Belföld

Tankönyvbiznisz Gyurcsány-módra

A magánkiadók kijátszották az árkorlátot, két félévre bontottak egy kiadványt, két kötetben adták ki és külön vásároltatták meg, többszörösére növelve az eredeti könyv árát

„Ne mellőzzük teljesen a valóságot, az Ön egykori miniszterelnöke már belebukott az effajta csúsztatásokba és hazugságokba” – írta Rétvári Bence a magántankönyveseket védő Mesterházynak.

Tankönyvbiznisz Gyurcsány-módra
Már közel egymillió diák kapja ingyen a tankönyveket
Fotó: Papajcsik Péter

„Önök a tankönyvkiadás területén is csak privatizálni tudtak és ellenzékből sem hirdetnek mást, mint hogy a magyar pedagógusok ne fejlesszenek állami intézmények keretei között könyveket, inkább jöjjenek a profitérdekelt cégek vagy a külföldi kiadók” – állapította meg Rétvári Bence, a humántárca parlamenti államtitkára a szocialista Mesterházy Attilának a jelenlegi tankönyvhelyzetet bíráló kérdéseire adott válaszában.

Rétvári közölte, nem meglepő, hogy a baloldal védi a magánkiadók érdekeit, hiszen 2004-ben a Nemzeti Tankönyvkiadót magánkézbe juttatták, a privatizáció nyertese Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök üzleti partnere volt, aki 3,2 milliárd forintért szerezte meg a kia­dót, miközben a legmagasabb vételi ajánlat 4,2 milliárd forint volt. A második Orbán-kormány idején került újra száz százalékban hazai tulajdonba az – akkori nevén – Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó – tette hozzá az államtitkár. Felidézte, a gyurcsányi privatizációt követő tíz évben huszonnégymil­liárdos volt a nyereség, ebből tizennégy és fél milliárdot vettek ki osztalékként, miközben az általános iskolások tankönyvcsomagjának ára a húszezer forintot, a középiskolásoké a harmincezret is elérhette.

A tankönyvek ára azért jelenthetett egyre megterhelőbb kiadást a szülőknek – folytatta Rétvári –, mert a magánkiadók kijátszották az árkorlátot, például úgy, hogy két félévre bontottak egy tankönyvet és két kötetben adták ki, vagy egy tantárgy tankönyét több kiadványra bontották és külön vásároltatták meg, többszörösére növelve ezzel az eredeti könyv árát. „Önök a családok érdeke elé helyezték a magánkiadók agresszív piacszerző taktikáját” – fogalmazott az államtitkár. Megjegyezte, a magánkiadók csak azokat a tankönyveket fejlesztették, amelyekről tudták, hogy nagy példányszámot tudnak elérni a piacon, mint a kötelező érettségi tantárgyak és a népszerű idegennyelvek könyvei. Informatikából, nemzetiségi tankönyvekből csak egy, vagy egy sem volt, és ha volt is, elavult, ám ez Önöket nem zavarta, akkor nem hiányolták a választás lehetőségét – mutatott rá Rétvári, és közölte, folyamatosan jelennek meg a hiánypótló kiadványok.

Mesterházy hozzáértését kérdőjelezi meg az államtitkár szerint az újgenerációs tankönyvek rendelésének visszaesésére vonatkozó kérdés is, mivel az állami fejlesztésű kiadványok jelentős része tartós tankönyv, nem kell minden diáknak minden tanévben megvásárolni. Az újgenerációs tankönyveket – amelyek fejlesztésében maguk is részt vettek – szeretik a pedagógusok. „Értem, hogy kampányban kampánykérdéseket kell feltenni, de ne mellőzzük teljesen a valóságot, az Ön egykori miniszterelnöke már belebukott az effajta csúsztatásokba és hazugságokba” – fogalmazott. Ismételten hangsúlyozta, már második éve közel egymillió diák kapja ingyen a tankönyveket, 2020-ra pedig a teljes köznevelésre kiterjesztik a programot.

Kapcsolódó írásaink