Gazdaság

Diákhitel3 nyelvtanulásra

Magyar Péter: Úgy gondoljuk, hogy a fiatalok mellett kötelességünk a szülőket is megszólítani, hiszen sok családban közösen hozzák meg a pénzügyi döntéseket

Nemrégiban rekordalacsony kamatmértéket hirdetett ki a Diákhitel Központ új vezérigazgatója. Magyar Péterrel a kormány családbarát politikáját és a fiatalok továbbtanulását támogató fontos célokról és feladatokról beszélgettünk.

Diákhitel3 nyelvtanulásra
„Több tízezer hallgatónak jelent könnyebbséget, ha tudja fedezni a nyelvtanulás költségét, és ezáltal hozzájuthat a diplomájához”
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

– Nagyon friss még a pozíciója, mégis azt hiszem, az a legfontosabb kérdés, hogy mik most a fő céljaik és terveik?

– Klebersberg Kuno egykori vallás- és közoktatási miniszter mindenkor érvényes gondolata vezet minket, miszerint a tudás hatalom, és Magyarország akkor lesz sikeres ország, ha a kiművelt emberfők országává válik. A legfőbb célunk az, hogy a társadalmi mobilitást elősegítsük és ezáltal azok a fiatalok is tanulhassanak a felsőoktatásban, akiknek az életkörülményeik ezt nem vagy csak korlátozottan tennék lehetővé.

– Ez egy reális cél?

– Tizennyolc éve, 2001 óta létezik a Diákhitel Központ, azóta több mint négyszázezer diák részesült hallgatói hitelben. Tavaly végeztünk egy reprezentatív kutatást, amelyben a diákok több mint fele nyilatkozta azt, hogy ha nem lett volna ez a lehetőség, akkor vagy el sem tudta volna kezdeni a felsőoktatási tanulmányait, vagy nem tudta volna befejezni azokat. Önmagában az az egy adat igazolja a Diákhitel Központ létjogosultságát, hogy a konstrukció bevezetése óta eltelt tizennyolc év alatt több mint kétszázezer fővel növelte a kiművelt emberfők számát Magyarországon. Reális és elsőrendű fontosságú célnak tartom, hogy mindenkinek, aki felsőoktatási tanulmányokat szeretne végezni, megadjuk a lehetőséget termékkínálatunkkal.

– Gondolom, az elmúlt tizennyolc évben azért voltak hullámvölgyek.

– A Diákhitel Központ szerencsére egy kormányokon átívelő, stabil intézmény volt, amely annak ellenére is fontos segítséget tudott nyújtani a felsőoktatási tanulmányukat végző hallgatóknak, hogy a 2001-es alapításkor és még 2009-ben is bőven tíz százalék felett volt a hallgatói hitel kamata. Nem titok, hogy én magam is az első ügyfelek közé tartoztam, és az akkori magas kamatok ellenére is örültem a lehetőségnek. Ha nem lett volna ez a lehetőség, akkor nem tudtam volna külföldi tanulmányokat folytatni. Jelenleg két futó termékkel segíti a hallgatókat a Diákhitel Központ. Az első a szabad felhasználású Diákhitel1, amelynek július 1-jétől történelmi mélypontra 1,99 százalékra sikerült csökkenteni a kamatát. Ez havi maximum hetvenezer forintig igényelhető, külföldi tanulmányok folytatása idején egy éven keresztül havi száznegyvenezer forintig. A másik a Diákhitel2, amelyet a felsőoktatási képzési díjakra lehet igénybe venni, és aminek a maximuma a képzési díjhoz igazodik. Ennek a terméknek a kamata a következő félév során is 0,5 százalék. Ha hozzávesszük, hogy a hallgatói hitelek igénybevételéhez sem fedezet, sem hitelbírálat nem szükséges, illetve mindkettő bármikor ingyenesen előtörleszthető, akkor egyértelműen látszik, hogy a piacon nincs még hasonlóan kedvező hiteltermék sem. A kormány májusi döntése alapján október 1-jétől lesz igényelhető az új nyelvtanulási hitelünk, a Diákhitel3. Több tízezer olyan diák van, aki eljutott az abszolutóriumig, de az előírt számú nyelvvizsga hiányában nem tud diplomát szerezni. Ez a termék nekik segíthet elsősorban, ugyanakkor a még hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákok is igénybe vehetik majd a maximum ötszázezer forintos hitelt.

