Belföld

Csak stróman volt a szövetkezeti elnök

A jogerős ítélet szerint a vádlott segítséget nyújtott ahhoz, hogy a Czeglédy irányította Human Operator Zrt. kétszáztizenötmillió forint adó megfizetése alól mentesüljön

A Czeglédy-ügy „előszobájában” jogerősen két évet meghaladó börtönbüntetést kapott egy iskolaszövetkezeti vezető.

Két év két hónap börtönbüntetésre ítélte a makói iskolaszövetkezet egykori vezetőjét az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék csütörtökön. A korábban tűzoltóként dolgozó férfi strómanja – a bíróság szóhasználatával: névleges vezetője – volt az iskolaszövetkezetnek, amely papíron alvállalkozóként a Czeglédy Csaba igazgatósági elnök irányította, munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Human Operator Zrt.-nek dolgozott. A vádlott és az ügyészség egyezséget kötött, a férfi elismerte bűnösségét és elfogadta a kiszabott büntetést, így a bíróság a vádirattal egyezően állapította meg a tényállást.
Az ítélet leszögezi, a vádlott segítséget nyújtott ahhoz, hogy a Human Operator Zrt. elkerülje kétszáztizenötmillió forint általános forgalmi adó és személyi jövedelemadó megfizetését. A makói iskolaszövetkezet szerepvállalása ugyanabban
a konstrukcióban történt, mint abban az ügyben, amelyben Czeglédy Csabát és társait hatmilliárd forintot meghaladó, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással vádolják, és amelyben a baloldal ügyvédjének mentelmi jogát nem függesztette fel a Nemzeti Választási Bizottság a múlt héten.

A makói iskolaszövetkezet ügyét, mint azt tavaly megírtuk, azért nem egyesítették a Czeglédy Csaba és társai ügyében folyamatban lévő – az első rendű vádlottal szemben átmenetileg a mentelmi jog miatt megszüntetett – eljárással, mert a büntetőeljárási törvény szabályai nem teszik lehetővé, hogy bíróság előtt folyamatban lévő ügyet nyomozati szakban lévő üggyel egyesítsenek. Czeglédyt, az MSZP és a DK ügyvédjét a makói ügyben csupán tanúként hallgatták meg. Ekkor azt állította, hogy nincs közvetlen kapcsolat a Human Operator és a makói iskolaszövetkezet között. Ugyanakkor az iskolaszövetkezet vezetője vallomásában azt mondta, neki személyesen semmi dolga nem volt az iskolaszövetkezettel, csak számlákat és más hivatalos iratokat írt alá. Hozzátette, a napi ügyeket, köztük a diákok felvételét és foglalkoztatását a Human Operator Zrt. végezte, Czeglédy Csaba utasításai alapján.

Czeglédy Csaba és társai büntetőügye ősszel kezdődhet meg a Szegedi Törvényszéken. A bíróság már a nyári ítélkezési szünet előtt meg akarta tartani az előkészítő tárgyalást, ám mivel az NVB az ellenzéki pártok delegáltjainak szavazataival fenntartotta Czeglédy mentelmi jogát, az eljárás várhatóan csak ősszel kezdődhet meg.

Kapcsolódó írásaink