Belföld

„Nem tudunk zuglói modellről”

Nem hisznek már Karácsony Gergelynek a XIV. kerületi romák, mert elfelejtette meghálálni azt a bizalmat, amit a cigányságtól kapott – mondta lapunknak a helyi roma vezető

A zuglói roma önkormányzat elnöke nem tud zuglói modellről, amelyet mindenütt bevezetne a fővárosban Karácsony Gergely, ha történetesen őt választanák Budapest főpolgármesterévé ősszel.

„Nem tudunk zuglói modellről”
Várna utcai életkép. Karácsony Gergely zuglói modellje sikerességének egyik látványosan lehangoló lenyomata
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az ellenzéki főpolgármester-jelöltek vitáján, a romák felzárkózásának témakörében Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd jelöltje azt mondta, a zuglói modellt vezetné be a fővárosban is. A Zuglói Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Abházi József, amikor a zuglói modellről érdeklődtünk, azt felelte, nem tud arról, hogy Zuglóban lenne bármilyen modell a cigánysággal kapcsolatosan. Hozzátette, nemhogy modellről, de helyi romastratégiáról sem tud.

Zuglóban négy-ötezer roma család él, nagy számban nehéz sorban, súlyos lakhatási és szo­ciális környezetben, gettókban, nyomornegyedekben – érzékeltette a helyzetet Abházi –, csupán annyi a változás 2014-hez képest, amikor Karácsonyt a romák támogatásával polgármesterré választották, hogy a gettók környékén kamerákat szereltek fel. Öt év alatt oda sikerült eljutni, hogy nem hisznek már a polgármesternek a zuglói romák, elfelejtette azt a támogatói bizalmat, amit a megválasztása előtt az itteni cigányságtól kapott – jelentette ki Abházi, akit nemrégiben időközi választáson választottak elnökké.

Megemlítette, a zuglói romáknak még központja sincs, ahol egyáltalán találkozhatnának, ügyes-bajos dolgaikkal betérhetnének segítséget kérni. „Emiatt kezdeményeztük Roma Ház létesítését, amelyben az önkormányzat partner volt, a képviselő-testülettel is elfogadtatták, hogy kaphassunk egy felújításra szoruló épületet, de amikor ennek működtetése érdekében haszonbérleti szerződést szerettünk volna kötni, az volt a válasz, hogy pénzt nem tudnak adni hozzá” – fejtegetette Abházi. Az elnök arról is beszélt lapunknak, hogy a kerületben sok az üresen álló lakás, amelyeket egy, a romák felzárkózását szolgáló programban fel lehetne újítani, hogy ne tengődjenek családok nyolc-tíz gyerekkel fürdőszoba nélküli, huszonöt négyzetméteres lyukakban.

Abházi szerint a Várna utcai és a Mexikói úton lévő „gettók” felszámolására semmi sem jutott a kerületben, holott a roma önkormányzat azt is felvetette, hogy a közműtartozást felhalmozók egy speciális helyi közműprogramban napi háromórás munkával dolgoznának a kerület megtisztításán, hiszen Zuglót sajnálatosan elborítja a szemét és a mocsok. A lepusztult lakások felújítására pedig egy romákból álló építőipari munkabrigád megszervezését kezdeményezték, pénzügyi keretet kérve a rehabilitá­cióra – magyarázta az elnök –, az így felújított, ma üresen álló lakásokban roma családokat lehetett volna elhelyezni.

A roma önkormányzati vezető szerint a cigányságnak nem dáridós rendezvényekre, hanem olyan helyi mentorprogramra lenne szüksége, amelyet szociális munkások segítenek. „Ha Karácsony Gergely a fővárosban hátrányos helyzetben lévő kétszázezer roma felzárkózását a zuglói modell alapján akarja megoldani, akkor nem számíthat előrejutásra a cigányság” – vélekedett Abházi József. A zuglói roma modell kapcsán megkerestük Karácsony Gergely polgármestert is, akinek sajtófőnöke jelezte, hogy hétfőn reagálnak a felvetettekre.

Karácsony Gergely mindenkit becsapott a Pillangó park beruházással – mondta Rozgonyi Zoltán, a Fidesz–KDNP zuglói frakcióvezetője pénteken. A XIV. kerület alpolgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy Zuglóban több fát vágtak ki, mint a Liget projektben, és a fasorok pótlása több évtizedig eltarthat.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom