Belföld

Karácsony menekülőben

A Momentum boríthatja az ellenzéki paktumot, az MSZP elnöksége csak azért nem mondott le, mert nincs senki, aki ilyen helyzetben átvenné a párt vezetését – tudtuk meg

Az ellenzéki alkuk várhatóan felbomlanak – vetítette előre lapunknak Deák Dániel politológus az EP-választás kapcsán. A borítást mégsem a négy EP-mandátumot szerzett Gyurcsány-párt, hanem a Momentum kezdi. A megbukott MSZP–P egyik emblematikus alakja, Karácsony Gergely menekül a felelősségvállalás elől.

Karácsony menekülőben
Bukás lett a vége. Frans Timmermans, Tóth Bertalan és Karácsony Gergely
Fotó: Papajcsik Péter

Hová tűnt Karácsony Gergely? –kérdeztük Rozgonyi Zoltánt, a zuglói önkormányzat fideszes alpolgármesterét, miután a párbeszédes politikus már az EP-választás eredményzáróján sem volt látható, és azt követően sem szólalt meg, leszámítva, hogy tegnap este bement az ATV-be. Ismeretes, az MSZP és a Párbeszéd (P) közös listája csupán egyetlen EP-képviselői mandátumot szerzett. Rozgonyi reméli, a polgármester csütörtökön előkerül, amikor a képviselő-testület Zuglóban rendkívüli ülést tart, ugyanis határidőre el kell fogadtatni a tavalyi év zárszámadását, ami elkerülte Karácsony figyelmét az EP-kampányban. A baloldal főpolgármester-jelöltje egyébként májusra nem is tervezett rendes ülést. Rozgonyi azt is hangsúlyozta, a napirendi pontok között a parkolás nem szerepel, így a zuglóiaknak napi egymillió forintos veszteséget okozó ügy továbbra is megoldatlan, ami Karácsony alkalmatlanságát mutatja. Ezt lassan a zuglói szocialisták is belátják – jegyezte meg.

Az MSZP–P-összefogás egyébként Zuglóban csak negyedik lett az EP-választáson, igaz, ez jobb eredmény, mint amit Angyalföldön értek el, a párt legfőbb bázisán csak ötödikek lettek – hívta fel figyelmünket névtelenséget kérő szocialista forrásunk. Megemlítette, 1990-ben az MSZP hétszázalékos eredményt ért el, jobbat, mint a mostani EP-választáson. Ez maga a csőd, a totális összeomlás jele, fogalmazott. Forrásunk szerint az elnökség csak azért nem mondott le, mert jelenleg nincs senki, aki ilyen helyzetben átvenné a párt vezetését.

Karácsony Gergely politikáját büntették a választók Budapesten is és Zuglóban is – közölte Farkas Örs a köztévé Híradójában. A politikai elemző szerint egyértelművé vált, hogy az ellenzék térfelén a főpolgármesteri tisztségért folytatott küzdelmet eddig meghatározó Karácsony és Puzsér Róbert független jelölt, aki mögött a Jobbik és az LMP sorakozott fel, teljesen elvesztette pártbéli támogatottságát.

A Momentum mindenesetre tegnap már egyértelművé tette: az EP-választáson elért, csaknem tízszázalékos eredményének meg kell jelennie az egyébként még áprilisban kialkudott, az őszi önkormányzati jelöltállítást rögzítő ellenzéki együttműködésben is. Előbb egy névtelen forrás közölte a HVG-vel, hogy „érdemi és arányos képviseletet szeretnénk a polgármesterjelölteknél és a képviselői helyekben is”, majd Donáth Anna leendő EP-képviselő tromfolt erre rá, aki azt mondta, „mi az előválasztást támogatjuk, és annak nyertesét, ha az a mi Budapest-víziónkat is beépíti a programjába, és nem Karácsonyt”. A PestiSrácok már azt is megpendítette, Szél Bernadett, az LMP korábbi társelnöke lehet a Momentum főpolgármester-jelöltje. Szél ezt cáfolta.

Az elmúlt időszak ellenzékváltó hangulata a vasárnapi választáson is megmutatkozott – értékelt lapunknak Deák Dániel politológus. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kifejtette, a szavazóréteg ugyanaz maradt, a pártok közötti törésvonalak változatlanok, így az átrendeződés nem eredményez változást abban, hogy a teljes ellenzéki összefogás lényegében taszítja a választókat. Deák szerint átjárás csak az MSZP–DK, az LMP–Momentum és a Jobbik–Mi Hazánk között van, egy szivárványkoalíció létrehozása hamvába holt próbálkozás lenne. Az elemző úgy véli, a korábban megkötött alkuk várhatóan felbomlanak. Ennek következtében Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltsége sem biztos, a Momentum és a DK a háttérben vagy a nyilvánosság előtt azon fog dolgozni, hogy a saját emberük szerepeljen ott a szavazólapokon.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom