Belföld

Félmilliárdos támogatással az antiszemitizmus ellen

Kormányzati segítséggel dolgozik a Európai Tett és Védelem Liga

A jövő évi költségvetésben ötszázmillió forint szerepel a brüsszeli székhelyű, Európai Tett és Védelem Ligával kapcsolatos kiadásokra. Köves Slomó rabbi szerint veszélyforrás többek között a migrációs tömegek körében elterjedt, a szélsőséges muszlim irányzatokhoz köthető gyűlöletkeltés és agresszió.

Félmilliárdos támogatással az antiszemitizmus ellen
Köves Slomó: Egyértelművé vált, a kormány értéknek tekinti az antiszemitizmus elleni küzdelmet
Fotó: MH/Ficsor Márton

Ötszázmillió forintot irányoz elő a jövő évi költségvetés tervezete az Európai Tett és Védelem Ligával kapcsolatos kiadásokra – derül ki az előterjesztésből. A támogatás a Miniszterelnökség fejezetében található, vagyis a programért a Gulyás Gergely által vezetett tárca lesz a felelős. Megírtuk, a kormány már az idei évben is támogatja a kezdeményezést, mégpedig 525 millióval, egy korábbi határozat szerint pedig 2020-tól „beáll” a félmilliárdos összeg, mint állandó forrás.  Ezzel hazánk az európai szintű antiszemitizmus elleni küzdelmet segíti.

Idén brüsszeli központi irodával felálló szervezet a törvényalkotás, az igazságszolgáltatás, a monitoring-kutatás és az oktatási rendszer területén folytat kiterjedt tevékenységet. A kezdeményezést Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija vetette fel, s az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu mellett a holland, a belga, a francia és a spanyol zsidó közösség is üdvözölte.

A liga feladata „az Európai Uniós tagállamok igazságszolgáltatási rendszerének átfogó értékelése, javaslat egységes jogalkotásra az antiszemitizmus elleni hatékony küzdelem érdekében”. A projekt keretein belül létrejön egy 24 órás antiszemita incidens-bejelentő zöld vonal, a nemzeti tantervek és az alkalmazott oktatási anyagok átfogó elemzése és javaslattételek a tagállamokban, a médiában, közösségi médiában és közéletben megjelenő antiszemitizmus nyomon követése, továbbá monitoring jelentések közreadása mind a huszonnyolc tagállamban, beleértve az európai arab és török nyelvű médiát és közösségi médiát is.

Köves Slomó korábban lapunknak elmondta,  azzal, hogy a kormány támogat egy ilyen kezdeményezést, még inkább egyértelművé válik: értéknek tekinti az antiszemitizmus elleni küzdelmet, és ebben Magyarország – mint Izrael egyik legfontosabb euró­pai barátja – más európai kormányokat is lépéskényszerbe hoz.

A vezető rabbi alapvetően három veszélyforrást jelölt meg: először is a tradicionális szélsőjobboldali zsidógyűlöletet, majd az integrálatlan migrációs tömegek körében elterjedt, a szélsőséges muszlim irányzatokhoz köthető gyűlöletkeltést és agressziót, végül az Izrael-ellenességbe bújtatott szélsőbaloldali antiszemitizmust.

Kapcsolódó írásaink

Antiszemita kártya, a „bevett gyakorlat”

ĀEgy izraeli hírügynökségnek adott nyilatkozatában Olti Ferenc, a Mazsihisz volt elnökségi tagja kijelenti, nem helyes zsidóellenes akcióként beállítani a kormány Soros-kampányát

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom