Belföld

„Karácsony nem a legalkalmasabb főpolgármesternek”

Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnöke balgának tartja magát, amiért sokáig nem vette észre, hogy Karácsony Gergely nem a legalkalmasabb. Miután megszűnt Kálmán Olga műsora, beszélt vele többször, de Kálmán elutasított bármilyen színre lépést egészen eddig.

„Karácsony nem a legalkalmasabb főpolgármesternek”
Gyurcsány komoly érveket sorakoztatott Karácsony ellen
Fotó: MH/Ficsor Márton

A DK Karácsony Gergelyt, az MSZP–Párbeszéd jelöltjét támogatta főpolgármester-jelöltnek az első ellenzéki előválasztáson, Gyurcsány az EP-választás másnapján is jelezte, hogy bíznak Karácsonyban, azonban múlt héten kiderült, a DK saját jelöltet indít Kálmán Olga személyében. Karácsonyt ez megdöbbentette, azt állította, Gyurcsány csak 8 perccel a hivatalos bejelentés előtt szólt neki, hogy már nem őt támogatják. A DK-s Gréczy Zsolt ezzel szemben azt mondta, valójában Zugló polgármestere már hat nappal korábban is tudott erről, és a megállapodást (miszerint Karácsony nem kampányol az EP-választás előtt az MSZP–P-nek) Karácsony szegte meg. Gyurcsány maga úgy értékelte a történteket, hogy nem tudná, ő mit érezne fordított helyzetben, és ő az első pillanatban szólt Karácsonynak a döntésről, hogy megváltozott a véleményük. Karácsony Gyurcsány árulása ellenére is hiszi, hogy ő nyeri az előválasztást, majd ősszel legyőzi Tarlóst is, és a kerületek többségében is ellenzéki polgármesterek lesznek.

A Magyar Narancs terjedelmes interjút közölt Gyurcsány Ferenccel, ebből kiderült, a DK elnöke balgának tartja magát, amiért nem vette észre, hogy aki Puzsérral belemegy egy állóháborúba, az azt a véleményt alakítja ki magáról, hogy a Puzsérnál fajsúlyosabb politikussal szemben alul fog maradni. 

Azonban nem csupán ezt veti Karácsony szemére, állítja, „Gergőnek a maga végtelenül nyitott, civil típusú személyiségéből az árad, hogy neki az ügy a fontos, és nem a saját személye. De a vezetőből áradnia kell, hogy ennek az ügynek én vagyok a legjobb képviselője. Én! (...) A reményt meg kell tudni jeleníteni. „Általam lesztek a legerősebbek! De ha ez nem jön egy vezetőből, a többiek hogyan fogják meggyőzni. A politikus lényegéhez tartozó erő, ami nem definiálható pontosan, a kisugárzás... Aki nem tudja a Puzsér-ügyet elintézni, hogyan fogja Tarlóst?”

Aki nem tudja, hogy mikor kell kompromisszumot kötni, és mikor kell harcban legyőzni a másikat. Gergely ennek az eszköztárnak egyik részét tudja használni, de a másikhoz akkor sem nyúlna hozzá, amikor nincs más választása - állapította meg a politikusról Gyurcsány. 

Az interjúban egyértelműen kijelentette:

Karácsony Gergely alkalmas jelölt, de nem a legalkalmasabb. 

Gyurcsány említette, hogy nemrég volt egy informális találkozó a budapesti MSZP és DK által jelölni kívánt kerületi polgármesterek és a pártok ügyeit intézők között. Felállt ott egy ma is hivatalban lévő polgármester, és azt mondta:

„Semmi baj nincs veled, Gergő, csak annyira megkoptál az elmúlt időszakban. (...) Nincs már az a meggyőződésünk, hogy jó főpolgármester-jelölt lennél. Elveszítettük a hitünket, hogy veled meg lehet nyerni Budapestet.”

Kálmán Olgáról azt mondta, az alkalmasság kritériumának azt tette, képes-e megtestesíteni a szabad Budapestben hívők álmát, vágyát, vízióját. Ezt Kálmánban látja, Karácsony Gergelyben kevésbé, olyannyira, hogy úgy fogalmazott, ez az, amit a legjobban hiányol az MSZP-P politikusában. Kálmán korábban elutasított bármilyen politikai színre lépést

A pletykákkal ellentétben állítása szerint nem volt előzetes Kálmán Olga-terv, a mostani EP-választás estéjén beszéltek pár szót telefonon keresztül, Gyurcsány pedig úgy érezte, hogy „nyitottabb hanggal” beszél. Ezért amikor belátta, hogy a DK-nak saját jelölt kell, felhívta Kálmán Olgát is. Ugyanis Gyurcsány két embernél próbálkozott, és bár a másik DK-s jelölt nevét az interjúban nem árulta el, azt mondta „mindketten igent mondtak. Olgát tartottam a jobbnak.” 

Gyurcsány nem fél attól, hogy a komoly hullámokat vető Karácsony-ügy negatív hatással lesz az ő ellenzéki megítélésére, azt ígérte „olyan Gyurcsány Ferencre számíthatnak, aki betartja a megállapodásokat, aki betartja az ígéretét. De ha megváltozik a véleménye, ezt közli a kollégáival: „A jó isten mentsen meg minket azoktól a politikusoktól, akik pályafutásuk alatt nem voltak képesek belátni, hogy tévedtek. Erénynek gondolom, ha valaki önként korrigál, ez legitim.”

Deák Dániel politológus lapunknak nemrég úgy értékelte az ellenzéki adok-kapokot, hogy Kálmán Olga jelölésével Karácsony Gergelyt akarják ellehetetleníteni, aki kétségbeesetten próbál a víz felett maradni, miután a mögötte álló MSZP–Párbeszéd történelmi mélységekbe zuhant. Erről többet itt olvashat!

Kapcsolódó írásaink

Karácsony árulása

ĀA párbeszédes polgármester, aki a NER fogságából szabadítaná ki a fővárost, Zuglót csődbe viszi, húsz nap alatt 1,3 milliárd forintot élt fel a kerület a fővárostól kapott pénzből

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom