Belföld

Lejtmenetben az ellenzék

Hétértékelő. Az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik és az LMP már csak utóvédharcot folytat, megállíthatatlannak tűnik az eljelentéktelenedésük – véli Kiszelly Zoltán

Miután Közép-Európa az unió legdinamikusabban növekedő térsége, joggal bízhatunk benne, hogy folytatódik a gyarapodás – hangsúlyozta lapunknak Kiszelly Zoltán politológus.

Lejtmenetben az ellenzék
Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan. Nem ők nyerték a „házi szépségversenyt”
Fotó: MTI/Kovács Attila

A május végi EP-választáson itthon a többség arra szavazott, ne „vissza menjünk a jövőbe”, hanem haladjunk tovább, s miután Közép-Európa az unió legdinamikusabban növekedő térsége, joggal bízhatunk benne, hogy folytatódik a gyarapodás – hangsúlyozta lapunknak Kiszelly Zoltán politológus, hozzátéve, ezt célozza a múlt héten meghirdetett gazdaságvédelmi akcióterv. A kormányzati csomag arra reagál, hogy Európa nyugati fele lassulóban van, miközben hazánk szeretné fenntartani a növekedést.

Ami a voksolást illeti, a Fidesznek „jobb volt a témája”, az embereket európai szinten az újkori népvándorlás 2015-ös, legutóbbi tetőzése óta mindenképp foglalkoztatja a migráció és a terrorizmus veszélye. Vagyis a kormánypártok megszólították a társadalmat, a baloldal eközben a hatalomért veszekedett, folytatódtak a belső torzsalkodások. Összességében az ellenzék nem tudott alternatívát kínálni – erősítette meg az elemző.

Kiszelly úgy véli, a mostani eredmények nyomán az MSZP–Párbeszéd, a Jobbik és az LMP „megy a kukába”. Nem látni ugyanis olyan tényezőt, amitől megfordulna ezen formációk lejtmenete. A vezetőségek – legalábbis időleges – maradása is csak ezt erősíti, folytatódik a teljes eljelentéktelenedés. Ez már legfeljebb utóvédharc.

A DK kapcsán kitért arra, Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök még mindig az ellenzéki térfél legrafináltabb szereplője, ügyesen taktikázott, sokat segített neki, hogy Gyurcsánynét dobták be a frontvonalba. A szuverén nemzetállamok Európájának koncepciójával szembeállított európai egyesült államok víziója pedig a régi gyurcsányi trükköt idézi: mindig éppen az ellenkezőjét mondja, mint Orbán Viktor. Ez a potenciális támogatók felé is világos képet mutat, egyértelmű viszonyítási pontot jelent. A többi ellenzéki párt lényegében labdába sem rúgott. Legfeljebb a Momentum, amely nagyjából hozta a 2004 óta megtartott EP-választásokon tapasztalható liberális eredményt.

Kiszelly az előválasztás kapcsán megjegyezte, Karácsony Gergelynek még van esélye a győzelemre, a Momentum pedig most abban bízik, hogy megszerzi a második helyet. Azzal, hogy egy ötvenkét éves jelöltet indítanak, azt üzenik, már nem generációs párt. A megméretést követően lehet aztán akár további ellenzéki jelölti posztokat „bekérni”. Mindenesetre Gyurcsány számára már a Momentum a rivális, ahogy mondta, az MSZP-vel nem foglalkozik – mutatott rá Kiszelly.

Európai szinten most Macron megpróbálja leszalámizni a Néppárt két szélét, felértékelve ezzel liberális csoportját, azért, hogy majd nagyobb árat tudjon kérni a németektől. A két ország vetekedik az uniós csúcspozíciók elosztásáért. Orbán Viktor királycsináló szerepbe kerülhet. Mégpedig úgy, hogy a Sargentini-jelentés elutasítóival a Néppárton belül, vagy a közép-európai országokkal együtt alakít informális, érzékelhető szavazatszámot jelentő csoportot az Európai Parlamentben. Hasonló érdekközösség jöhet létre az Európai Tanácsban.

Kapcsolódó írásaink

Sokkot kapott az ellenzék

ĀHétértékelő. Az európai parlamenti választások előtt a jó hangulatú találkozó Donald Trumppal jelzi, hogy az amerikai elnök teljes mellszélességgel támogatja Orbánt – véli az elemző

Rejtegeti az MSZP Bangónét

ĀHétértékelő. Egyre nyíltabban kötelezi el magát a migrációt támogatók mellett Manfred Weber néppárti csúcsjelölt, a bevándorlást ellenzők pedig keresik az együttműködés formáit