Belföld

Évről évre egyre több az óvodapedagógus

Az OECD adatai szerint 2013 és 2017 között Magyarországon nőttek leginkább a tanári bérek, 2010 óta negyvennégy százalékkal emelkedett a költségvetési ráfordítás

Több mint tizenegyezerrel emelkedett az elmúlt kilenc évben az óvodai férőhelyek száma, ellentétben a szocialista kormányok alatti óvoda- és iskolabezárásokkal, amikor a fővárosi és vidéki emberek a megszűnt intézmények kulcsait fűzték karikára tiltakozásul. Az OECD adatai szerint 2013-2017 között nálunk nőttek leginkább
a pedagógusbérek.

Évről évre egyre több az óvodapedagógus
Az idei költségvetésben több mint négymilliárd forinttal magasabb támogatást biztosít a kormány az óvodafenntartók számára, mint 2010-ben
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Összesen 1379 óvodapedagógus végzett tavaly májusban az egyetemeken, számuk folyamatosan nő, mostanra több mint ezeregyszáz fővel foglalkoznak többen a gyermekekkel, mint nyolc évvel ezelőtt – olvasható a parlament honlapján közzétett írásbeli válaszban. Rétvári Bence, a humántárca államtitkára ebben jelezte, ezen felül 2010–2019 között az óvodai férőhelyek száma 11 300-zal emelkedett. Az idei költségvetésben több mint négymilliárd forinttal magasabb támogatást biztosít a kormány az óvodafenntartók számára, így a jelenlegi 81 700 forintos éves fejenkénti támogatást 97 400 forintra emelik.

A DK-s Oláh Lajos azt kérdezte: „Hogyan kívánja a kormány rendezni az óvodákban felmerült krónikus szakemberhiányt?” Az államtitkár felidézte, a szocialista kormányok alatt, 2004 nyarán a fővárosi és vidéki emberek a parlament előtt tüntettek, mivel számos óvodát és iskolát zárattak be. Ezt demonstrálandó a tiltakozók a bezárt intézmények kulcsait egy nagy karikára fűzték fel.

Ezzel szemben – részletezte Rétvári Bence – 2012-ben a pedagógusi átlagbér körülbelül 204 ezer forint volt, ami többek között a pedagógus életpályának köszönhetően tavaly több mint 323 ezer forintra emelkedett. Nem mellékes, hogy az OECD adatai szerint 2013–2017 között nálunk nőttek leginkább a pedagógusbérek. A különbséget jól mutatja az is, hogy míg 2010-ben egy pályakezdő, főiskolai végzettséggel rendelkező óvodapedagógus 122 ezer forintot keresett, ma 195 ezret. Emellett a húsz éve munkaviszonyban álló, főiskolai végzettségű kollégái a béremelés előtt 149, jelenleg már több mint 301 ezer forintot visznek haza.

Az államtitkár említést tett a Magyar Falu Programról is, amelynek egyik eleme a kistelepüléseken a szolgálatilakás-program megvalósítása. Ez összesen ötmilliárd forint értékben biztosít támogatást az önkormányzati tulajdonú ingatlan felújításához és szolgálati lakásként való hasznosításához azzal a céllal, hogy a kiemelt közfeladatot ellátó szakmák – így az óvodapedagógusok is – elismertségét visszaállítsa, illetve a köznevelési szolgáltatások minőségének növelésével a falvakba áramló népességmozgást ösztönözze és támogassa.

Rétvári Bence hozzátette, a jövő évi büdzsében körülbelül 1170 milliárd forintot biztosítanak az óvodában, általános és középiskolában, továbbá a felsőoktatásban dolgozók bérére, ami mintegy negyvennégy százalékos emelkedést jelent 2010-hez képest.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom