Belföld

Nem tudott megállapodni a pécsi ellenzék, külön indulnak a pártok

Noha az ellenzéki politikusok folyamatosan azt kommunikálják, hogy a lehető legnagyobb rendben folynak az ellenzéki együttműködésekkel kapcsolatos egyeztetések, az igazság ennek ellentmondani látszik: Pécsett például az LMP szeretett volna csatlakozni a helyi összefogáshoz, de a pécsi ellenzéki szövetség elutasította a kezdeményezést, amivel hivatalossá vált, hogy a Baranya megyei városban sem tudtak megállapodni az ellenzéki pártok, önállóan futnak neki az őszi önkormányzati választásoknak.

Nem tudott megállapodni a pécsi ellenzék, külön indulnak a pártok
Az LMP nem kért sokat, de semmit sem kapott
Fotó: MH

„Az LMP kedden este kiadott közleményét mi, a pécsi ellenzéki összefogás résztvevői nem tudjuk elfogadni”- így reagált a Pécsi Ellenzéki Szövetség a helyi LMP ajánlatára. Az erre vonatkozó ellenzéki közleményt az MSZP Baranyai Megyei Területi Szövetségre küldte meg az Origónak.

Az ellenzéki szövetség azért döntött az LMP elutasítása mellett, mert meglátásuk szerint a zöldek most ugyanazt játszották el, mint a tavalyi országgyűlési választáson.

Érdekes, hogy az említett ellenzéki közlemény utolsó mondata leszögezi: „az ellenzéki összefogás továbbra is nyitott minden párt, szervezet és személy számára, amely valóban hisz a demokratikus fordulatban”._Ami annyit jelent, hogy a pécsi ellenzékiek az LMP-t nem sorolják ezen pártok közé

A pécsi ellenzék egy része ezek szerint az ökopártot nem sorolja ide.

Az LMP azt kínálta fel, hogy nyolc körzetben visszalépteti jelöltjeit, „ellenérzései ellenére” beáll az ellenzék polgármesterjelöltjeként bemutatott Péterffy Attila mögé, mindezért cserébe pedig csak két körzetet kért volna.

Azzal, hogy az ellenzék egy része elutasította az ökopárt felvetését, hivatalosan is szétbomlott az ellenzék Pécsett, nyilvánvalóan nem sikerült teljes körű ellenzéki megállapodást tető alá hozni. Így aztán valószínűsíthető, hogy Pécsett őszre az LMP minden körzetben állít egyéni jelöltet, külön listát állít, és minden bizonnyal lesz önálló polgármester-jelöltje is.