Belföld

Nézőpont: Márki-Zay polgármesterként megbukott

A hódmezővásárhelyiek több mint fele (53 százaléka) elégedetlen Márki-Zay Péter eddigi polgármesteri tevékenységével és tíz megkérdezett közül csak négyen (39 százalék) voltak elégedettek vele – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából. Ettől nem függetlenül egy fideszes jelölt 54 százalékot kapva le is győzné egy most vasárnap tartandó választáson a polgármestert.

Nézőpont: Márki-Zay polgármesterként megbukott
Az ellenzék által támogatott baloldali polgármester a Fidesz-KDNP népszerűségét nem tudta megtörni a városban
Fotó: Internet

Nagyjából négy hónappal az őszi helyhatósági választásokat megelőzően, a hódmezővásárhelyiek többsége elégedetlen a polgármester munkájával – derül ki a Nézőpont Intézet kutatásából, amely rámutat, hogy a Nézőpont márciusi felméréséhez képest nyolc százalékponttal (45-ről 53-ra), a tavaly nyári felméréshez képest pedig tizenhárom százalékponttal (30-ról 53-ra) nőtt a városvezető munkájával elégedetlenek aránya.

Politikusként még befuthat a baloldali polgármester
Politikusként még befuthat a baloldali polgármester
Fotó: Nézőpont Intézet

A kutatók szerint mindez azt jelenti, hogy míg korábban többen voltak elégedettek a polgármester munkájával, mint amennyien nem, márciusra ezek az arányok kiegyenlítődtek, mostanra pedig már a baloldali polgármester munkájával elégedetlenek kerültek többségbe.

„A vásárhelyi polgármester tehát nem egyszerűen legyőzhető, mint ahogyan azt a márciusi adatfelvétel alapján jeleztük, hanem városvezetőként úgy tűnik, már el is vesztette a versenyt” - emeli ki a Nézőpont közleményében.

A kutatók azt is hozzáteszik, hogy Márki-Zaynak ugyanakkor pártpolitikusként még lehet jövője, ugyanis a helyiek 54 százaléka szerint a polgármester országos szintű politizálással tölti ideje túlnyomó részét.

A Nézőpont arra is felhívja a figyelmet, hogy a polgármester népszerűtlenségével szemben látható, hogy a kormánypártok társadalmi támogatottsága magas. Egyrészt azért, mert a legutóbbi európai parlamenti választáson a Fidesz-KDNP 48,5 százalékos listás szavazati eredményt ért el a városban - ami háromszor magasabb, mint a második helyezett DK szavazataránya és 40 százalékponttal több, mint a Márki-Zay Pétert támogató Jobbik táborának mérete. Másrészt a közvélemény-kutatásból kiderült azt is, hogy egy fideszes jelölt ellen kikapna Márki-Zay Péter, a biztos szavazók körében 54 százalékon áll jelenleg egy kormánypárti jelölt a regnáló városvezetővel szemben. Jól megválasztott jelölttel tehát Hódmezővásárhely újra kormánypárti vezetőt kaphat – emelték ki a kutatók.

A Nézőpont rámutat: Márki-Zay Péter tavaly februári kampányát Lázár János ellenében építette fel, az idei választáson azonban erre kisebb esélye lehet, mert ma már a korábbi polgármester és volt kancelláriaminiszter a városban a legnépszerűbb politikus. Lázár Jánost a vásárhelyiek 58 százaléka szeretné fontos politikai pozícióban látni, míg Márki-Zay Pétert csak 38 százalékuk. A hivatalban lévő polgármester számára az is elgondolkodtató adat, hogy a helyiek 51 százaléka nem szeretné semmilyen fontos politikai pozícióban látni – derül ki a Nézőpont kutatásából, amely május 29-e és 31-e között készült, 500 fő telefonos megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb helyi lakosságra nem és kor szerint. 500 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 4,5 százalék.