Belföld

Továbbra is tízezreknek hiányzik a nyelvvizsgája

Zajlik a második diplomamentő program, amelyben összesen ezeregyszázhatvan jelentkező pályázata volt érvényes

Több mint százezren vannak azok, akiknek azért nem lehet kiadni a diplomát, mert nem teljesítették az előírt nyelvvizsga-követelményeket – tudta meg a Magyar Hírlap.

Továbbra is tízezreknek hiányzik a nyelvvizsgája
Fotó: MH

Június végéig összesen 93 415 olyan régi típusú egyetemi és főiskolai, alap-, illetve osztatlan képzést tartott nyilván a Felsőoktatási Információs Rendszer, amely esetében az oklevelet nyelvvizsga hiánya miatt nem adták ki – közölte lapunk megkeresésére az Oktatási Hivatal (OH). Tájékoztatásuk szerint összesen 8139 mesterképzéshez sem kapcsolódik oklevél- és nyelvvizsgakövetelmény-teljesítés, vagyis ennyi mesterszakos hallgatónak sincs meg a diplomakiadáshoz szükséges bizonyítványa.

Az OH érdeklődésünkre azt is közölte, hogy 2018-ban és 2019-ben – a június 11-i adatok alapján – összesen 10 567 oklevelet adtak ki olyan alap-, mester-, osztatlan, valamint korábbi egyetemi és főiskolai képzéseken, amelyek esetében a hallgatók a kimeneti vizsgát követően több mint harminc nappal mutatták be a nyelvvizsga követelmények teljesítését igazoló nyelvvizsgájukat.

Ismert, a kormány 2014-ben indította a diplomamentő programot, amely azoknak a nyelvtanulását támogatta, akiknek kizárólag a nyelvvizsga hiánya jelentette az akadályt a diploma átvételéhez, és már nem rendelkeztek hallgatói jogviszonnyal. A kezdeményezéssel több ezer diploma megszerzéséhez sikerült hozzájárulni. A 2015-ben lezárult program tavaly novemberben újraindult, a diplomamentő II. négyszázmillió forint állami támogatásból valósul meg, a képzési támogatás mértéke fejenként maximum háromszázezer forint lehet. A tanfolyamokon angol, francia, német, olasz, orosz és spanyol nyelvet lehet tanulni. Lapunknat az OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság korábban arról tájékoztatta, hogy a mostani körben összesen 1759-en pályáztak, közülük 1160 fő pályázata volt érvényes. A résztvevőknek legkésőbb 2020. már­cius 31-ig be kell mutatniuk megszerzett nyelvvizsga-bizonyítványukat.

Kapcsolódó írásaink

Diákhitel3 nyelvtanulásra

ĀMagyar Péter: Úgy gondoljuk, hogy a fiatalok mellett kötelességünk a szülőket is megszólítani, hiszen sok családban közösen hozzák meg a pénzügyi döntéseket

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom