Belföld

Az MSZP-s alapítványnak volt Pecinával másfél milliárdos üzlete

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője az osztrák üzletember fideszes kötődését vizsgáltatná a bécsi hatóságokkal, holott a párt, illetve holdudvara évtizedes üzleti kapcsolatban állt Heinrich Pecinával.

Az MSZP-s alapítványnak volt Pecinával másfél milliárdos üzlete
Az MSZP mintegy másfél milliárd forintot kaszált az adásvételen
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Ujhelyi István, a szocia­listák európai parlamenti képviselője hétfőn jelentette be, hogy az osztrák hatóságokhoz fordul, mert szerinte a Heinz-Christian Strache, Ausztria volt alkancellárjának lejáratására készült rejtett kamerás felvétel bűnös kapcsolatot sejtet a magyar kormánypártok és Heinrich Pecina, a Media­works korábbi tulajdonosa között.

Ujhelyi arról nem beszélt, hogy a Népszabadság kisebbségi tulajdonát képező részesedést éppen az MSZP által létrehozott Szabad Sajtó Alapítvány adta el 2015-ben az osztrák üzletembernek, vagyis maguk a szocia­listák üzleteltek Pecinával. Abban az időben a pártelnök Tóbiás József volt,  a pártot, az MSZP elnökségének pedig Gőgös Zoltán elnökhelyettes mellett maga Ujhelyi István is tagja volt.

Az ügyletről akkor az alapítvány elnöke és több cikluson át a szocialista párt országgyűlési képviselője, Kránitz László nyilatkozott a sajtónak. Az eladás okairól elmondta: egy évek óta tartó folyamat végéről van szó, ami összefügg azzal, hogy a lap folyamatosan veszteséges volt, amit a Szabad Sajtó Alapítvány nem tudott finanszírozni. A politikus a vételár összegét nem árulta el, azonban a Magyar Nemzet most arról számolt be, hogy az MSZP mintegy másfél milliárd forintot kaszált az adásvételen.

Az offshore-ügyleteket leleplező Panama-iratokból 2016-ban kiderült, hogy 2002 és 2010 között Pecina az MSZP-hez sok szálon kötődő Erős Jánossal is üzleti kapcsolatban volt. Erős a K&H és a Magyar Fejlesztési Bank vezetőjeként jó viszonyt ápolt számos szocia­lista politikussal, köztük két volt miniszterelnökkel, Medgyessy Péterrel és Gyurcsány Ferenccel.

A Panama-iratok szerint Heinrich Pecina egyik alapítványa, a Wintercastle eladott egy kisebb céget ötvenezer euróért Erős panamai bejegyzésű érdekeltségének. Ez a társaság, a Garuda Group 2009-ben azt követően 5,4 millió eurós hitelt nyújtott a Pecina-féle VCC Financial vállalatnak úgy, hogy a könyvvizsgálók a tranzakcióra nem találtak objektív pénzügyi indokot. Az osztrák üzletember néhány hónappal később már nem a panamai cégnek, hanem  - Erős kérésére - egy bécsi vagyonkezelőnek utalta vissza a pénzt. Az ügyészség pénzmosás gyanújával nyomozott, de nem talált bizonyítékot.

Kapcsolódó írásaink