– Most a szabad felhasználású Diákhitel1 vagy a kimondottan tanulásra fordítható Diákhitel2 a népszerűbb?

– Összességében több Diákhitel1-es szerződésünk van, ez a régebbi termék. Sajnos még mindig tapasztalunk olyat, hogy a diákok akár a tanulásukat segítő informatikai eszközökre vagy a lakhatásukra is felvesznek nagyon magas kamatozású piaci hiteleket, amelyek kevésbé jó feltételekkel törleszthetők. A diákhitelek felvételéhez csupán a felsőoktatási hallgatói jogviszonyt kell igazolni. A hitel egyébként akár a felsőoktatási Neptun rendszeren keresztül, akár bankfiókokban személyesen is igényelhető mind elektronikus, mind papíralapon. Ami segítséget nyújt még a mai rohanó, internetes világunkban a fiatalok számára, hogy kidolgoztunk egy könnyen kezelhető, felhasználóbarát internetes oldalt és a Diákhitel Direktet is, amelyek segítségével a hallgatók mindig naprakész információkat kaphatnak a hitelükkel kapcsolatban. Bevezettük a bankkártyás törlesztés lehetőségét is. Próbáljuk a fiatalokhoz alkalmazkodva fejleszteni a termékeinket, szolgáltatásainkat. Úgy gondoljuk, a fiatalok mellett kötelességünk a szülőket is megszólítani, hisz sok családban közösen hozzák meg a pénzügyi döntéseket. Arra ösztönözném a szülőket és a diákokat is, hogy keressenek fel minket bátran, érdeklődjenek a Diákhitel Központ termékeiről, mérlegeljenek, és ezek fényében hozzanak döntést.

– Nemrég jelent meg a hír, hogy a szabad felhasználású Diákhitel1 kamata két százalék alá csökkent. Mi tette ezt lehetővé?

– Két dolog járult hozzá ahhoz, hogy történelmi mélypontra csökkenthessük a kamatot. Az egyik természetesen a rendkívül alacsony piaci kamatkörnyezet. A Diákhitel Központ a piacról szerzi be a forrásait, így a mostani alacsony kötvényhozamok segítenek bennünket. A másik fontos tényező pedig a bruttó átlagkeresetek 2016 óta tapasztalható nagyon erőteljes emelkedése. A magasabb bérek megkönnyítik és meggyorsítják a már végzett diákok számára a hitel visszafizetését, ez pedig lehetővé teszi, hogy a Diákhitel Központ a kamat egyik elemét, a kockázati prémiumot jelentősen csökkentse. A szabadfelhasználású Diákhitel1 termék kamata 2009-ben még 11 százalék volt, azóta folyamatosan csökken.

– Mennyire fizetőképesek a diákhitellel rendelkező, már dolgozó ügyfelek?

– Összességében elmondható, a végzett diákok nagyon jó adósok. Átlagosan hét év alatt fizetik vissza a felvett hiteleket. Nyilván ez is összefügg az alacsony kamatokkal és a rugalmas feltételekkel. Itt fontos megemlíteni a már bevezetett családtámogatási intézkedések súlyát is. A 2018. január 1. után született második gyermek esetén az édesanyáknak elengedjük a hiteltartozásuk ötven százalékát, a harmadik gyermek születése után pedig a teljes hitelt, valamint a várandóság kilencvenedik napjától kérhetik a hitel törlesztésének felfüggesztését, illetve kamatmentessé válik a hitelük. Ezeket a kedvezményeket az ügyfelek kérelme esetén tudna nyújtani a Diákhitel Központ. Az alacsony kamatoknak és a rugalmas törlesztési feltételeknek is köszönhetően összesen egy százalék körül van a bedőlt hitelek aránya, ami bőven a piaci átlag alatti.

– Nemrégiben jelentették be a jövő évi költségvetés tervezetét. Mennyivel több jut majd a már említett családtámogatási intézkedésekre a hallgatói hitelek kapcsán?

– A jövő évi költségvetés tárgyalása jelenleg is zajlik, az azonban már most is látható, hogy a kormány szándéka szerint ismét milliárdokkal nő a Diákhitel Központ által a családtámogatási intézkedésekre fordítható forrás. Tavaly már több mint ezer olyan diákhitel volt, amelynek a felét, illetve hétszáz, amelynek a teljes összegét el tudtuk engedni a második és harmadik gyerek születését követően.

Kapcsolódó írásaink