Belföld

„Szegeden be kell fejezni az eddigi politikai civakodást”

Kiáll a határkerítés megtartása, a szociális támogatások növelése és az új Tisza-híd építésemellett a lapunknak nyilatkozó Nemesi Pál független polgármesterjelölt

A civilek és a Fidesz által is támogatott Nemesi Pál úriemberként, békés kampánnyal szeretné legyőzni Botka Lászlót, aki szerinte belefásult a politizálásba.

„Szegeden be kell fejezni az eddigi politikai civakodást”
Nemesi Pál: A szegediek elismerése úgy nyerhető el, ha véget ér a viszálykodás
Fotó: MH/Katona László

– Nem profi politikusként, hanem civilként, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökeként vállalta, hogy elindul Szeged polgármesteri posztjáért. Miért döntött így?

– Fél évvel ezelőtt még csodálkoztam volna azon ha valaki azt mondja nekem, hogy én polgármester­jelölt leszek Szegeden. De szerintem a városnak változásra van szüksége, és én azt gondolom, hogy lehet más politikai kultúrával is várost vezetni, mint ahogy az ma nálunk van. Ezért vállaltam a polgármesterjelöltséget, kifejezetten függetlenként. Nem voltam és nem vagyok egyetlen pártnak sem tagja.

– A Fidesz három feltételt szabott a támogatásához. Ez a három feltétel a kiállás a határkerítés megőrzése mellett, a nyugdíjasok és a kisgyerekes családok szociális támogatásának a megemelése, va­-lamint egy harmadik Tisza-híd felépítése iránti elköteleződés volt. Egyet ért ezekkel a célokkal?

– Ezekben az ügyekben nincs közöttünk véleménykülönbség. Szegedhez közel van a határ, és szerintem a határkerítés és a jelenlegi bevándorláspolitika megtartása a város érdekeit szolgálja. Nem lenne jó ha máshol, mások döntenék el, hogy kik jöhetnek át a mi határunkon. Emellett a nyugdíjasoknak és az iskoláskorú gyermeket nevelő családoknak nyújtott tízezer forintos városi támogatás tizenháromezer-ötszáz forintra emelését is támogatom. Szerintem a város képes lesz a teljesítménye alapján kigazdálkodni ezt a támogatást. A harmadik Tisza-híd felépítése pedig az egyik kiemelt, személyes szívügyem. Tudom, hogy jelenleg sok szegedinek a reggeli elindulás otthonról azzal a stresszel kezdődik, hogy nem tudja, hogyan fog aznap eljutni a munkahelyére, ha még át kell mennie a Tiszán. Mindenképpen kell egy új híd, hiszen, például ha a jelenlegi két hídból, az egyiken valamilyen váratlan munkavégzés van, akkor a város gyakorlatilag megbénul. Összességében az egész városi közlekedés sokat javulhatna, ha megépülne végre az új Tisza-híd. Azt szomorúnak tartom, hogy a város szocialista parlamenti képviselője pártpolitikai üggyé változtatva a témát az utolsó országgyűlési ülésnapon egy rosszul megfogalmazott javaslatot nyújtott be a híd megépítésével kapcsolatban, ami miatt elutasították azt. Pedig a jelenlegi polgármester hétszer ígérte meg az új híd felépítését, de még egy kapavágás sem történt meg az elmúlt tizenhét évben. Ráadásul az utóbbi néhány évben is lett volna idejük alaposan előkészíteni a munkálatokat, ami alapján a kormány láthatta volna az önkormányzat komoly elköteleződését a projekt mellett, de ezt sem tették meg.

– Szabott feltételt a Fidesz támogatásának az elfogadásáért?

– Igen. Azt, hogy a városban be kell fejezni az eddigi politikai civakodást. Szerintem a büszke szegedi emberek elismerése csak akkor nyerhető el, ha véget tudunk vetni az eddigi viszálykodásnak.

– Az elemzők szerint, az EP választás eredményei alapján Szegeden még soha nem volt olyan közeli Botka László leváltásának a lehetősége mint most. Min múlhat a lehetőség kihasználása?

– Nagyon szoros a verseny, ami miatt várhatóan csak kis különbség dönt majd az októberi választáson. A mi győzelmünk azon múlik, mennyire tudjuk meggyőzni a szegedi embereket arról, hogy hiteles az amit mi mondunk, és nem pusztán ígéretekről beszélünk. Szegeden mindig máshogy vannak a dolgok, mint ami az országos politikában tapasztalható. Itt az országos trendekkel ellentétben az EP-választási eredmények szerint az MSZP erősebb maradt, mint a DK. Botka László rutinos politikus, akit nem szabad lebecsülni. Ugyanakkor viszont jól látható, hogy a polgármester az országos politikai szerepvállalása és a helyi politikai küzdelmek következtében is elfásult és elfáradt. Hozzá képest mi többet és mást tudunk ajánlani. A város jobb irányítása mellett többek között például abban is, hogy kormányzati partnerséggel külföldi és hazai befektetőket, cégeket tudnánk Szegedre hozni. Sajnos a kétezres évek elejére a város ipara – az élelmiszer feldolgozás kivételével – gyakorlatilag nagyrészt megszűnt, ezt most újjá kellene építenünk. Nekünk van elképzelésünk arra, hogy a helyi felsőoktatási intézményekkel együttműködve, megfelelő helyi adórendeletekkel, ipari területek fejlesztésével hogyan fejlesszük a szegedi gazdaságot. Mi azonnal változtatnánk azon, hogy jelenleg nincs használatba vehető állapotban levő zöldmezős ipari terület Szegeden. Emellett büszkék vagyunk a helyi tudományos életre, amit a jelenleginél jobban kihasználnánk és további fejlesztéseket építenénk arra, hogy Szeged ma Budapest után a második legnagyobb tudományos központ Magyarországon. El kell érni, hogy a helyi vállalkozások a jelenleginél többet profitáljanak a szegedi tudományos, egyetemi intézmények kiszolgálásából. Ehhez a Szegedi Tudományegyetem jó part- nerséget kínál.

– Nem érzi hátránynak, hogy túlságosan úriemberként kampányol azokkal a profi politikusokkal szemben, akik önnél sokkal agresszívebben, az ellenfeleiket durván támadó módon lépnek fel?

– Nekünk kifejezett célunk úriemberként kampányolni. Ilyen vagyok. Nem más hibáinak az agresszív támadásából szeretném elérni, hogy mi kerüljünk ki győztesen a választásból. Azáltal szeretnék győzni, hogy a választók elhiszik: amit ígérünk, azt tudjuk is teljesíteni. Egy, az eddigiektől eltérő politikai kultúrát szeretnénk Szeged városában meghonosítani. Az elmúlt tizenhét év ugyanis, amit a jelenlegi polgármester határozott meg, egy viszályokkal, személyeskedésekkel, agresszív vitákkal teli időszak volt. Szerintem ma mindannyian ennek az agresszív politizálásnak a kárát isszuk Szegeden. Ez a stílus eredményezte azt, hogy bár mind magyarok, a különféle politikai nézetű emberek mégsem tudtak közös jövőt építeni a városban. Szegeden szerintem az itt élő polgárok jelentős részének ez már nem tetszik, a szegedieknek elege van ebből. Ezen változtatni kell. Bízom abban, hogy sokan így gondolják ezt, és éppen ezért támogatni fognak pártállástól függetlenül.

Kapcsolódó írásaink