Belföld

Sokkot kapott az ellenzék

Hétértékelő. Az európai parlamenti választások előtt a jó hangulatú találkozó Donald Trumppal jelzi, hogy az amerikai elnök teljes mellszélességgel támogatja Orbánt – véli az elemző

Az Orbán Viktor és Donald Trump közötti találkozó időzítését és sikerét is egyértelmű üzenetként értékelte Boros Bánk Levente politológus. Az elemző szerint Karácsony Gergely szemmel láthatólag az események sodrában vergődik.

Sokkot kapott az ellenzék
Trump Orbán
Fotó: AFP/Getty/Mark Wilson

Csattanós válasz volt a rosszakaróknak, az ellenfeleknek, mind Magyarországon, mind az Egyesült Államokban a múlt héten lezajlott Orbán–Trump-találkozó – mondta hétértékelőjében Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója. Hozzátette: már maga a meghívás ténye is egyfajta fricska volt a balliberális oldalnak, de ahogyan lezajlott és amiről szólt a találkozó, az minden várakozást felülmúlt.

Teljes mértékben jó hangulatú és baráti volt a megbeszélés, amely nyomokban sem tartalmazott Magyarországgal szembeni kritikát vagy rosszallást. Pedig a megelőző hetekben folyamatosan azt lehetett olvasni, hogy még ha sorra is kerül a találkozó, akkor is biztosan Orbán Viktor fejére fognak olvasni sok mindent. Ebből semmi sem valósult meg – szögezte le az elemző. Boros Bánk szerint azonban valójában nem is ez a találkozó igazi jelentősége, hanem az időzítés, amely üzenet mind a nemzetközi közvélemény, mind a belpolitika számára. Két héttel az európai parlamenti választások előtt egy ilyen hangulatú, kétoldalút találkozó az Egyesült Államok elnökével azt jelzi, hogy Donald Trump teljes mellszélességgel támogatja mind Orbán Viktort, mind az ő politikai elképzeléseit.

A hazai ellenzéket sokként érte ez a találkozó és annak sikere, hiszen nem ehhez voltak korábban hozzászokva – fogalmazott a politológus. Az elmúlt évtizedekben ugyanis az volt a jellemző, hogy az Egyesült Államok kormánya – különösen Clintonék alatt – akár kormányzati, akár nagyköveti szinten folyamatosan beavatkozott a magyar belpolitikába. Ez Boros Bánk szerint elkényelmesítette a hazai balliberális oldalt, mert azt gondolták, hogy mindig számíthatnak külső szövetségesükre. Csakhogy a világ megváltozott, és hasonló gondolkodású, kaliberű és hasonló célokat megfogalmazó politikusok kerültek kormányra mindkét országban, akik láthatóan tökéletesen megértik egymást.

Az EP-választás esélylatolgatása kapcsán Boros Bánk elmondta: láthatóan egyetlen életképes párt létezik az ellenzéki oldalon, a DK. A többiek csak próbálják túlélni az EP-választást. Mindez azt is jelenti, hogy a kormánypártokon kívül csak Gyurcsányék lesznek képesek a mozgósításra. Az Európai Bizottság élére javasolt csúcsjelöltek vitájáról elmondta: különösebb jelentőséget nem kell neki tulajdonítani, mert hiába tűnik úgy, hogy pártok vagy pártcsaládok versenyeznek európai szinten, valójában ezen pártcsaládok és főjelöltjeik sorsa nem itt dől el. Nem látom azt a hozzáadott értéket, amelyet ezek a jelöltek nyújtanának a nemzeti szinten induló tagpártok számára – mondta a politológus.

Karácsony Gergelynek a zuglói parkolási botránnyal kapcsolatos követhetetlen útjáról azt mondta: Karácsony még sosem volt képes határozott, kiszámítható politikus benyomását kelteni, összeszedettét pedig végképp nem. Szemmel láthatólag az események sodrában vergődik, nem ura sem magának sem az eseményeknek. Pedig akinek főpolgármesteri ambíciói vannak, annak nagyon világos elképzelésekkel, határozottsággal, jól felépített háttérrel és jövőképpel kell rendelkeznie – húzta alá Boros Bánk, hozzátéve, hogy ezek közül egyik sem jellemzi Karácsony Gergelyt.

Az Orbán Viktor halálát kívánó CEU-tanárról, Kovács M. Máriáról azt mondta: megdöbbentő, hogy ez a stílus jellemezhet egy egyetemi oktatót, az pedig különösen, hogy a Soros-egyetem mintha tudomást sem vett volna erről a kijelentésről. Ellenkező esetben, ha ez egy kormánypárti egyetemi oktatóval fordult volna elő, akkor a Soros-szervezetek követelnék a leghangosabban a tanár eltávolítását.

Mindez ugyanakkor Boros Bánk szerint jól mutatja a Soroshoz köthető balliberális, kormányellenes személyiségek elkeseredettségét és nyilvánvaló gyűlöletét. Már nem politikai ellenfelekként, hanem háborús ellenségként tekintenek a kormánypártiakra és a kormányfőre.

Kapcsolódó írásaink

Rejtegeti az MSZP Bangónét

ĀHétértékelő. Egyre nyíltabban kötelezi el magát a migrációt támogatók mellett Manfred Weber néppárti csúcsjelölt, a bevándorlást ellenzők pedig keresik az együttműködés formáit

Továbbra is marad a káosz az ellenzéknél

ĀHétértékelő. A szocialisták tudják, ha tíz százalék alatt szerepelnek májusban, kisebb zsarolási potenciáljuk lesz a közös jelöltek esetleges újratárgyalásakor, véli az elemző