Belföld

Bakondi: Politikai provokáció a Sea-Watch 3 működése

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója politikai provokációnak minősítette a Sea-Watch 3 civilhajó működését a dél-olaszországi partoknál.

Bakondi: Politikai provokáció a Sea-Watch 3 működése
A hajót üzemeltető szervezetek tesztelik, hogy az olasz kormány mennyire konzekvens - mondta Bakondi
Fotó: MH

Bakondi György szombaton az M1 aktuális csatornán azt mondta, nem ez volt az első alkalom, hogy az olasz hatóságok tiltása ellenére, "politikai provokációs céllal" újabb és újabb migránscsoportokat visznek az olasz partokhoz, amivel el akarják érni, hogy a lezárt tengeri szakasz újra megnyíljon.
A szombati eset annyiból azonban súlyosabb, hogy a kapitány erőszakos módon megkísérelt a parthoz manőverezni, és szembeszegült a hatóságokkal - tette hozzá a főtanácsadó

Bakondi György úgy fogalmazott, a hajót üzemeltető szervezetek tesztelik, hogy az olasz kormány mennyire konzekvens, és szeretnék elérni, hogy a bevándorlást pártoló politikai erők fellépjenek az érdekükben. 

A főtanácsadót kérdezték a vasárnapi rendkívüli EU-csúcstalálkozóról is, amelynek egyetlen napirendi pontjaként a főbb uniós intézmények elnöki tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak. Erről Bakondi György azt mondta, a magyar kormány olyan embert szeretne az Európai Bizottság elnökének, aki megfelelő viszonyban van az európai országokkal, partnernek tekinti őket, valamint fellép az illegális bevándorlás megállítása és a keresztény kultúra védelmében.

A következő ciklusra készült stratégiák mindegyike tartalmazza azokat az elgondolásokat, amelyeket a visegrádi négyek és azon belül Magyarország is támogat, így - megfelelő jelölt esetén - jó esély van arra, hogy ezen stratégiák mentén a magyar álláspont, azaz az európai emberek biztonságának és kultúrájának védelme teljesüljön - emelte ki a főtanácsadó.

Kapcsolódó írásaink