkozása az olasz partoknál, alighanem az uniós pozícióosztásra időzítették az akciókat – véli Kiszelly Zoltán politológus

Magyarország elérte elsődleges célját

ĀHétértékelő. Boros Bánk Levente szerint az LMP helyzete az MDF és az SZDSZ végóráira emlékeztet, az MSZP pedig jobban tenné, ha a tapasztalt politikusait nem idegenítené el magától