Belföld

Több figyelmet szentelhetne az unió az egészségügynek

Olcsóbb a prevenció a gyógyításnál, ám széles körű felvilágosítás kell

Hibának tartom, hogy az EU-források elosztásakor a kutatás-fejlesztés lényegesen nagyobb figyelmet kap, mint az egészségügy – mondta lapunknak Julio E. Celis. A Dán Rákkutató Központ társigazgatója két professzortársával, Ulrik Ringborggal és Peter Boyle-lal járt hazánkban, ahol közösen vettek részt a Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémia megalapításában.

Több figyelmet szentelhetne az unió az egészségügynek
„Előre lehet lépni a rákgyógyításban”
Fotó: Ficsor Márton

A rákgyógyítás terén Nyugathoz képest Közép-Kelet Európa tizenöt-húsz esztendővel van lemaradva, ám ez nem azt jelenti, hogy ez a hátrány örökre megmarad, másfél-két évtized kell a ledolgozásához – hangoztatta a lapunknak adott interjúban Peter Boyle professzor. A Nemzetközi Prevenciós Kutatóintézet igazgatója két kollégájával, Ulrik Ringborggal, a svéd Karolinska Intézet főigazgatójával és Julio E. Celissel, a Dán Rákkutató Központ társigazgatójával együtt vett részt a budapesti székhelyű Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémia megalapításában.

Beszámoltunk róla, Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője (képünkön) szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, a húsz ország részvételével létrejött nemzetközi tudós testület összefogja az onkológia területén meglévő tudásanyagot, és azokat az országok egymással megosztva jelentős előrelépést érhetnek el a megelőzésben és a kezelésben. A magyar kormány félmilliárd forintot biztosít az akadémia működéséhez.

Peter Boyle lapunknak kifejtette, régiónkban még mindig vezető helyen állnak a dohányzás és az alkoholfogyasztás, illetve az ezek okozta daganatos megbetegedések. Ulrik Ringborg szerint az akadémia munkájában részt vevő országok óriási esetszámhoz férhetnek majd hozzá, ami azért előnyös, mert így a kutatás is sokkal szélesebb körre fókuszálhat. Mint mondta, a mellráknak korábban harminc-ötven változatát ismerték, ám már most látszik, hogy ez a mutató akár a háromszázat is elérheti. Nincs olyan ország, amelyik ezzel a mennyiséggel egyedül képes megbirkózni, de az összefogás megadja az esélyt, hogy évről-évre egyre több emberen tudjunk segíteni – fogalmazott.

Julio E. Celis arról beszélt, hibának tartja, hogy az EU kompetenciáiközött és a források elosztásakor a kutatás-fejlesztés lényegesen nagyobb figyelmet kap, mint az egészségügy. Utalt arra is, a prevenció olcsóbb, mint a gyógyítás, ám ehhez széles körű felvilágosító tevékenységet kell folytatni. A nyugati egészségügyi statisztikák például világosan jelzik, hogy a dohányzás káros hatásait taglaló kampányba határozottan megérte befektetni.

Kásler Miklós nem egy kávézgatós-ücsörgős akadémiát képzelt el, határozott és dinamikus koncepciója van az érdemi munkáról – mondta Peter Boyle. Julio E. Celis ezzel kapcsolatban aláhúzta, a vastagbélrák statisztikai adatai iszonyatosan rideg számokat mutatnak a régióban. Hozzátette, ezért is van jelentősége az olyan megelőző programoknak, mint az itthoni vastagbélszűrés.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom